Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2864
De la 07 Ianuarie 2003
114931445

Germania, în faţa unei decizii vitale pentru Europa

  • 12 September 2012, 23:00
* Curtea Constituţională a autorizat mecanismele de salvare a euro Curtea Constitutionala germana a autorizat miercuri adoptarea de catre administratia de la Berlin a celor mai recente mecanisme de salvare ale Zonei Euro: Mecanismul European de Stabilitate (MES) si Tratatul privind Stabilitatea Coordonarea si Guvernanta (TSCG) in cadrul Uniunii Economice si Monetare, informeaza AFP.
Totodata, judecatorii au stabilit o limita a implicarii financiare a Germaniei in infiintarea MES. Potrivit Curtii Constitutionale germane, fondurile acordate de Germania nu pot sa depaseasca 190 miliarde de euro. O modificare a sumei nu se poate face decat cu aprobarea Parlamentului german, au precizat judecatorii Curtii supreme de la Karlsruhe.
Presedintelui german Joachim Gauck primit astfel permisiunea de a semna documentele care legifereaza Mecanismul European de Stabilitate si Tratatul de Stabilitate in cadrul Uniunii Economice si Monetare adoptat de Parlamentul german la sfarsitul lunii iunie.
"Cea de a doua camera a Curtii Constitutionale federale a respins amendamentul care stipula ca o ratificare a MES nu poate fi admisa decat daca exista garantii in conformitatea cu legea internationala", a explicat Curtea.
Astfel, guvernul de la Berlin are permisiunea de a participarea guvernului la fondul de urgenta de 500 miliarde euro al statelor din Zona Euro.
Curtea Constutionala din Germania a respins anterior o ultima incercare de a amana decizia sa cu privire la fondul permanent de salvare a zonei euro. Aceasta hotarare semnifica faptul ca decizia indelung asteptata a Curtii asupra ratificarii Mecanismului European de Stabilitate va fi luata miercuri, asa cum a fost prevazut initial, relateaza Der Spiegel.
Un alt obstacol in drumul liderilor europeni spre contracararea crizei din zona euro a fost depasit. Curtea Constitutionala a Germaniei a respins o noua petitie, apartinand lui Peter Gauweiler, un membru al parlamentului german. Curtea a discutat petitia lui Gauweiler in dupa-amiaza zilei de luni si si-a anuntat decizia la inceputul zilei de marti.
Decizia semnifica faptul ca, miercuri, Curtea isi va anuta decizia indelung asteptata privind Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, asa cum a fost planuit initial. Gauweiler, un membru al partidului conservator Uniunea Crestin-Sociala (CSU), a incercat sa amane decizia Curtii asupra MES solicitandu-i acesteia sa tina o alta sedinta. El a argumentat in petitie ca anuntul facut saptamana trecuta de Banca Centrala Europeana, care a spus ca va achizitiona cantitati nelimitate de obligatiuni guvernamentale ale statelor din zona euro aflate in dificultate, creste riscul financiar al contribuabililor.
De asemenea, el a spus ca operatiunile BCE nu fac obiectul niciunui control parlamentar.
Acest lucru, spune Gauweiler, "a creat cu totul o noua situatie" pe care Curtea trebuie sa o ia in considerare atunci analizeaza petitiile originale impotriva MSE si pactului fiscal.
"Aproape toate discutiile care au avut loc pana acum sunt invalide", a afirmat el.
Gauweiler dorea ca ratificarea MSE din partea Curtii Constitutionale sa fie amanata pana cand BCE va reveni asupra deciziei sale de achizitionare a obligatiunilor suverane. El a argumentat ca, daca este necesar, Curtea ar trebui sa isi amane hotararea programata pe 12 septembrie privind fondul de salvare.
MES are o valoarea totala de 500 de miliarde de euro si, cum Germania contribuie la acest fond cu 27%, o ratificare din partea Germaniei este esentiala.
Aditional verdictului asupra MES, Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte si asupra noului tratat fiscal, adoptat in intentia de a forta guvernele din zona euro sa adopte o disciplina bugetar mai stricta. Posibilitatea unei amanari a deciziei din partea Curtii a creat incertitudine la Berlin si Bruxelles. MSE este un element esential in abordarea liderilor europeni privind lupta impotriva crizei din zona euro si a fost initial prevazut ca acesta sa fie operational incepand cu 1 iulie, iar o noua amanare poate perturba pietele financiare.
Totusi, cea mai mare parte a politicienilor de la Berlin, inclusiv cancelarul Angela Merkel, considera ca decizia de miercuri a Curtii va fi in favoarea ratificarii MSE.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când ţi-o trage avocatul!
Semnificaţia blocării anchetelor in cazurile Borbely şi Dobre
Ce scrie presa germana de stânga despre România
Gangsterism politic iar liderii social-democraţilor par nişte delincvenţi
Marşul paşnic al Unirii asigurat de Ministerul de Interne de la Chişinău
Grupurile rusofone ameninţă în continuare
Cercetători ruşi şi sud-coreeni au descoperit în Siberia celule de mamut "vizibil vii"
care ar putea permite clonarea acestui erbivor
Noi probleme pentru alianţa de centru dreapta
Verdict ştiinţific: Victor Ponta a plagiat
Raportul ştiinţific cerut de Universitatea Bucureşti confirmă plagiatul
Din nou cu miloaga la CJ
CLM: Cristescu se laudă că va rezilia contractul dintre Primărie şi HSR
mai mult, el susţine că se va lăsa şi cu puşcărie
Botoşani: Proteste suspecte ale muncitorilor de la Modern Calor
13 septembrie – „Ziua pompierilor din România”
Ţigări în valoare de 5600 lei ascunse într-un Opel
VW cu documente false oprit din drumul spre R. Moldova
AJOFM va controla comunicarea locurilor de muncă vacante
Absolvenţii de liceu îngroaşă numărul şomerilor
La Nova Apaserv vor urma noi disponibilizări
Guvernul Ponta nu renunţă la coplata serviciilor medicale
Suntem o stână fără stăpân
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă