Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7256
De la 07 Ianuarie 2003
122579195

„Generalul Gheorghe Avramescu” – o lucrare biografică de excepţie a istoricului Sergiu Balanovici

  • Ioan Rotundu
  • 29 January 2017, 23:00
Sâmbătă, la Sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Botoşani a avut loc un eveniment editorial carte, fără îndoială, adaugă la galeria personalităţilor botoşănene un nume care-şi merita cu prisosinţă locul de mai multă vreme. Istoricul militar dr. Sergiu Balanovici a lansat volumul biografic intitulat „Generalul Gheorghe Avramescu” .Puţini dintre botoşănenii zilelor noastre ştiu cine a fost generalul Gheorghe Avramescu şi rolul său covârşitor jucat în istoria militară modernă a României, cu amprentă puternică asupra Primului şi al Doilea Război Mondial.
Născut la Botoşani la 1884, generalul Gheorghe Avramescu avea să urce treptele militare pornind de la gradul de soldat, el provenind dintr-o familie modestă dar caracterizat de o tenacitate şi voinţă ieşite din comun, ceea ce l-a făcut remarcat de către superiorii săi şi promovat din grad în grad, ajungând la gradul suprem de general de armată, cel mai înalt grad din Armata Română, având în vedere că gradul de mareşal n-a fost pentru Armata Română un grad permanetizat.
Cariera militară a celui care avea să intre pe uşa din faţă, cea rezervată marilor eroi şi patrioţi ai naţiei române, pentru a rămâne mult timp de acum înainte în istoria militară a României avea să se încheie în condiţii tragice. A fost asasinat de militarii ruşi în Munţii Tatra, la 2 martie 1945, în timp ce Armata Română lupta alături de Armata Sovietică „prietenă”. Soţia generalului, Adela, a fost luată prizonieră şi dusă În Siberia. A fost eliberată în ]956, grav bolnavă. Fiica, care avea un fiu de 11 luni, s-a sinucis în momentul arestării.
Iată un sfârşit nedemn pentru un mare erou al naţiunii române, un sfârşit provocat de oamenii regimului sovietic comunist. Este o crimă la adresa marilor noastre personalităţi căzute victime bolşevicilor să constaţi cum astăzi sunt postaci ai PSD-ului care slăvesc regimul lui Putin, un regim la fel de sângeros ca şi cel al puterii sovietice.
Cu acribia caracteristică caracteristică omului de ştiinţă şi cu rigoarea disciplinei militare, colonelul în rezervă Sergiu Balanovici a reconstituit biografia marelui general şi a readus în contemporaneitate principalele momente ale vieţii sale. În acelaşi timp volumul constituie un dar nepreţuit al unui istoric militar făcut generaţiilor din viitor pentru a le ajuta să cunoască eroi neamului din trecut. Cunoscându-ne istoria şi valorile umane ale trecutului vom şti cum să ne făurim viitorul.
Că lucrarea istoricului dr. Sergiu Balanovici este de o importanţă majoră pentru Istoria Militară a României a dovedit-o şi faptul că la lansare a fost prezent şi colonelul Petre Otu, directorul Institutului pentru Studii Politice şi de Istorie Militară – preşedintele Comisiei Române de Istorie Militară Bucureşti.
Colonelul a făcut o scurtă trecere în revistă a biografiei generalului, punând accent pe priceperea generalului în organizarea structurilor militare şi mai ales priceperea sa în a organiza atacuri şi contraatacuri pe front, generalul Avramescu punându-şi semnătura pe strategia luptelor de intrare a Armatei Române În Ardeal şi mai ales pe luptele de eliberare a zonei din nord-estul Transilvaniei finalizare cu eliberarea teritoriului ţării în 25 octombrie 1944, zi memorabilă şi care a devenit ziua Naţională a Armatei Române.
În sală au fost prezenţi foarte mulţi rezervişti de Armată, fosta Securitate şi Poliţie care au dorit să onoreze evenimentul dedicat memoriei celui care a fost generalul Avramescu. De remarcat li discursul scurt, la obiect, al istoricului Gheorghe Median, discurs care a pus în evidenţă şi uriaşul efort al autorului de a scotoci prin arhivele militare şi a aduna informaţii despre general pornind din copilărie şi până la data când a fost asasinat.
Lucrarea lui Sergiu Balanovici ar trebui să fie un stimulent şi pentru ceilalţi publicişti biografi din literatură, artă, ştiinţă care să realizeze lucrări biografice pentru toate personalităţile botoşănene de seamă, astfel ca generaţiile care vin din urmă să poată cunoaşte, aprecia şi respecta cum se cuvine aceste valori

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 30.01.2017
Agrostar: Apicultorii vor protesta in strada daca nu primesc ajutorul de minimis pentru 2016
Bancul zilei: Şeful lui Iţic şi paltonul
R. Moldova: Banii trimisi de muncitorii din strainatate, la minimul ultimului deceniu
Dodon: Basescu nu are decat sa-si depuna inca o data dosarul daca are nevoie de cetatenia Republicii Moldova
Theresa May, vizita la Ankara: Este important ca Turcia sa respecte drepturile omului
Dubla lovitura pentru Ankara de la Fitch si S&P. Turcia are acum stampila „junk” de la toate agentiile de rating
Florin Iordache despre Ordonantele privind gratierea si modificarea Codurilor Penale:
Le-am scris eu si consiliera mea. Le-am sustinut ca deputat, mi le-am asumat ca ministru
Marea Sfidare. E prea mult!
Trump a discutat sambata cu Putin.
Presedintele american i-a mai sunat si pe Merkel, Hollande, Abe si Turnbull
Să nu uitaţi, botoşăneni, nimic să nu uitaţi din ce vă spune acest mare istoric!
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 27.01.2016
Peste 10.000 de oameni au iesit in strada la Cluj,
al doilea protest ca amploare dupa Bucuresti
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 27.01.2016
Participare-record si la protestul de la Sibiu:
Peste 10.000 de oameni au iesit in strada
De ce-o fi vrând Tăriceanu să curgă sânge?
Ioan Rotundu
Reuters: 50.000 de manifestanti in strada la Bucuresti,
cea mai mare demonstatie dintr-un val recent de proteste
Cel mai mare protest din ultimele doua decenii in Bucuresti si in tara impotriva gratierii si amnistierii penalilor.
Peste 40.000 de oameni in capitala, 11.000 de oameni la Timisoara, 10.000 in Cluj, 10.000 la Sibiu, 5.000 la Iasi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog