Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5446
De la 07 Ianuarie 2003
92800353
Gruparea infracţională care face legea în Vama Stânca – Costeşti

Încrengătura de rudenie şi şpăgile pitite în camera femeii de serviciu (III)

  • Ioan Rotundu
  • 16 February 2020, 17:22
Trebuie să precizez de la bun început că încrengătura de rudenie şi protecţie din partea şefilor de la Botoşani şi Iaşi este extrem de complexă la Punctul de Trecere a frontierei Stânca – Costeşti. Am reuşit cu greu să descifrez o parte din aceste complexe legături dintre poliţişti şi vameşi şi cum se stânge şi împart şpaga, activităţi ce au ca supliment contrabanda cu mărfurile cumpărate din magazinul de tip shop din zona neutră, magazin ce aparţine de Republica Moldova. Şeful de vamă Ionel Ungureanu are ca fin pe poliţistul Cristi Scripcaru, nimeni altul decât ginerele Maricicăi Rinder ce lucrează la Rovinetă, Ana, soţia lui Scripcaru, lucrează şi ea cu mama „Marcicuţa” tot la Rovinetă. Dinu Rustic, vameş, îi este nepot. Despre Rustic mi s-a spus că în cadrul grupării se ocupă de colectarea banilor pentru vameşi.
Poliţistul Boby Constantinică, ginerele „Marcicuţei” a fost adus anul trecut de la Româneşti la recomandarea comisarului şef Constantin Cârcu, adjunctul şefului ITPF Iaşi. Să-l mai trecem în revistă şi pe vameşul Ionuţ Bunduc, ginerele fostului comisar şef, şef al IJP Botoşani, Mihai Bunduc. Ionuţ s-a căsătorit cu fata lui Bunduc şi şi-a luat numele acesteia că la vremea căsătoriei tata-socru era „cineva”.
Despre acest Ionuţ Bunduc mi s-a relatat că ar fi legătura dintre Ionel Ungureanu şi actualul comisar şef, şef al IJP Botoşani, Viorel Şerbănoiu, la câte un joc de poker. Informaţia mi s-a oferit din cadrul IJP Botoşani.
Să mai adăugăm faptul că fostul comisar şef şi şeful Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice din IJP Botoşani, Dumitru Aioanei, este cumătrul lui Ungureanu şi, după cum se vorbeşte, protectorul contrabandei cu ţigări.
Maricica Rinder, dezmierdată „Marcicuţa” în calitate de lucrătoare la Rovinetă, pare a fi un pion principal între vameşi şi poliţiştii de frontieră.. Ea are doi gineri, ambii poliţişti de frontieră. Cristi Scripcaru, căsătorit cu Ana, care este finul vameşului şef Ungureanu şi pe Constantinică căsătorit cu Mihaela. Ambele fete, neveste de poliţist de frontieră, lucrează cu mama la Rovinetă. Cu Marcicuţa mai lucrează şi Sanda Olaru, şi ea nevastă de poliţist de frontieră.
Atunci când este momentul propice, Rinder, însoţită de Sandală, se duce în shop de unde aduce mărfurile solicitate de clienţi. Mărfurile sunt descărcate în camera femeii de serviciu Georgeta Vânătoru. De aici, Vânătoru le transportă la casa poliţistului Marian Pintilie, casa acestuia fiind situată imediat la intrarea în Stânca de la ieşirea din vamă.
De la locuinţa poliţistului Pintilie mărfurile sunt ridicate de Marcicuţa şi distribuite clienţilor. Important este de ştiut că soţia poliţistului Pintilie lucrează tot la Rovinetă cu madam Rinder.
Vameşul Dinu Rustic, nepotul lui Ungureanu, este cel care colectează banii pentru vameşi şi-i depune în camera femeii de serviciu de la care are o cheie. Seara, banii se împart după cum decide şeful. Aceeaşi misiune o are poliţistul Adrian Răschit, el ocupându-se de activitatea frontieriştilor administrând agoniseala lor până la ceas de seară când vin şeful şi face împărţeala.
Despre Şeful poliţiştilor, Ştirbu, informaţiile sunt puţine. El a fost şef la Sectorul Româneşti. Cât a activat aici, a mâncat şi dormit la Maricica Rinder. Poate aşa ar trebui explicate angajările tuturor membrilor familiei Rinder, fete şi gineri. De altfel, despre Maricica Rinder mi s-a spus că ar fi foarte bogată. Ar avea apartament în Botoşani, Iaşi şi moară de porumb în Româneşti.
Fostul şef de birou al poliţiştilor Ion Dănilă are un parcurs şi mai incitant. El a fost şef de birou la Stânca până de curând, mai exact până ce l-a bătut pe Gabriel Obreja de l-a băgat în spital. Bătaia s-a consumat în staţia PCO din Ştefăneşti. Se pare că înregistrările de pe camerele video au dispărut ca probe. Aşa cum am mai explicat, potrivit unor surse din interiorul ITPF, