Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8068 lei
1 USD = 4.3926 lei


Număr accesări
Astăzi:
2924
De la 07 Ianuarie 2003
74086199

Gogoaşa şi Cronica

  • 27 February 2009, 23:00
A apărut numărul 9 al revistei românilor din Ungaria, "Foaia Românească" şi odată cu ea Eva Iova, redactorul şef al acesteia ne împărtăşeşte din culisele de după vizita preşedintelui Băsescu în Ungaria şi lupta intestină a comunităţii, uneori nejust dusă şi în interese străine.
„Eu citesc amândouă revistele româneşti", mi se lăuda într-o zi un vechi cititor şi abonat al Foii româneşti, „dar nu înţeleg un lucru: cum se poate că cele două reviste care scriu despre şi pentru românii din Ungaria în cele mai multe cazuri scriu cu totul diferit, parcă nu ar scrie despre aceleaşi evenimente sau aceeaşi comunitate? Citind Cronica, de acolo aşa reiese că parcă nu ar exista nimic altceva în afară de autoguvernări, numele Uniunii Culturale sau a altor asociaţii, organizaţii româneşti nu le-am citit niciodată, de parcă nici nu ar exista. Cine minte? Cui să credem noi, cititorii?", întreabă cititorul „turmentat".
Cititorul de bun simţ într-adevăr se poate simţi zăpăcit când vede că o revistă care se declară a fi o „publicaţie bilunară a românilor din Ungaria" şi mai nou pretinde să fie săptămânal, este scrisă de autori anonimi, sau de „-a" şi „-z", editorialele sunt semnate de „colectivul redacţional", despre care însă nicăieri nu putem afla, de fapt, cine sunt ei, pentru că în colofonul revistei figurează doar numele directorului executiv şi al tehnoredactorului, iar de redactor-şef sau ziarişti nici urmă. E o bună tactică să nu-ţi dai numele la editorial, de exemplu, pentru că aşa nu poţi fi tras la răspundere.
Dacă, de pildă, Ambasada României de la Budapesta, care a organizat recenta întâlnire a preşedintelui Traian Băsescu cu comunitatea românească, ar vrea să afle din capul cărui deştept au ieşit tâmpeniile scrise în primele propoziţii ale ultimului editorial, probabil ar trebui să angajeze agenţi secreţi care să cerceteze cazul. Pentru că „colectivul redacţional" fără nici o jenă falsifică realitatea după bunul său plac. Să scrii că preşedintele României de aceea s-a întâlnit cu comunitatea românească la Centrul Cultural şi nu(!!!) la sediul AŢRU pentru că acesta ar fi fost „un gest" al preşedintelui AŢRU către toţi românii care vroiau să dialogheze cu Traian Băsescu, este, pur şi simplu, o gogoaşă. O minciună gogonată. Adevărul este că AŢRU nu a avut nici cel mai mic rol în organizarea vizitei preşedintelui României în Ungaria, iar preşedintele AŢRU nu a trebuit să renunţe la „întrevederea exclusivistă", pentru că părerea lui absolut nu a cerut-o nimeni.
Organizatorii de acum ai vizitei şefului statului român poate şi-au amintit de gafele făcute de AŢRU acum 6 ani, cu ocazia vizitei preşedintelui Ion Iliescu la românii din Ungaria, când la sediul AŢRU s-a vorbit despre orice (ca de exemplu, mărirea tonajului de la vama din Bătania), numai despre problemele românilor din Ungaria nu. Suntem convinşi că este greu de acceptat, poate şi chiar enervant pentru ei, că AŢRU nu mai este considerat ca fiind forul suprem şi atotputernic al românilor din Ungaria, dar asta nu împuterniceşte ziariştii de la Cronica să scrie minciuni.
Puterea presei nu constă în faptul că îşi poate permite să prezinte realitatea cum vrea ea sau cum îl taie capul pe proprietarul ziarului. Corectitudinea şi forţa nu înseamnă inventarea unor lucruri false, pe bunul nostru plac. Dacă un ziarist de la Cronica îşi imaginează că poate desfiinţa, de exemplu, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria sau săptămânalul Foaia românească prin simplul fapt că nu scrie despre existenţa acestora, se înşeală amarnic. Pentru astfel de boli mintale există leacuri şi tratamente, dar nicidecum nu prin presă se tratează fanteziile sau imaginaţia mult prea dezvoltată a unora. La copii se mai acceptă că îşi închipuie o lume a lor, dar la adulţi acest lucru e destul de caraghios. Acceptăm şi faptul că acum, înaintea postului Paştelui, e vremea gogoşilor (nouă ne şi plac gogoşii), dar numai să-i mâncăm, nu să ni-i bage cineva în cap!!!
Eva Iova
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Felicitare PNL - 1 Martie 2009
O propunere trăsnită, dar bine venită
Hackerul român supradotat, va contribui la demascarea pedofililor online
Ieftiniri-record în construcţii
Medicamente suficiente, dar ceva mai scumpe
Primarul de Prăjeni vrea cabinet stomatologic nou, cu medic din Plugari
De ce a venit Lavrov la Chişinău?
Nouă proiecte din RD Nord-Est finanţate prin Programul Operaţional Regional
Horoscop
Aveţi probleme cu bilanţul contabil? El vă rezolvă!
Criza economică şi mărţişorul lui Ţâbuleac
Plăcintă cu brânză ca pe vremea bunicii
Sfat sexual către vecinul poliţist
Românul şi Patria
Primarul Flutur a iniţiat „Gala valorilor feminine din Botoşani”
Liberalii botoşăneni vor umple sala la Congresul PNL
Vâzdoagă vrea pază sporită la şcoli
Mărţişorul la români
PSD a început epurarea politică
În PSD s-a declanşat o nouă încăierare pe şefiile de la instituţii
Direcţia Agricolă este râvnită de cinci pretendenţi
Georgescu vrea să ne lămurească cu plata apei, ca pe vremuri cu trecerea la CAP
Poliţiştii utilizează politica paşilor mărunţi în lupta cu infractorii din Piaţă
Inspectorii ITM ajută cu amenzi ravagiile crizei economie
în numele UE, ei cer agenţilor economici întocmirea unor documente care-i lasă cu gura căscată
Criza economică întăreşte munca la negru
Tăriceanu le-a dat liceenilor laptopuri, Boc le-a luat înapoi
Guvernul Boc este hotărât să pună învăţământul pe chituci
măsuri aberante de reducere a cheltuielilor
Felicitare 1 Martie - Gheorghe Iavorenciuc PNL
Prefectul s-a implicat nemijlocit în rezolvarea operativă a înmatriculărilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă