Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22402
De la 07 Ianuarie 2003
92552106

George Damian: Cu cine se războieşte Ungaria

  • 4 January 2011, 23:00
Ungaria continuă să şocheze Uniunea Europeană şi de data aceasta scoate din sărite marile concerne europene. Nici nu a început bine anul 2011 şi în presa germană a apărut ştirea că mai multe firme cu greutate din Uniunea Europeană s-au plâns Comisiei Europene că guvernul lui Viktor Orban de la Budapesta intenţionează să impoziteze suplimentar firmele străine. Guvernul Ungariei speră să aducă astfel la buget fonduri suplimentare de până la 1,3 miliarde euro.
Ungaria a supărat astfel giganţi ca RWE, E.ON, Deutsche Telekom, Allianz, ING, OMV.
De data aceasta problema este serioasă - Ungaria a fost criticată în presa internaţională pe tema noii legi a presei, însă nimeni nu a vorbit de sancţiuni. Cumva guvernul de la Budapesta a fost protejat de faptul că deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. În cazul noilor impozite firmele mari nu au de gând să înregistreze pierderi şi reclamă discriminarea la care sunt supuse.
Ministrul german al economiei Rainer Bruederle a anunţat că deja au fost comunicate Budapestei îngrijorările Berlinului faţă de această nouă lege - cu alte cuvinte, guvernul Germaniei susţine plângerile firmelor amintite. Budapesta se află în acest moment în război cu greii Uniunii Europene: cele mai mari firme şi cele mai puternice guverne. Povestea cu legea presei care limitează libertatea de exprimare a devenit din acest moment o glumă - iar Viktor Orban va fi poate protejat în următoarele şase luni de faptul că Ungaria deţine preşedinţia Uniunii Europene, însă pe termen lung nu va exista milă pentru el.
Ce riscă Ungaria dacă va adopta, promulga şi pune în aplicare această lege a impozitării suplimentare pentru firmele străine? Riscă un proces la Curtea Europeană de Justiţie (corpul care asigură legalitatea aplicării tratatelor ce stau la baza Uniunii Europene) - proces pe care are toate şansele să îl piardă, fie şi pentru simplul fapt că doreşte să impoziteze suplimentar firmele străine şi pe anii trecuţi. Iar pierderea acestui proces înseamnă că Ungaria va fi silită să îşi modifice legislaţia şi să plătească despăgubiri.
Va fi o poveste interesantă care va da de lucru jurnaliştilor europeni pentru multă vreme de acum înainte în cazul în care Budapesta va rezista. Vor avea de lucru şi juriştii şi se vor stabili precedente pentru un gen de problemă gravă în interiorul Uniunii.
Acţiunile Ungariei din ultimele luni amintesc cumva de revolta anticomunistă de la Budapesta din 1956. Ungaria a fost un copil minune pentru sovietici - republica roşie a lui Bela Kun din 1919 a fost un exemplu de funcţionare a teoriei leniniste a „exportului de revoluţie". Kominternul de la Moscova era înţesat de maghiari şi sovieticii au îmbrăţişat cu frenezie teoria separării Transilvaniei de România. Puţinii comunişti români ajunşi la Moscova erau priviţi cu suspiciune şi consideraţi de rangul doi faţă de adevăraţii revoluţionari maghiari. Doar că, după câţiva ani de la stabilirea regimurilor comuniste în Europa de est, comuniştii model unguri au devenit adevărate oi negre în urma revoltei anticomuniste violente din anul 1956.
La fel s-a întâmplat şi cu noul imperiu numit Uniunea Europeană. Ungaria a fost din nou în anii 90 copilul minune, pus pe reforme şi gata să se integreze în structurile occidentale. Şi din nou, după doar câţiva ani, Ungaria se revoltă împotriva imperiului în care tocmai a intrat - bineînţeles, respectând proporţiile şi metodele.
Este dincolo de orice îndoială că Uniunea Europeană este un nou imperiu. La Chişinău toate aceste probleme interne ale Uniunii pot fi folosite ca muniţie electorală antidemocratică. Doar că nu prea încap comparaţiile cu Uniunea Sovietică, fie şi pentru simplul motiv că nu a existat un Gulag european, nici arestări şi execuţii extrajudiciare din motive politice. În Uniunea Europeană se poate vorbi liber despre orice fel de probleme fără teamă că urmează un nou val de arestări şi epurări.
Timpul.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românii, pe locul trei ]n clasamentul mondial al pesimiştilor
care este condus de francezi
Vreau o alianţă PSD - PNL - PC pe termen lung, 5-10 ani
Legea Educaţiei este constituţională
Daniel Funeriu: Deciziile CCR nu se comenteaza, se aplica
Încercare de evacuare cu circ la PRM
Româce prostituate cu forţa în Spania şi date la schimb pe maşini
Un vârf din munţii Tian Chan va purta numele Vladimir Putin
Decizia CCR pe legea educaţiei este o satisfacţie personală
Vom reataca Legea Educaţiei şi după promulgare
România nu poate renunţa unilateral la monitorizarea pe Justiţie
Acest an va fi mai greu decât 2010
ţinta pentru euro rămane 2015
Guvernatorul provinciei strategice Punjab a fost ucis intr-un atac armat
Ialomitianu despre impozitarea averilor nedeclarate
Legea se aplica pentru veniturile care au fost obtinute dupa 1 ianuarie 2011Vom avea acces la informatii privind conturile bancare
Bancul zilei: Ce înseamnă dragostea
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă