Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Publicitate
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8029
De la 07 Ianuarie 2003
83605340

George Soros: UE poate fi distrusă de un deceniu de stagnare.

  • gazele de şist, un avantaj competitiv pentru SUA
  • 6 January 2014, 23:00
Uniunea Europeana va putea fi cu usurinta distrusa de un deceniu sau mai mult de stagnare economica, spre deosebire de statele nationale, avertizeaza George Soros, intr-un articol publicat de Social Europe Journal. In schimb, despre Statele Unite ale Americii, miliardarul american apreciaza ca acestea isi intaresc pozitia de lider economic al lumii, profitand si de avantajul competitiv pe care li-l confera exploatarea gazelor si a petrolului de sist. George Soros atrage atentia ca Uniunea Europeana sa indreapta catre acel tip de stagnare economica de lunga durata in care se afla Japonia.
"Miza este mare: statele-natiune pot supravietui un deceniu sau mai mult pierdut, dar UE, o asociatie incompleta de state-natiune, ar putea fi usor distrusa", sustine miliardarul american. In privinta constructului european, Soros critica in primul rand zona euro, in conditiile in care aceasta are o Banca Centrala Europeana, insa nu si o trezorerie comuna.
"Formatul monedei euro - care a fost construita pe modelul marcii germane- are un defect fatal. Crearea unei banci centrale comune fara o trezorerie comuna inseamna ca datoriile guvernamentale sunt exprimate intr-o moneda pe care nu o controleaza niciuna dintre tarile membre, ceea ce le supune riscului de default", considera George Soros.
Ca urmare a prabusirii pietelor din anul 2008, mai multe state membre ale eurozonei s-au supraindatorat, iar primele de risc au divizat zona euro in tari permanent creditoare si tari permanent debitoare, mai spune Soros.
Potrivit miliardarlui, "acest defect" ar fi putut fi surmontat daca s-ar fi unificat si riscurile la creditare, prin emiterea de eurobonduri comune in locul bondurilor emise de fiecare tara membra in parte.
Emiterea de eurobonduri a fost blocata, insa, de cancelarul german Angela Merkel, astfel incat contribuabilul german sa evite sa devina "buzunarul adanc al datorniciolor Europei", dupa ce Germania a suportat costrucile mari ale unificarii.
"Cu toate acestea, faza acuta a crizei financiare a fost depasita", mai arata George Soros. "Autoritatile financiare europene au recunoscut tacit ca austeritatea este contraproductiva si au incetat sa mai impuna constrangeri fiscale suplimentare. Acest lucru a dat tarilor debitoare un balon de oxigen, si, chiar in absenta oricaror perspective de crestere, pietele financiare s-au stabilizat", observa Soros.
In urma crizei economice care a lovit Uniunea Eiuropeana, miliardarul american conchide ca UE s-a transformat intr-o relatie intre tari creditoare si tari debitoare.
"Din cauza crizei, UE s-a transformat dintr-un <> care a inspirat entuziasm in ceva radical diferit. Ceea ce a fost menit sa fie o asociatie voluntara de state egale care au sacrificat o parte din suveranitatea lor pentru binele comun a fost acum transformat de criza euro intr-o relatie intre tari creditoare si tari debitoare, care nu esre nici voluntara, nici egala. Intr-adevar, moneda euro ar putea distruge Uniunea Europeana cu totul", conchide George Soros.
In schimb, omul de afaceri observa ca Statele Unite se recupereaza economic, devenind cea mai puternica economie dezvoltata a lumii.
Gazele si petrolul de sist reprezinta unul dintre avantajele competitive ale Americii in raport cu Europa si ceilalti competitori, mai crede Soros.
"Energia de sist a oferit SUA un avantaj competitiv important in productie, in general, si in petrochimie, in special. (...) Si piata imobiliara s-a imbunatatit, cu scaderea somajului in sectorul constructiilor", considera George Soros.
In varsta de 83 de ani, omul de afaceri George Soros are o avere de circa 23 de miliarde de dolari. El activeaza in sectorul pietei de capital, castigandu-si averea in principal prin speculatii la bursa.
Miliardarul detine Soros Fund Management, care controleaza, printre altele, fondurile de investitii Quantum.
George Soros s-a nascut in Ungaria, la Budapesta, in 12 august 1930, intr-o familie de evrei unguri. El a plecat impreuna cu familia sa la New York, in timpul Revoltei anticomuniste din Ungaria, din anul 1956.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Urare la început de an
Horoscopul lunii ianuarie 2014
Vremea până pe 19 ianuarie: Cum va fi vremea in fiecare regiune a ţării
Traian Băsescu: Mă mir că Ponta nu a pus şi o poza cum a luat masa cu Decebal, după ce a fost la Sarmizegetusa
Pe ecranele din sala conducerii PSD, in prima şedinţă din 2014, au fost postate mesaje cu "AMR Băsescu"
Primul obiectiv al PSD pentru 2014: Destructurarea regimului Băsescu
Vitamina E poate fi benefică pentru tratarea demenţei
Laszlo Tokes a ţine şi cu dinţii de distincţia Ordinul Steaua României
el a chemat în judecată Consiliul de onoare al Ordinului Steaua României, care i-a retras distincţia
Schimb de replici între Traian Băsescu şi procurorul general Tiberiu Niţu
Plătesc sume imense, din salariile oamenilor, pentru a-şi cumpăra vimagine la televizor
Victor Ponta: E o mare nedreptate ca Năstase să fie hăituit o viaţă întreagă de sistemul lui Băsescu
despre mita luată, Ponta nu pomeneşte nimic
Biserica din Piatra Neamt şi-a chemat credincioşii în judecată
Cota de biocarburanţi în benzină a fost redusă
Adrian Năstase, prima reacţie publică după aflarea sentinţei
Victor Ponta, despre Adrian Năstase
e un condamnat politic. E un caz comparabil cu Iulia Timoshenko
Promo emisiunea "Presa-n gura lu' Rotundu" Tele'M Botoşani
Audi plin cu ţigări de contrabandă, blocat în trafic la Dersca
Audi plin cu ţigări de contrabandă, blocat în trafic la Dersca
Botoşani: Teamă transformată în groază şi coşmar
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă