Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10923
De la 07 Ianuarie 2003
85336976

Geoană îi cere lui Băsescu să elimine din Strategia de Apărare menţiunile referitoare la mass-media

  • purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei spune că scrisoarea este lipsită de decenţă
  • ea s-ar putea explica fie prin tupeu, fie printr-o lipsă de discernământ
  • 20 October 2010, 23:00
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a trimis, miercuri, o scrisoare sefului statului, prin care ii solicita presedintelui sa retraga din Parlament Strategia Nationala de Aparare si sa o modifice, in sensul eliminarii mentiunii referitoare la mass-media din capitolul privind vulnerabilitatile.
Purtatorul de cuvint al Presedintiei, Valeriu Turcan, spune intr-o declaratie pentru HotNews.ro ca "scrisoarea domnului Geoana este lipsita de decenta. Ea s-ar putea explica fie prin tupeu, fie printr-o lipsa de discernamant. Recentele informatii publice aparute arata dependenta domnului Geoana de patronii de presa, el fiind in mod foarte clar complice la falsificarea dezbaterii publice".
"Domnul Geoana a calcat in picioare functia de presedinte al Senatului, precum si independenta mass-media. De aceea, domnul Geoana a avut un rol direct in vulnerabilizarea unor institutii fundamentale ale democratiei - Parlamentul si mass-media. In consecinta, domnul Geoana nu poate pretinde ca apara presa dupa ce el insusi a calcat in picioare independenta mass-media, beneficiind personal de comentariile unor falsi jurnalisti si analisti inchiriati de la patronii de presa, cu costuri mari pentru Romania", a mai spus Valeriu Turcan.
Potrivit unui comunicat de presa al lui Mircea Geoana, citat de Mediafax, scrisoarea presedintelui Senatului vine dupa ce trei dintre liderii celor mai importante grupuri parlamentare din Parlamentul European au adresat o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei si liderilor grupurilor parlamentare, atragand atentia asupra faptului ca adoptarea Strategiei Nationale de Aparare in forma sa initiala ar contraveni tratatelor si conventiilor ce stau la fundamentul Uniunii Europene.
"Doresc sa va atrag atentia in mod deosebit asupra paragrafului in care semnatarii sustin ca mentionarea presei in cadrul capitolului Vulnerabilitati "reprezinta nu doar un act nedemocratic, ci si o incalcare a art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a art.10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si a art. 6 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene"", se arata in documentul mentionat.
De asemenea, presedintele Senatului sustine ca este datoria liderilor politici sa intreprinda toate actiunile necesare pentru a impiedica pierderea credibilitatii Romaniei in fata partenerilor sai europeni.
Conform comunicatului, Mircea Geoana mai atrage atentia asupra faptului ca, in acest moment, toate semnalele internationale si interne converg inspre respingerea mentiunii referitoare la mass-media in cadrul Strategiei Nationale de Aparare. "Acest lucru reiese si din dezbaterile ce au avut loc in cadrul Comisiilor de aparare ale Parlamentului, unde opinia majoritara a fost ca prevederile legate de presa ar trebui eliminate din document", mentioneaza sursa citata.
"Chiar daca majoritatea din arcul guvernamental ar reusi sa se impuna in Parlament si ar adopta Strategia Nationala de Aparare, este cat se poate de clar ca acest document nu este acceptat, in forma sa initiala, de catre o buna parte din societatea romaneasca si de catre comunitatea internationala. Cred ca este nevoie de un acord cat mai larg in ceea ce priveste continutul acestei Strategii de o importanta cruciala pentru buna functionare a statului roman", mai afirma Mircea Geoana.
Presedintele Senatului mai sustine ca decizia sefului statului de a retrage din Parlament Strategia Nationala de Aparare ar reprezenta "un semnal deosebit de important" pentru partenerii europeni ai Romaniei si ar fi un prim pas pentru "consolidarea increderii" de care se bucura tara noastra, in timp ce, pe plan intern, o asemenea decizie ar fi un bun inceput pentru "recladirea dialogului si a consensului national".
La scrisoarea sa, presedintele Senatului a atasat si scrisoarea parlamentarilor europeni semnata de catre Martin Schulz - Liderul Grupului S&D, Guy Verhofstadt - Liderul Grupului ALDE si Daniel Cohn-Bendit - Liderul Greens/EFA.
Dezbaterea Strategiei de Aparare in comisiile de specialitate ale Parlamentului a fost blocata, marti, din cauza divergentelor intervenite in interpretarea votului dat referitor la eliminarea din document a prevederilor legate de campaniile de presa, parlamentarii PSD si PNL parasind sala.
In urma votului dat la o propunere de eliminare din continutul Strategiei a mentiunii care enumera campaniile de presa printre vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale au fost inregistrate 16 optiuni "pentru", ale parlamentarilor PSD si PNL, 15 "impotriva" si o abtinere.
Presedintele Comisiei pentru Aparare din Senat, liberalul Teodor Melescanu, a precizat ca in urma votului opozitia a apreciat ca eliminarea a fost adoptata, in timp ce parlamentarii democrat-liberali au sustinut contrariul pentru ca nu a fost intrunita majoritatea voturilor exprimate.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Sex didactic
Scăderea TVA şi neimpozitarea pensiilor trebuie analizate cu grijă
efectele nu se cunosc
Horoscop
Românii, cei mai pesimişti est-europeni; în urma cu doi ani erau cei mai optimişti
Rusia a încheiat ancheta cu privire la accidentul de la Smolensk
Senatul a respins OUG de majorare a impozitului pentru persoanele care deţin mai multe locuinţe
Rusia va înregistra o creştere economică de aproape 4% în 2010
Bulgaria va majora taxele pe proprietăţile şi autoturismele de lux
Neimpozitarea pensiilor şi scăderea TVA ar pune presiuni suplimentare pe veniturile bugetului de stat
Medvedev aruncă problema în curtea UE şi României
Va repeta istoria întâlnirea de la Deauville?
Modificare pe furi; la legea Registrului Comerţului:
deputaţii jurişti PSD şi PNL sunt cei care au tras sforile
Un nou top al politicienilor, pe alte baze construit
Programul Tv SOMAX, joi, 21 octombrie
Staţia de asfaltare Flămânzi, un vis pe cale să devină realitate
Radio Iaşi transmite azi evoluţia Ansamblului „Trei Generaţii” Flămânzi
Vor să reabiliteze parcul de la Spitalul de Recuperare
Infuzie uriaşă de bani europeni în Modern Calor Botoşani
O avarie lasă fără apă zona Împărat Traian şi cele adiacente
O mie de copii au primit haine şi jucării
De frica sancţiunilor medicii nu mai acordă concedii medicale
ei riscă altă sancţiune pentru nerespectarea legii
Peste 1500 de botoşăneni victime ale virozei
Ce-a luat statul cu japca, dă Mimor din visteria spitalului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă