Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Sindicate
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3875
De la 07 Ianuarie 2003
123147870
pnl

Greva profesorilor la Botoşani: La război înapoi, la plăcinte înainte!

  • Ioan Rotundu
  • 23 May 2023, 18:18
Astăzi, marţi 23 mai a.c., mi-am propus să aflu cum decurge greva celor din învăţământ la nivel de judeţ Botoşani. Pentru a obţine informaţii cât mai apropiate de realitatea stării greviste am contactat profesori, părinţi şi primari.
În Botoşani toate şcolile gimnaziale şi liceele sunt în grevă cu excepţia Şcolii Gimnaziale nr.6 „Grigore Antipa” Botoşani (foto) unde un părinte mi-a spus că „nu se face grevă la şcoala noastră pentru că nu dă voie doamna directoare.” Aveam să aflu, tot de la un părinte, că doamna director Sabina Horopciuc te din tabăra PSD-ului.
Nici la Liceul Tehnologic „Ştefan Luchian” Ştefăneşti nu s-a declarat grevă. Liderul de sindicat Raluca Vaipan, profesoară de ed. fizică a interzis să se facă grevă. Probabil aşa a primit ordin de la partid, că ea este consilier judeţean PSD.
La Darabani, primarul Alin Gârbaci mi-a declarat că greva funcţionează cu mici excepţii din partea unor cadre didactice care au preferat să nu-şi dea acordul prin semnătură.
Primarul Corneliu Bălăşanu de la Frumuşica s-a dovedit a fi foarte bine informat. „Avem în grevă 49 de cadre didactice şi 12 au preferat să-şi desfăşoare activitatea” – mi-a explicat primarul. La Ibăneşti, potrivit primarului liberal Romică Magopeţ, toate cadrele didactice se aflau în grevă, şcolile nedesfăşurând vreo activitate didactică.
Şi la Lunca, unde primarul Marcel Marcu este PSD, toate cadrele didactice se aflau în grevă, semn că primarul a simţit nevoia să facă diferenţă între interesele de partid şi revendicările sociale ale celor din învăţământ pe care le consideră justificate.
La Călăraşi, deşi primarul Elena Vrajotis este liberală, directorul Romică Daneş a decis ca şcoala să funcţioneze normal.
Nici la Tudora, unde primarul Constantin Cucoreanu este tot liberal, nu este grevă. „Eu le-am asigurat celor de la şcoală toate condiţiile, le-am plătit toate drepturile cuvenite şi ei au decis să nu semneze pentru grevă pentru că nu au ce revendica” – mi-a explicat primarul.
S-a fluturat în spaţiul public teza că această grevă a fost declanşată de către liderii de sindicat din Învăţământ în înţelegere cu conducerea PSD pentru a pune PNL-ul în mare dificultate la negocierile privind rotaţia premierului.
Pot spune că în urma celor discutate la telefon şi la faţa locului cu cei implicaţi sau neimplicaţi în această grevă s-a desprins o singură concluzie: teza strecurată în spaţiul public este una falsă. O confirmă cele relatate mai sus. Greva este una pe bune!
Însă partea cea mai neplăcută pentru cei din învăţământ este faptul că peste 100 de mii dintre ei n-au semnat să participe la grevă: fie din dispoziţie de partid, fie de frica unor sancţiuni ulterioare cum ar fi obţinerea de grade didactice sau gradaţia de merit sau nevoia de bani, pentru că pe timpul grevei, cei care au semnat, nu primesc salariu. Ei pierd zilnic minim 150 le din salariul lunar cuvenit..
Cel mai probabil este că greviştii vor obţine ceva drepturi băneşti. Cei care au preferat statutul de spărgători de grevă vor beneficia în mod egal, fără a-şi fi pus pielea la saramură. Nu-i etic şi nici drept! Vorba din popor: la război înapoi, la plăcinte înainte!
Mai ales că sunt cei care trebuie să planteze în educaţia elevilor o etică şi morală corecte, care să le dea verticalitate în viaţă şi nu să se dedea la şarlatanii şi câştiguri pe seama muncii altora.
Dacă greva va continua, se vor crea mari probleme cu examenele de evaluare şi bacalaureatul. Iar cei care ţin acum orele conform programei nu pot salva situaţia pentru că în majoritatea unităţilor de învăţământ sunt în grevă.
Miercuri seară, începând cu ora 18.30, în cadrul emisiunii Dosarul zilei de pe Tele’M Botoşani, voi avea ca invitaţi +e prof. Liviu Axinte – lider de sindicat FSLI, prof. dr. Corneliu Furtună şi prof. drd. Bogdan Caramfilof cu care voi dezbate oportunitatea grevei şi eficienţa noilor legi ale Educaţiei.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Plângerea deţinutului
Horoscopul săptămânii 22 – 28.05.2023
Adăşeni –locul unde sărăcia stă la loc de cinste
Ioan Rotundu
O nouă nelegiuire a impostorului ing. dr. Ionică Nechifor
Ionică Nechifor
Studenții acuză sindicatele că fac jocurile coaliției de guvernare
dacă nu se opun legilor educației propuse de Ligia Deca. PSD şi PNL vor să voteze legile luni, sub acoperirea mediatică a grevei profesorilor
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Greva profesorilor și răspunsul Guvernului
Dinamica economiei Drama vietii unui angajat
Primăria Mihai Eminescu: Invitație la Festivalul Floare Albastră
Final tragic pentru Viorel Căruntu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog