Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
31256
De la 07 Ianuarie 2003
80587828
Gherghina, MFP:

Guvernul a convenit cu FMI şi CE ca salariul minim să fie majorat până la 670 de lei

  • 9 November 2010, 23:00
Salariile bugetarilor ar putea fi majorate in medie cu 15 la suta in 2011, a declarat marti la Sinaia secretarul de stat din Finante Gheorghe Gherghina in timpul seminarului EU-COFILE. "Avem anvelopa salariala de 39 de miliarde de lei pentru anul viitor si dupa calculele noastre ar putea merge o medie de majorare de 15% dupa calculele noastre, daca nu mai luam in calcul cel de-al 13-lea salariu", a mai precizat Gherghina.
El a precizat ca numarul actual al salariatilor din sectorul bugetar - 1,316 milioane - poate fi redus pana la sfarsitul acestui an la 1,29 milioane persoane, oficialul MFP explicand ca potrivit scrisorii de intentie cu FMI din vara acestui an, sa fie eliminate anul viitor prima de vacanta si salariul 13.
Romania s-a angajat sa ajunga pe ESA in 2012 la 3%, adica sa egalizam deficitul ESA cu cel cash. Ideea e sa incercam prin urmare sa nu facem pierderi. La deficitul pe metodologia ESA se introduc pe cheltuiala si sumele de platit. Arieratele intra prin urmare toate in acest deficit pe ESA
. In Romania vorbim de doua deficite: cash si ESA. In ESA, daca cheltuielile unei companii provin timp de 3 ani consecutivi din bani publici in proportie de cel putin 50%, compania e considerata o companie publica. Deficitul pe cash se refera doar la sectorul bugetar. Acest sector s-a convenit sa il impartim in 3, la Comisia Europeana.
Sectorul public include tehnic vorbind, sectorul administratiei publice centrale (ministerele cu toate institutiile lor), locale si administratia sistemelor de asigurari. Fata de deficitul cash, ESA cuprinde si companiile clasificate ca fiind publice. Eurostatul vine in control o data pe an in fiecare tara si ne spune ce mai trebuie introdus in sectorul public. In septembrie, ne-a introdus in sectorul public CFR Calatori si Termoelectrica, Compania de Huila Petrosani si cateva CET-uri, dupa ce in 2008 ne-a introdus si Metroul. Si nu de acum ci din urma cu 3 ani, ca asa se face. Tot in 2008 ne-a bagat in sectorul public 7 CET-uri.
Sunt semne, sper sa nu vorbesc in ceas rau, ca economia incepe sa isi revina. Incasarile cresc, poate si de frica, poate si din alte motive, dar cresc. Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană ca salariul minim să nu fie majorat cu mai mult de rata inflaţiei din ultimii doi ani, respectiv până la 670 de lei, a anunţat, marţi, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Chestiunea a fost tranşată şi în scrisoarea cu FMI si CE, că Guvernul nu poate să-l crească cu mai mult decât inflaţia pe ultimii doi ani, 670 lei", a spus secretarul de stat.
Un număr de 71.000 bugetari au în prezent salariul minim.
Dacă sindicatele şi patronatele ajung la un acord privind salariul minim din contractul colectiv naţional la 750 lei, de exemplu, această valoare nu va fi aplicată şi pentru bugetari.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când nevasta este… obosită
Parlamentarii PSD vor vota legile dacă li se dă capul Roibertei Abastase
Imagini cu atacul asupra jurnalistului rus Oleg Kasin
aflat în comă după ce a fost bătut lângă casa sa
Câteva sute de persoane au protestat alături de Mircea Badea la CNA
Taxa de poluare se va plăti şi pentru maşinile Euro 5 de la 1 ianuarie
care sunt propunerile şi cu cat vor creşte taxele pentru Euro 2, 3 si 4
Medalie de aur pentru inventatorul roman Corneliu Birtok-Baneasa,
în Kuweit
Schimbare de macaz la Fondul Monetar Internaţional
Un contract de 220 milioane de euro pentru construcţia tronsonului de autostradă Deva-Orăştie
Un „Tratat” ca o nouă sârmă ghimpată
Ghimpu sparge omerta KGB din Basarabia
Nu era momentul oportun să semnăm Tratatul de frontieră cu R Moldova
,, Carnavalul Toamnei” la Vlădeni
Neputincios, primarul de Dorohoi cere mila jandarmilor
„Ciorile au o inteligenţă aparte” explică vicele Ghiorghiţă
începe vânătoarea
Ministerul Sănătăţii i-a dat cu tifla preşedintelui Ţâbuleac
Slogane dedicate Adei Macovei
Ticăloşi şi unii şi alţii
Silvana este acum director al DSP cu drepturi depline
În loc de note, liceenii ar putea primi calificative
Control la buteliile cu bgaz
Medicii de familie vor fi plătiţi şi în raport de serviciile medicale prestate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă