Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
16250
De la 07 Ianuarie 2003
77741358

Gazprom prognozează majorări masive de preţuri pentru gazele naturale

  • 500 dolari/mia de metri cubi
  • 27 April 2011, 23:00
Piata europeana a gazului bate toate recordurile, a declarat presedintele Gazprom, Aleksei Miller, la inceputul acestei saptamani. "Credem ca in decembrie, pretul din contractele pe termen lung va ajunge la nivelul a 500 dolari/1000 mc. Si este posibil sa nu fie ultimul record stabilit de noi in cursul acestui an", a declarat Miller pentru Vedomosti.
Intre timp, cel mai mare importator de gaze din Cehia, RWE Transgas, a anuntat ca va mari preturile la gazul furnizat pentru consum intern din cauza majorarilor operate deja de Gazprom.
Ultima oara cand Gazprom a practicat astfel de preturi a fost la sfarsitul anului 2008, dupa saltul cotatiilor la petrol: in contractele pe termen lung ale concernului, preturile evolueaza, de regula, in functie de piata produselor petroliere cu o intarziere de 6-9 luni.
In vara anului 2008, cand petrolul a marcat recordul sau absolut, Miller a prognozat un pret de 500 de dolari spre sfarsitul anului. Previziune care s-a adeverit, spre deosebire de alte cateva lansate cam in acelasi interval de timp.
Cotatiile la petrol nu au atins inca nivelul din 2008: luni barilul Brent a valorat 125,5 dolari, in timp ce maximul istoric este de 147. In schimb, de la inceputul anului, pretul mediu este mai ridicat decat acum trei ani: 110$ fata de 97$, scrie Vedomosti. Problema este ca - noteaza ziarul - spre deosebire de anul 2008, clientii europeni depun eforturi pentru revizuirea contractelor: reducerea preturilor sau calcularea lor in functie de piata spot.
Nu este pentru prima oara cand se atinge acest nivel de 500 de dolari/1.000 de metri cubi. "S-a intamplat si in 2008 si Romania a trecut cu bine peste aceasta situatie", a declarat pentru HotNews.ro, Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului Economiei. In 2008, Romania a fost nevoita sa importe gaze din Rusia si cu 500 de dolari. Insa pe masura ce preturile la titei au scazut, s-au ieftinit si gazele rusesti, ajungand in 2009 la nivelul de 290 dolari/1.000 metri cubi. Insa, cresterea masiva din 2008 s-a resimtit destul de puternic si asupra preturilor la consumator, crescand cu circa 20%.
Acum situatia este putin diferita de 2008 avand in vedere perioada de criza si de aceea majorari puternice ale preturilor ar putea fi mult mai greu sportate de consumatori. "In perioada de criza, Guvernul poate sa inghete preturile la producatorii interni", a precizat oficialul din Ministerul Economiei. In prezent, Romgaz si Petrom vand gazele produse cu 165 dolari/1.000 mc, pret care a ramas la acelasi nivel inca din 2009.
Potrivit reprezentantului Ministerului Economiei, dupa aceasta crestere masiva a preturilor la gazele furnizate de Gazprom, este posibil sa urmeze o scadere. Totul depinde de evolutia pretului la titei.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Adevăratul bărbat
Caricatura zilei
Lumea lu Rotundu
Pe la IŞJ Botoşani lucrurile sunt mai putrede ca în Danemarca
Hoţie fără precedent la Casa Agronomului şi Camera Agricolă
tartorul este Gheorghe Dănilă
Oprişanu, directorul de spital cel mai harnic
Spitalul Truşeşti a devenit cămin de bătrâni
Comunicat de presă Electroalfa
Liceeni în gardă
A primit un dar de suflet de la Mitropolitul Moldovei
Ce n-a făcut statul face Victor Mihalachi
300 de elevi cazuri sociale vor fi bursieri
Piedici la angajare pentru medicii cu competenţe limitate;
Vicepresedintele PE este acuzat că a plagiat lucrările unor academicieni pentru a-şi lua doctoratul
Echipa de prim-vicepreşedinţi ai lui Boc: Flutur, Anastase, Falca si Oltean
Un doctorand al Universităţii Harvard a fost ales lider politic al tibetanilor, în locul lui Dalai Lama
Câteva date despre monarhia Regatului Unit al Marii Britanii şi Prinţul William de Wales
Personalul centralei nucleare Kozlodui, evacuat după o creştere a nivelului radiatţilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă