Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9704
De la 07 Ianuarie 2003
122895353

Gropile de gunoi vor fi înlocuite de pubele ecologice „personalizate”

  • 8 May 2009, 23:00
Conform prevederilor transmise de reprezentanţii Uniunii Europene, având caracter de lege după semnarea contractului zonal de gestionare selectivă a deşeurilor, până la data de 16 iulie toate gropile de gunoi din zonă trebuie închise (desfiinţate). Se pune capăt astfel practicii nocive de depozitare a gunoaielor pe imaşuri şi de apariţie a grămezilor necontrolate de deşeuri în şanţurile drumurilor, în apropierea cursurilor de apă sau la capătul uliţelor mai dosnice. Cum, în paralel, atât în Flămânzi cât şi în Frumuşica se desfăşoară, începând din această lună, ample acţiuni de igienizare a apelor locale, în ambele localităţi fiind angajaţi, în acest scop, zeci de muncitori care vor fi retribuiţi, conform legii 76, pe o perioadă determinată, persoanele care vor arunca gunoiul la întâmplare, pe vechiul amplasament al gropii sau în alte locuri, vor fi aspru sancţionate.
„Sperăm să obţinem rezultate pozitive pe linia igienizării localităţii şi a cursurilor de apă, în paralel cu conştientizarea populaţiei, căreia Europa, civilizaţia deci, nu-i mai dă voie să arunce gunoiul la întâmplare”, ne-a spus viceprimarul Dan Oloeriu.
Dacă la Flămânzi vicele se ocupă personal de montarea, la capetele podurilor şi în zonele în care erau depozitate gunoaiele la întâmplare, a unor plăcuţe de avertizare a cetăţenilor asupra riscurilor (financiare) la care se expun cei care nu respectă prevederile Consiliului Local, la Frumuşica, chiar în şedinţa de săptămâna trecută a reprezentanţilor locali, a fost aprobată documentaţia prin care se va scoate la licitaţie închiderea gropii de gunoi.
Practic, acest lucru trebuie făcut în toate localităţile, nu numai în cele menţionate, de o firmă specializată, care să dispună de toate utilajele necesare pentru transformarea vechilor gropi de gunoi în zone fără microbi şi risc de îmbolnăvire a oamenilor şi animalelor. Cum va fi rezolvată problema depozitării gunoiului în Frumuşica, una dintre cele patru localităţi în care (alături de Flămânzi, Prăjeni şi Copălău) va fi aplicat proiectul de gestionare eficientă a deşeurilor menajere, am aflat chiar de la Dumitru Baciu, viceprimarul comunei menţionate.
„În paralel vom oferi, tot prin concurs, gestiunea de salubrizare unei firme specializate care, conform caietului de sarcini, cu cel puţin o lună înainte de închiderea gropilor de gunoi, trebuie să instaleze câte o pubelă ecologică de gunoi în curtea fiecărei familii din localitate şi în plus să aşeze grupuri de pubele, pentru gunoi selectiv, în cele şase puncte de colectare prevăzute în proiect. Începând din acest moment, groapa va fi închisă iar gunoiul va fi colectat, conform unui grafic întocmit împreună cu specialiştii, odată la patru zile, şi transportat la groapa ecologică de la Botoşani. Cred că, cel puţin la început, vom avea de dus multă muncă de lămurire cu oamenii, pentru a fi disciplinaţi şi pentru a înţelege că gunoiul trebuie strâns şi depus civilizat, doar în locuri special amenajate”, crede viceprimarul Dumitru Baciu. În ceea ce priveşte gunoiul de grajd, care, conform cunoscătorilor, „e aur curat”, acesta trebuie strâns de fiecare cetăţean şi aşezat în curte, pe o platformă, ca să putrezească, înainte de a fi folosit ca îngrăşământ. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


40 de milioane pentru noua echipă „Gloria” Frumuşica
Câine salvat de pompieri
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ 9 Mai
Comentariul comentariilor LXXII
(Ioan Rotundu)
PE condamnă represiunea organizată de regimului comunist a lui Voronin
Amprente de bocanci. Damian Hâncu: „Am văzut moartea cu ochii”
Acest tip de putere nu are şanse în R. Moldova pe termen mediu
Comemorarea românilor deportaţi de regimul comunist sovietic
Tocăniţă de vită în vin cu cartofi piure
Horoscop
Şiretenia bătrânei
Fac lucrări... beton!
Promovabilitatea elevilor este de 40 % şi ei vor salarii de 150 %”
Ciuştea s-a lepădat de Becali şi s-a vopsit galben-liberal
Bătaie pe familia Conţac!
Voronenii marchează 50 ani de la obţinerea primului titlu de campion naţional la oină
A decedat în timp ce renova imobilul socrilor
Prinşi la pescuit de către jandarmi, în perioada de prohibiţie
Fiecare partid conduce în sondajul său
Românul şi cureaua strânsă
Condamnaţi la moarte? Bolnavii internaţi vor trebui să-şi cumpere medicamentele
această măsură nu va putea fi evitată, susţine directorul Doru Munteanu
Interesant, la CAS, trei posturi de conducere, trei candidaţi
Criza economică ajută munca la negru să înflorească
Tezele cu subiect unic vor fi suprimate. Ce se va pune în loc?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog