Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2072
De la 07 Ianuarie 2003
103145510

Ghidul grătarului perfect

  • 28 July 2010, 23:00
Grătarul este strâns legat de anotimpul estival, aşa cum printre semnificaţiile cuvântului vara se găsesc, în afară de căldură, concediu şi plajă, şi gustul savuros şi aromele îmbietoare ale unui grătar bine făcut.
În rândurile ce urmează pot fi găsite câteva sfaturi pentru a face un grătar perfect şi câteva recomandări pentru gătitul la grătar a mai multor feluri de alimente.
- timpul dintre momentul aprinderii cărbunilor şi pregătirea mâncării pe grătar trebuie să fie de minimum 30 de minute, timp necesar gazelor de combustie pentru a se evapora;
- carnea ce urmează a fi pregătită trebuie să aibă temperatura camerei înainte de a ajunge pe grătar;
- carnea gata gătită pe grătar nu trebuie pusă în acelaşi vas în care a fost ţinută înainte de acest moment. Acest lucru este recomandat mai ales în cazul fripturii de pui;
- friptura marinată - mai ales carnea de pui şi de porc - se pune pe grătar când cărbunii au putere foarte mare. În cazul în care se doreşte a fi servită înăbuşită, friptura marinată trebuie fiartă în sucul propriu între cinci şi zece minute pentru distrugerea bacteriilor;
- dacă intensitatea căldurii cărbunilor aprinşi este prea mare, ei trebuie împrăştiaţi
Ce punem pe grătar?
Carne roşie
În ciuda numărului în creştere al adepţilor de diete şi a sfaturilor nutriţioniste de luptă împotriva grăsimilor şi a colesterolului, multă lume încă iubeşte friptura de porc la grătar. Pentru a fi pătrunsă, friptura de porc trebuie să aibă cel mult 2 centimetri grosime. În cazul fripturilor marinate, acestea se ung la fiecare întoarcere cu sosul rămas în urma acestui proces.
Una dintre cele mai spectaculoase fripturi la grătar este cea din pulpă de miel dezosată. Ea poate fi marinată cu condimente mediteraneene (usturoi, rozmarin, cimbru şi ulei de măsline) sau cu condimente orientale (chimen, usturoi şi ulei de măsline, piper alb şi piper verde). Acest fel de carne roşie se pregăteşte foarte uşor pe grătar şi nu presupune o frigere îndelungată, precum alte feluri de carne roşie.
Vânatul este foarte puţin folosit pentru grătar. Vânatul mic (păsări) este excelent pe grătar dacă este marinat uşor înainte de pregătire. Carnea de căprioară trebuie să stea pe grătar foarte puţin timp, deoarece un timp mai mare de pregătire întăreşte acest tip de carne.
Carne de pui
Carnea de pui este un adevărat coşmar atunci când este pregătită pe grătar, deoarece de cele mai multe ori exteriorul se arde, înainte ca interiorul să fie bine făcut.
Una dintre cele mai bune moduri de a găti carnea de pui este adoptarea metodei indirecte, lucru ce poate fi bine făcut pe un grătar acoperit. Aceasta constă în strângerea cărbunilor aprinşi într-un colt al grătarului şi amplasarea fripturilor de pui oriunde, numai deasupra acestora nu. Astfel se menţine o temperatură constantă, fără ca exteriorul să se ardă.
Peşte
Peştele - chiar dacă este pregătit întreg sau file – este foarte popular pe grătar. Însă nu orice peşte este un bun candidat pentru a trece prin proba grătarului cu cărbuni. Peştii precum somnul, ştiuca sau păstrăvul se pretează foarte bine pregătirii pe grătar. Deoarece carnea de peşte nu este atât de bogată în grăsimi precum carnea roşie, grătarul trebuie uns cu ulei sau grăsime înainte de gătire, pentru a se evita lipirea cărnii.
Fileul de peşte trebuie pus pe grătar pe partea exterioara întâi (cea cu piele), permiţând astfel părţii interioare să prindă o crustă. Marinarea în exces a peştelui îi maschează gustul. Peştele ce urmează a fi gătit pe grătar trebuie marinat uşor (timp de 30 de minute) cu ulei, usturoi şi rozmarin. Această carne trebuie pregătita pe grătar la o temperatură mai mică decât cea de gătire a cărnii roşii.
Grătarul şi vinul
Aromele subtile de fum ale mâncării pregătite la grătar rezonează perfect cu unele vinuri moderate în conţinut taninos. În astfel de cazuri, este bine să se renunţe la consumul de Cabernet sauvignon. Un vin fructos, catifelat, precum o Fetească neagră sau un Pinot noir, poate fi însoţitorul perfect al grătarurilor, chiar dacă este vorba de carne roşie, peşte sau pui.
Asta nu înseamnă că alegerea vinului trebuie rezumată numai la vinurile cu conţinut de tanin moderat. Mai mult tanin este bun, atât timp cât vinul are si fructuozitate care să menţină un echilibru al componentelor. Vinurile baricate sunt excelente pentru a fi consumate alături carnea roşie la grătar.
Carnea de pui gătită în acest mod poate accepta foarte uşor un Chardonnay sau un Sauvgnon blanc alături. (Valentin Ceafalau)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, joi, 29 iulie
Clanul mafiot din zona Stânca - Costeşti
Bancul zilei: Femeia, vameşul şi viclenia popească
Atenţie la fermoarul prohabului!
Europa, venin, dar ia bine aminte!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă