Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18563
De la 07 Ianuarie 2003
122878630
General american:

Europa se confrunta cu o amenintare reala din partea Rusiei, NATO trebuie sa ramana unita

  • 19 April 2015, 23:00
Alianta Nord Atlantica trebuie sa ramana unita in fata agresiunii ruse, a avertizat sambata comandantul armatei americane in Europa, intr-un interviu acordat Daily Telegraph si citat de Mediafax. Locotenent generalul Frederick "Ben" Hodges a facut aceste declaratii in timp ce a participat la un exercitiu militar de amplasare a 750 de rachete Patriot la periferia Varsoviei, capitala Poloniei.
"Nu este o presupunere. Exista o amenintare rusa", a declarat el. "Cand vezi modul nesigur in care zboara avioanele ruse, fara transpondere, in apropierea avioanelor civile, acesta nu este un comportament profesional", a adaugat el.
Un exemplu de agresiune din partea Moscovei este o intamplare de luna trecuta, cand ambasadorul rus in Danemarca a avertizat Copenhaga impotriva aderarii la scutul antiracheta al NATO, a declarat Hodges.
"Cred ca danezii nu inteleg complet consecintele daca Danemarca se alatura scutului antiracheta initiat de americani. Daca fac acest lucru, atunci vasele de razboi daneze vor fi vizate de rachete nucleare rusesti", a declarat la 21 martie ambasadorul Mihail Vanin.
Generalul Hodges a atras atentia asupra deciziilor recente ale Rusiei de a amplasa rachete balistice Iskander in enclava Kaliningrad, situata intre Lituania si Polonia, si bombardiere in Crimeea.
"Nu cred ca o confruntare militara este inevitabila. Dar trebuie sa fii pregatit pentru a deschide calea unei diplomatii eficiente", a declarat el. "Cea mai buna asigurare este ca NATO sa ramana unita", a continuat generalul.
Implicarea recenta a fortelor ruse in luptele din estul Ucrainei arata ca Moscova a facut progrese uriase, mai ales in domeniul razboiului electronic, afirma generalul Hodges. El nu crede insa ca acesta este inceputul unui nou Razboi Rece.
Generalul Hodges crede, de asemenea, ca Rusia nu va risca un atac direct impotriva unei tari membre NATO, de teama ca alianta va invoca Articolul 5 al tratatului sau fondator, in conformitate cu care un atac asupra unui membru inseamna un atac impotriva tuturor. In schimb, exista pericolul ca Rusia sa incerce sa puna presiune pe membrii NATO de la granitele sale prin alte mijloace.
"Rusia nu vrea sa lase temperatura sa atinga 100 de grade, ci vrea sa o pastreze la 90 de grade, 95 de grade, incearca sa o mentina sub 100 de grade", a declarat el.
"Exista informatia, presiunea economica, incalcarea granitelor. Exista diverse modalitati de a mentine presiunea. Nu vor un atac clar, vor o situatie in care cele 28 de state membre NATO sa nu poata spune ca este un atac clar", a explicat el, subliniind ca populatia vorbitoare de limba rusa din tarile baltice si puterea economica pe care o are Rusia in calitate de consumator major al produselor agricole est-europene sunt cai pe care Putin ar putea incerca sa le exploateze.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Portariuc iar o caută cu lumânarea
Ioan Rotundu
Nerestituirea iazului Obştii Dracşani, simbolul corupţiei din Prefectura Botoşani
Bancul zilei: Şoapte… dar nu amoroase
Reţeta zilei: Luscos
Horoscopul zilei
Vladimir Putin: Rusia este un partener de incredere pentru ca "nu danseaza dupa cum ii canta altii"
Bilantul real al autostrazilor dupa trei ani de guverne Ponta
ZERO km inceputi si finalizati de cabinetele Ponta
Summit-ul de primavara al FMI si Bancii Mondiale
Preocupare in crestere ca Statele Unite pierd suprematia la conducerea economiei mondiale
Grecia, in pragul unui acord de miliarde cu Rusia
Cucul nemţesc, bizonul american şi cucuveaua românească
Ioan Rotundu
Discipolul îşi copiază mentorul
Cristian Roman - Facebook
Decizie bombă a Curţii Europene de Justiţie: Timbrul de mediu impus de Rovana Plumb este ilegal
Senatoarea Steliana Miron (PNL): Din salariul de la Parlament nu mi-ar ajunge banii nici pentru coafor
Providenţa îi dă lui Flutur o şansă
Ioan Rotundu
Praznic politic
Ioan Rotundu
Botoşani: Răfuieli liberale marca Florin Ţurcanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog