Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
1797
De la 07 Ianuarie 2003
68929497
Graham Watson pentru Europa Liberă:

„Nu suntem pregătiţi să permitem ca R.Moldova să fie divizată”

  • 12 February 2014, 23:00
Pe fondul tensiunilor cu Rusia si al framantarilor din Ucraina, Uniunea Europeana priveste cu atentie intreaga zona de la periferia sa estica. Referendumul din Gagauzia si hartuirea profesorilor de la Liceul „Lucian Blaga" din Tiraspol au fost mentionate intr-o rezolutie a Parlamentului European reunit saptamana acesta la Strasbourg, in timp ce la Bruxelles se pregateste o strategie post-Vilnius pentru tarile din Parteneriatul Estic.
Intr-un interviu cu Europa Liberă, Graham Watson, europarlamentar britanic, raportor in dosarul Acordului de Asociere UE-R.Moldova, spune ca o noua strategie a relatiilor UE cu Rusia ar trebui sa fie sarcina principala a noii Comisii Europene rezultata dupa alegerile europene din acest an. Interviul a fost realizat de Iolanda Bădiliță.
Europa Liberă: Dle Watson, în Găgăuzia 98% din participanții la un referendum au spus că mai degrabă ar vrea o apropiere de Uniunea Vamală propusă de Rusia. Va schimba un astfel de rezultat strategia UE in raport cu Republica Moldova ?
Graham Watson: „Strategia UE față de Moldova se referă la țară ca un tot, in care regiunile Transnistria și Găgăuzia sunt părți ale Moldovei. Credem că aceste regiuni ar trebui sa respecte Constituția Moldovei, iar noi vom continua sa lucrăm cu țara in ansamblu. Desigur, regretam ca atația oameni s-au exprimat in favoarea Uniuni Vamale. Recunoaștem puterea extraordinara pe care o are Rusia in ceea ce privește oferta economică și, în consecință, trebuie sa performăm mai bine."
Europa Liberă: În cadrul aceluiași referendum 97% dintre participanți s-au declarat împotriva unei intregrări europene. Cu aceste rezultate se poate spune ca eforturile UE si Moldovei pe calea integrării nu au nici un fel de succes ? Dacă analizăm ce înseamnă în cifre această apropiere de UE vedem că în perioada 2011-2014 susținerea financiară a UE pentru Moldova s-a ridicat la 270 milioane de euro si la acestea trebuie adăugate și cele 28 de milioane de euro care au venit în 2012. De ce aleg moldovenii din Găgăuzia Rusia când fondurile europene pentru Moldova sunt la acest nivel ?
Graham Watson: „Ce-i drept, rezultatul referendumului din Găgăuzia nu ajuta relatiile dintre UE si Moldova. Dar cred că sustinerea financiară enormă pe care UE o oferă Moldovei ar fi trebuit măcar sa convingă lumea de bunele noastre intenții. Dar UE nu va intra într-un război al ofertelor cu Rusia. Daca Moldova dorește să urmeze calea europeană atunci va trebui să voteze pentru aceasta.
Suntem o democrație, și nu vom accepta nici o țară ca membru dacă populația acestei țări nu dorește să intre în UE. Așa că este treaba politicienilor din Moldova să îi convingă pe oameni. Guvernul de la Chisinau a spus foarte clar ca autoritatile din Gagauzia nu au avut drepul constitutional sa organizeze referendumul. Nu suntem naivi. Știm ca Rusia încearcă sa cumpere parți din Moldova pentru a stopa procesul de integrare europeană. Noi încercăm sa le oferim cetățenilor moldoveni o viata de libertate si prosperitate, pe care rusii, ca sa fim sinceri, nu o oferă."
Europa Liberă: Parlamentul European a adoptat o rezolutie despre situatia din Transnistria, si pe langa chestiunea invatamantului in limba materna in aceasta regiune separatista, documentul cere gasirea unui nou format de negociere in lipsa rezultatelor formatului 5 plus 2. Am auzit membri ai PE avansând un termen limita de un an pentru gasirea unui nou format.
Graham Watson: „Este normal ca membrii Parlamentului European sa fie frustrați pentru lipsa de progres in negocierile in formatul 5 plus 2. Au fost perioade cand parea ca se fac progrese rapide și altele cand s-a făcut foarte putin. Insa la o analiză atentă s-a observat că nu s-a făcut progres in sensul apropierii de UE. De aceea am dori ca diplomații noștri să vină cu idei noi cu privire la situația din Transnistria.
Si cand e vorba de școlile cu predare in grafie latina suntem deosebit de ingrijorati impreuna cu OSCE cu privire la felul in care asa numitele autoritati de la Tiraspol actioneaza pentru ca functionarea acestor scoli sa fie foarte dificila. Am dori ca aceste chestiuni sa fie discutate la Consiliul pentru afaceri externe al UE. Nu suntem pregatiti sa lasam ca Moldova sa fie divizata, jumatate sa mearga catre Rusia si jumatate catre UE, exact cum nu suntem pregatiti sa vedem ca acelasi lucru se intampla cu Ucraina. Credem ca cel mai bine pentru cetatenii acestor tari este sa se apropie de UE."
Europa Liberă : Politicieni din Ucraina au avertizat ca in Ucraina se poate ajunge la situatia Moldovei cu Transnistria.
Graham Watson: „Cred trebuie sa regândim relatia cu Rusia. Faptul ca summitul UE-Rusia a fost scurtat, ceea ce se intampla in Moldova si Ucraina, unde ne este din ce in ce mai dificil sa le oferim cetatenilor acestor tari oferta noastra pentru o viata mai buna, ne face sa ne punem problema ca dupa alegerile europene, noua Comisie Europeana si noul Inalt reprezentant pentru politica externa si de securitate, vor trebui sa regandeasca relatiile dintre Bruxelles si Moscova."
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Bancul zilei: Regret interzis
Horoscopul zilei
Ponta: Propunem o lege pentru comisioanele bancare
Parlamentul decide dacă modifică plafoanele
PSD Constanţa sare în apărarea baronului de Prahova
protestăm faţă de reţinerea abuzivă a lui Cosma
Dan Voiculescu vrea anchetarea lui Băsescu că n-a recuperat tezaurul de la Moscova
Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, respira din nou aerul libertatii
Victor Ponta: De 3 ani tot prezentam impozit diferentiat si reducere CAS. Daca s-a aflat azi, ne fac reclama
Fostul premier ceh Petr Necas, pus sub acuzare pentru corupţie
Dragnea: Îl aştept pe Băsescu să cheme lumea în stradă
poate chemăm şi noi şi tranşăm lucrurile acolo
Fostul şef al CNAS, Lucian Duţă, urmărit penal pentru abuz in serviciu
Curtea de Conturi a făcut zeci de sesizări penale pentru nereguli uriaşe ale instituţiilor statului
Agenţia pentru Resurse Minerale şi Academia Română, au adus prejudicii de peste 1 miliard de euro
Guvernul are în vedere cota progresivă de impozitare pe veniturile salariale
Expozitie de romane de dragoste la biblioteca
Criun Antonescu şantajat de Ilie Sârbu, socrul lui Ponta
Traian Băsescu le cere liderilor USL sa dea dovadă de responsabilitate, pentru a nu se ajunge la o criză politică
Buclucaşa scrisoare a medicului Eugen Prăjinaru de la Maternitatea Botoşani
adresată managerului Spitalului judeţean Botoşani
Diversiunea Primăriei Botoşani, via Modern Calor, contra lui Florin Ţurcanu
Botoşani: Locuitorii din centrul Dorohoiului au WC-ul în spatele casei
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă