Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10558
De la 07 Ianuarie 2003
122870625
Gheorghe Mărmureanu:

Nu vor fi cutremure catastrofale in perioada următoare...

  • vor fi cutremure de 6 grade sau de şase şi ceva
  • ne vor zgâlţâi, dar nu murim
  • 26 November 2010, 23:00
Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, sustine ca nu se asteapta, in perioada urmatoare, la un cutremur de mari proportii in Romania, dar se vor resimti unele de intensitate medie.
"Romania va avea parte de cutremure in perioada urmatoare, dar nu mai mari de 7 grade pe scara Richter, pentru ca la noi magnitudinea critica este de 7 grade. Vor fi cutremure de sase grade sau de sase si ceva. Ne vor zgaltai, dar nu murim. Consider ca nu vor fi cutremure catastrofale in perioada urmatoare si nu ma refer numai la 2011, ci pe o perioada mult mai mare", a declarat, vineri, Gheorghe Marmureanu, citat de Agerpres.
Acesta a explicat ca, in prezent, lucreaza sistemul tectonic din Asia, care va fi activ pana in 2020 si considera ca va afecta serios Japonia.
"La ora actuala, lucreaza puternic sistemul tectonic din Asia, pana in 2020, si sunt convins ca in urmatorul timp va afecta serios Japonia, care este oarecum pregatita. Fenomenul prin care sistemul din Asia, respectiv India, lucreaza puternic a inceput in 2005 si se va termina in 2022. Pe urma va lucra sistemul tectonic african, care va fi activ pana in 2042, dar care nu a fost periculos niciodata pentru zona Vrancei. Cel mai mare cutremur generat de sistemul african in Romania a fost 6,7 grade pe scara Richter, inregistrat in 1990", a explicat directorul Institutului de Fizica a Pamantului (IFP).
Potrivit acestuia, in ultimele 2-3 luni, si chiar in ultimele zile, au fost foarte multe cutremure in bazinul balcanic, dar toate au fost cutremure de suprafata. "Sistemul tectonic, actionat puternic de Africa, India, Australia si placa arabica, a generat aceste miscari din care au rezultat cutremure de suprafata, cel mai important fiind cel din Serbia, de la inceputul lunii noiembrie. Acum este o tectonica foarte interesanta si in Romania, unde este o interactiune intre marile blocuri tectonice ale lumii. Trebuie sa remarcam insa ca in zona Vrancei cutremurele sunt de mari adancimi, in etaje cuprinse intre 60 si 200 de kilometri, iar aceste cutremure mici nu influenteaza tectonica cutremurelor vrancene de mare adancime", a subliniat fizicianul roman.
"Cutremurele de suprafata din Vrancea nu au avut mai mult de 5,7 grade pe scara Richter, iar cele din Banat de 5,8 grade. Consider ca sunt nesemnificative toate aceste cutremure, desi se intampla pe teritoriul Romaniei, in Balcani, respectiv in Serbia, Macedonia, inclusiv la granita dintre Ungaria si Romania', a explicat directorul Institutului de Fizica a Pamantului.
Conform unei analize matematice facute pe o perioada de 600 de ani de IFP, un cutremur foarte adanc va afecta zona Moldovei si R. Moldova, Ucraina si chiar Rusia.
"Acest cutremur depinde de cand va fi si cat de adanc. Analizele noastre, care analizeaza o perioada de peste 600 ani ne arata, in functie de periodicitate, de adancime si suprafata, ca sunt zeci de ani intre unul si altul, de exemplu intre cel din 1977 si anteriorul au trecut doar 30 de ani, deci mai sunt in continuare inca multi ani pana la un nou cutremur, care va fi, dar nu acum si nu unul catastrofal", a subliniat Gheorghe Marmureanu.
Marmureanu a mai adaugat ca reteaua seismica nationala face parte din infrastructurile critice europene, tot teritoriul Romaniei fiind acoperit de o retea seismica in timp real.
"Datele sunt transmise prin satelit si prin alte sisteme clasice, in timp real. Suntem singura retea din aceasta parte a lumii care poate in aceeasi secunda sa arate ce se intampla din Japonia pana in Florida. La noi, in comandamentul seismic, suntem conectati la sistemul european de monitorizare a datelor seismice, dar si la cel din Pacific.Vedem si un tsunami din Pacific", a mai explicat directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu.
Directorul Institutului de Seismologie Aplicata anunta joi ca pana pe 26 noiembrie am putea avea un seism de 5 grade. Gheorghe Marmureanu spune ca nu vine acum un mare cutremur. Nu este nici o problema ca am avut chiar si 16 cutremure in ultimele doua zile, declara pentru Gandul profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului.
Marele cutremur nu are nici o legatura cu acestea, iar "problema unui asemenea seism nu se va pune pentru o lunga perioada de timp", a mai spus specialistul. Asta, in ciuda faptului ca zilele trecute Vrancea a produs chiar si patru cutremure intr-o singura ora. Majoritatea, insa, nu s-au simtit, avand sub 4 grade pe Richter.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Omul alb şi indianul
A fost numit judecător la Curtea Europeana de Justiţie
România are nevoie de o nouă lege a Educaţiei
nu imi cereţi să mă implic in problemele dvs. interne
Legea salarizării trebuie combatută prin orice mijloace
inclusiv prin moţiune de cenzură
Duma a recunoscut oficial că Stalin a ordonat masacrarea ofiţerilor polonezi la Katyn
Vezi cum le-a vorbit C.V. Tudor reprezentanţilor justiţiei
Pâinea va fi cu peste 15% mai scumpă, din luna februarie
Parlamentul portughez a adoptat un buget de austeritate fără precedent
în speranţa că va evita sprijinul financiar extern
Cum s-au format cozile sărăciei la primăria lui Mazare
“Ziua României la Budapesta – Normalitate sau provocare?”
Un eveniment care a tulburat plăcut liniştea comunei Hăneşti
Grâu fără acte confiscat de poliţiştii botoşăneni
Locatari rămaşi fără apă din cauza avariilor
Dinamica spirituală a Ortodoxiei românești: de la Crez la Autocefalie (325 – 1885)
Meciul FC Botoşani – Steaua II păzit cu străşnicie de jandarmi
Liberalii vor să verifice cum se cheltuie banii în spitale
Liberalii se retrag de la târgul de produse tradiţionale
se transformă în Moş Crăciun
Ţâbuleac, cârpa cu care Ţurcanui şterge podeaua CJ-ului
Liberalul Ţurcanu a pus gând rău managerilor de spitale
el îi consideră pe actuaii manageri persoane compromise
Ford furat din Portugalia, descoperit la Stânca-Costeşti
Ziua Naţională a României, sărbătorită în premieră la Flămânzi
Fonduri guvernamentale pentru podul de la Chiţoveni
APM Botoşani anunţă lansarea Programului „Casa Verde”
250 mii de măşti contra gripei alocate judeţului Botoşani
Sindicatele se scandalizează din nou pe seama legii salarizării bugetare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog