Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20604
De la 07 Ianuarie 2003
122880671

George Scarlat: Preşedintele României ales în Basarabia

  • 9 November 2009, 23:00
România îşi alege preşedintele pe 22 noiembrie, turul al doilea, între primii doi clasaţi în turul unu fiind organizat pe 6 decembrie. Spre deosebire de legea din R. Moldova, unde preşedintele este ales de parlamentari, în România cetăţenii aleg preşedintele în mod direct. Aşadar, basarabenii care au şi cetăţenie română pot alege preşedintele României. Dacă ei locuiesc în R. Moldova pot vota la Ambasada României sau la consulat, unde vor fi deschise câte două secţii de votare, fie în alte nouă oraşe, unde va fi câte o secţie. Acestea sunt Bălţi, Cahul, Soroca, Orhei, Anenii Noi, Ungheni, Nisporeni, Giurgiuleşti, Căuşeni.
Până acum regimul Voronin a încercat să-i împiedice pe basarabeni să voteze la alegerile din România şi nu aprobase decât secţiile de votare de la ambasadă şi consulat. Pentru alegerile prezidenţiale din acest an Guvernul Filat a aprobat cererea Guvernului României de a se deschide 13 secţii de vot. De asemenea şi oamenilor le era frică să se prezinte la vot, unii dintre ei temându-se, de exemplu, că vor fi fotografiaţi de către serviciile lui Voronin când intră în ambasadă să voteze şi astfel se va afla că sunt cetăţeni români, ceea ce le-ar fi adus necazuri. Sub noul guvern de la Chişinău nici nu se mai pune această problemă iar oamenii pot veni liniştiţi să voteze.
Basarabenii cu cetăţenie română aflaţi la muncă în străinătate pot vota la secţiile de votare deschise acolo. De exemplu în Spania sunt 37 secţii unde se poate vota, iar în Italia 54. Lista cu adresele acestora poate fi citită pe website-ul Ministerului Afacerilor Externe din România, www.mae.ro.
Oamenii trebuie să voteze pentru că votul este principala legătură cu ţara a cărei cetăţeni sunt. Pe de altă parte, este clar că politica Bucureştiului influenţează şi traiul basarabenilor, fie că este vorba de acordarea cetăţeniei române, de permise de muncă în România, de numărul de burse pentru elevii şi studenţii basarabeni aflaţi la studii în România. Totodată, sprijinul României pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană este hotărâtor. Pentru basarabeni este bine ca la Bucureşti să fie un preşedinte căruia să îi pese de ei. De aceea ar fi bine să vină cu toţii la vot, dacă au paşapoarte româneşti. Dacă basarabenii se prezintă în număr mare la vot importanţa lor va creşte. Va fi un semnal pentru politicienii de la Bucureşti. Se vor gândi de două ori mai înainte să neglijeze Basarabia, pentru că vor vedea că votul de acolo contează şi e bine să facă pe plac şi alegătorilor de peste Prut.
Votul basarabenilor poate fi decisiv pentru alegerea preşedintelui României, pentru că toate analizele şi cercetările sociologilor arată că rezultatul votului va fi foarte strâns, va fi cea mai mică diferenţă între câştigător şi învingător din istoria de după 1990 a României. Prin Basarabia sunt unii care spun că votul lor nu prea contează şi că oricum alegerea preşedintelui se va hotărî în România. Nimic mai neadevărat. Votul cetăţenilor aflaţi peste hotare poate decide soarta alegerilor în România.
Exemplul cel mai cunoscut pentru basarabeni este votul din 5 aprilie 2009 din R. Moldova. PCRM a obţinut 49,48% din voturi şi 60 mandate de deputat. I-au lipsit câteva mii de voturi pentru a avea 61 mandate şi a obţine un mandat de deputat în plus, aşa-numitul "vot de aur" care le-ar fi trebuit pentru alegerea preşedintelui în parlament şi pentru a mai sta la putere încă patru ani.
Dar n-a fost să fie. Basarabenii aflaţi în străinătate le-au stricat planurile. Votul lor i-a izgonit pe comunişti de la putere. La ambasadele R. Moldova din străinătate au votat 16.900 cetăţeni, din care doar 1400 pentru comunişti. De aici a venit votul care a salvat Moldova. Oamenii care trudesc de dimineaţă până seara prin Italia sau Spania, despărţiţi de familiile lor s-au dus la vot cu gândul la cei de acasă. Un sfert dintre alegătorii de peste hotare au votat la Ambasada şi consulatul Moldovei din Bucureşti, adică 4200 persoane. Un alt exemplu îl reprezintă alegerile parlamentare din România, din noiembrie 2008. Partidul Social Democrat PSD a luat cu 40.000 voturi mai mult decât Partidul Democrat Liberal, partidul lui Traian Băsescu.
