Născut la Botoşani la 1884, generalul Gheorghe Avramescu avea să urce treptele militare pornind de la gradul de soldat, el provenind dintr-o familie modestă dar caracterizat de o tenacitate şi voinţă ieşite din comun, ceea ce l-a făcut remarcat de către superiorii săi şi promovat din grad în grad, ajungând la gradul suprem de general de armată, cel mai înalt grad din Armata Română, având în vedere că gradul de mareşal n-a fost pentru Armata Română un grad permanetizat.
Cariera militară a celui care avea să intre pe uşa din faţă, cea rezervată marilor eroi şi patrioţi ai naţiei române, pentru a rămâne mult timp de acum înainte în istoria militară a României avea să se încheie în condiţii tragice. A fost asasinat de militarii ruşi în Munţii Tatra, la 2 martie 1945, în timp ce Armata Română lupta alături de Armata Sovietică „prietenă”. Soţia generalului, Adela, a fost luată prizonieră şi dusă În Siberia. A fost eliberată în ]956, grav bolnavă. Fiica, care avea un fiu de 11 luni, s-a sinucis în momentul arestării.
Iată un sfârşit nedemn pentru un mare erou al naţiunii române, un sfârşit provocat de oamenii regimului sovietic comunist. Este o crimă la adresa marilor noastre personalităţi căzute victime bolşevicilor să constaţi cum astăzi sunt postaci ai PSD-ului care slăvesc regimul lui Putin, un regim la fel de sângeros ca şi cel al puterii sovietice.
Cu acribia caracteristică

Că lucrarea istoricului dr. Sergiu Balanovici este de o importanţă majoră pentru Istoria Militară a României a dovedit-o şi faptul că la lansare a fost prezent şi colonelul Petre Otu, directorul Institutului pentru Studii Politice şi de Istorie Militară – preşedintele Comisiei Române de Istorie Militară Bucureşti.
Colonelul a făcut o scurtă trecere în revistă a biografiei generalului, punând accent pe priceperea generalului în organizarea structurilor militare şi mai ales priceperea sa în a organiza atacuri şi contraatacuri pe front, generalul Avramescu punându-şi semnătura pe strategia luptelor de intrare a Armatei Române În Ardeal şi mai ales pe luptele de eliberare a zonei din nord-estul Transilvaniei finalizare cu eliberarea teritoriului ţării în 25 octombrie 1944, zi memorabilă şi care a devenit ziua Naţională a Armatei Române.
În sală au fost prezenţi foarte mulţi rezervişti de Armată, fosta Securitate şi Poliţie care au dorit să onoreze evenimentul dedicat memoriei celui care a fost generalul Avramescu. De remarcat li discursul scurt, la obiect, al istoricului Gheorghe Median, discurs care a pus în evidenţă şi uriaşul efort al autorului de a scotoci prin arhivele militare şi a aduna informaţii despre general pornind din copilărie şi până la data când a fost asasinat.
Lucrarea lui Sergiu Balanovici ar trebui să fie un stimulent şi pentru ceilalţi publicişti biografi din literatură, artă, ştiinţă care să realizeze lucrări biografice pentru toate personalităţile botoşănene de seamă, astfel ca generaţiile care vin din urmă să poată cunoaşte, aprecia şi respecta cum se cuvine aceste valori