La Poliţia Rurală Vlăsâneşti (foto) domină haosul şi corupţia instalate încă de pe vremea când şef era comisarul Vasile Luchian, un protector al hoţilor, contrabandiştilor cu ţigări şi a bandelor violente care terorizau şi continuă să terorizeze lumea satelor.
În momentul de faţă Poliţia Rurală Vlăsâneşti nu este numit un şef, cel puţin aşa rezultă de pe site-ul oficial al IJP Botoşani iar cele 2 telefoane de contact, unul fix şi celălalt mobil, rămân mute când sunt apelate. Cu greu am reuşit să aflu că Alexandru Băltoi, agent de poliţie, ar fi şeful. Interimar.
Despre ce se întâmplă la Poliţia Rurală Vlăsâneşti am mai scris dar de această dată voi prezenta un caz ce pare incredibil că s-ar fi consumat în condiţiile în care pretindem că România este un stat democratic iar principiile statului de drept sunt respectate cu sfinţenie.
Dan Fetcu este un tânăr din localitatea Mitoc care a lucrat pe afară şi care cu banii câştigaţi a pus bazele unei ferme de vaci, vreo 40 la număr. Ghinionul său a fost că adăpostul pentru animale l-a amenajat în lunca Prutului, în partea de sat numită Mitocul de Jos sau Mic. Spun ghinion pentru că această zonă este cunoscută de localnici ca fiind cea pe unde se desfăşoară contrabanda cu ţigări, contrabandă atent supravegheată de către poliţiştii de frontieră dar şi de către cei din structura IJP Botoşani.
Prezenta lui Fetcu cu animalele sale a tulburat activitatea de contrabandă, aşa că nu-i de mirare că el a început să devină ţinta grupărilor mafiote prin a fi ameninţat să părăsească zona. O astfel de grupare condusă de Cristian Stanghel secondat de Vasile Amariei şi Daniel Scutaru a trecut de la ameninţări la fapte.
În ziua de 1 iulie a.c., Cristian Stanghel şi ortacii săi au dat năvală peste Dan Fetcu, aflat cu animalele în lunca Prutului cerândau-i să părăsească imediat locul. Pentru că de la ameninţări gaşca lui Stanghel trecut la fapte, adică la bătaie, Fetcu s-a refugiat în apa Prutului unde a stat mai bine de o oră, adică până ce-au plecat bătăuşii. Toată scena a fost privită de către doi pescari.
După plecarea bătăuşilor, Fetcu s-a dus la căruţa ce era parcată în apropiere să ia telefonul şi să sune la 112. Numai că de la căruţă îi dispăruse banii şi telefonul. A apelat la cei doi pescari care i-au dat un telefon şi a sunat la 112. De la Poliţia Rurală Vlăsâneşti a venit un echipaj ce părea condus de un agent de poliţie numit Aramă.
Poliţiştii nu au fost interesaţi de ce-a păţit Fetcu şi nici nu i-a legitimat pe cei doi pescari pentru a-i folosi ca martori la nevoie. Iar când Fetcu le-a cerut să-l însoţească până acasă că-i este frică să nu fie aşteptat şi bătut de Anghel şi ai lui, poliţistul Aramă l-a luat peste picior şi i-a replicat că ai văzut prea multe filme şi a refuzat să-i acorde protecţie, plecând cu toţii fără să întreprindă vreo anchetă.
Când Fetcu s-a îndreptat într-un final spre casă, în momentul când a ajuns într-o zonă cultivată cu porumb şi floarea-soarelui, din lan a ieşit gaşca lui Stanghel iar Stanghel a încercat să înfigă furca în el. Fetru c fugit din nou spre cei doi pescari şi a sunat din nou la 112. Din nou de la Poliţia Rurală Vlăsâneşti a venit acelaşi echipaj cu acelaşi poliţist Aramă.
Numai că de această dată Fetcu a avut o mare surpriză. Poliţiştii, fără a-i aduce la cunoştinţă drepturile conferite prin lege, l-au încătuşat pe motiv că a încercat să-l omoare pe Cristian Stanghel intrând peste acesta în curte şi încercând să-i dea cu toporul în cap.
Fetcu s-a crucit de o aşa acuzaţie, mai ales că Stanghel era însoţit de alte trei persoane iar el, Fetcu, nici n-a ajuns pe la casa acestuia. Nici măcar nu avea topor asupra sa dar pe poliţişti nu i-a interesat aceste amănunte pentru că altul era în realitate scopul lor.
Deşi a cerut poliţiştilor să meargă la lanul cu porumb pentru a se vedea urmele cum a fost atacat de către Stanghel, urme în lanul cu porumb şi pe drum cum Fetru a fugit, desculţ spre cei doi pescari pentru a scăpa de bătăuşi, agentul Aramă şi cei care l-au însoţit au refuzat deplasarea. În schimb l-au urcat pe Fetcu în maşină şi l-au dus la Vlăsâneşti. Era de acum seara. La Vlăsâneşti, tot fără a-i aduce la cunoştinţă ce drepturi are şi fără a fi asistat de un avocat, au încercat să-i determine să recunoască încercarea de a-i da cu toporul în cap lui Stanghel. cum totul era o minciună pregătită, se pare, de Stanghel şi poliţişti ca să anihileze efectele primului apel la 112 când Stanghel a încercat să-l bată pe Fetcu la apa Prutului, Fetcu le-a spus că totul este o plăsmuire şi el nu poate recunoaşte aşa ceva.
În jurul orei 22 cei din poliţie l-au dat afară din sediu pe Fetcu, fără a-l audiat asupra motivelor pentru care l-au încătuşat şi adus la Vlăsâneşti.
Fără niciun ban în buzunar, Fetcu l-e a spus că el nu are cu ce ajunge la Mitoc şi că nu cunoaşte pe nimeni în Vlăsâneşti, aşa că-i roagă să-l ducă măcar până la Săveni unde speră să găsească pe cineva să-l ducă acasă, la Mitoc. Acelaşi poliţist Aramă, dacă poate fi numit aşa, i-a replicat că Poliţia nu face taximetrie. În schimb poliţia , în accepţiunea lui Aramă, poate încătuşa pe oricine vrea muşchii ei şi poate abandona în miez de noapte o persoană într-un loc străin şi departe de casă.
Ce s-a întâmplat în 1 iulie a.c. la Mitoc este dovada dispreţului poliţiştilor faţă de respectul legii şi a cetăţeanului, este dovada cârdăşiei dintre poliţişti şi bandele de huligani şi hoţi care terorizează satele judeţului, este dovada că în IJP Botoşani corupţia a atins cote alarmante. Asupra acestui subiect voi reveni după data de 15 august când voi reveni în activitate.