Cu toate acestea, PD-L a obţinut un mandat de deputat în plus, ceea ce i-a permis lui Traian Băsescu să încredinţeze acestui partid funcţia de prim ministru. Explicaţia este simplă. Pentru prima dată în istoria României, românilor din străinătate le-au fost repartizate şase posturi de parlamentari, patru deputaţi şi doi senatori, pentru care au votat 24.000 cetăţeni din Basarabia, SUA, UE, şi aşa mai departe. Până atunci, voturile românilor din străinătate se centralizau împreună cu restul. PD-L a câştigat peste hotare, cu trei din cele şase locuri, obţinând astfel un mandat în plus faţă de PSD şi în consecinţă şi funcţia de prim ministru.
În Italia, pentru a permite italienilor din străinătate să voteze la alegerile din 2006 fără a se întoarce în ţară pentru asta, Guvernul Berlusconi a modificat Constituţia şi le-a permis acestora să voteze prin corespondenţă. Măsura s-a întors împotriva sa şi a pierdut alegerile în favoarea lui Prodi. În Italia votul a fost strâns, dar Prodi a câştigat datorită italienilor din străinătate, unde a câştigat în proporţie de doi la unu împotriva lui Berlusconi.
În această lume globalizată votul cetăţenilor aflaţi peste hotare a devenit ceva obişnuit. Bunăoară, pentru alegerile poloneze din 2007 s-a înregistrat un număr record de alegători din străinătate care au votat, anume 175.000, de trei ori mai mulţi decât la alegerile din 2005. La fel ca toţi cetăţenii din Europa Centrală şi de Est aflaţi în străinătate, polonezii din UE sau SUA au ales partidele de dreapta, pentru că au văzut cu ochii lor în Occident ce înseamnă libertăţile economice şi politice.
Un caz aparte este Bulgaria, unde la alegerile din iunie 2009, liberalii primarului din Sofia, Boiko Borisov, i-au zdrobit pe socialiştii lui Serghei Stanişev. Dreapta putea avea o victorie şi mai mare, dar rezultatul a fost influenţat de alegătorii din străinătate, dintre care jumătate au votat în Turcia, adică 93.000. Aceştia sunt musulmanii care fie au fost expulzaţi de regimul comunist Jivkov sau au emigrat în Turcia, în număr de circa 300.000.
Dar luni, 3 noiembrie, ambasadorul bulgar de la Ankara a fost demis de ministerul de Externe, pe motiv că ar fi închis ochii la neregularităţile de la secţiile de votare din Turcia. Cu ajutorul votului din Turcia, partidul musulman "Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi", aflat la guvernare pe atunci în alianţă cu socialiştii, a obţinut 14,5% din voturi, deşi musulmanii din Bulgaria reprezintă doar 12% din totalul populaţiei. Partidul de dreapta care a contestat alegerile spune că musulmanii ar fi obţinut în plus şapte mandate în parlament din cauza presupuselor fraude electorale din Turcia.
Aşadar, basarabenii cu cetăţenie română sunt aşteptaţi cu toţii la vot, la cele 13 secţii de votare din Republica Moldova, în România, Italia, Spania şi peste tot unde s-au răspândit. România e şi ţara lor, iar voturile basarabenilor pot decide preşedintele României.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Incendii la vreme de seară şi noapte
Ich bin ein Berliner. Eu sunt berlinez
Oportunităţi de afaceri economice româneşti, prezentate la Navarra
Adunare generală bianuală la Asociaţia Românilor din Canada
„Şcoala nu este numai o clădire, ci o insulă unde
se păstrează identitatea neamului nostru”
Organizaţiile studenţilor basarabeni din România caută soluţii în comun
O tânără visează să-şi corecteze vederea
Planuri parcelare gratuite
Horoscop
Nu daţi cu piciorul norocului!
Peste călugăriţe
Este razie!
Accident rutier provocat de neadaptarea vitezei la condiţiile de drum
Iar nu sunt bani de salarii
Victorie fără probleme pentru „Viitorul” Flămânzi
din nou arbitraj părtinitor la meciul echipei „Gloria” Frumuşica
Tochitură dobrogeană
Bolnavii cronici botoşăneni au participat la protestul COPAC
Ministerul Sănătăţii susţine că vaccinul pandemic pentru copii este sigur
Numărul locurilor de muncă n-a suferit modificări semnificative
Dar în loc ce punem?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog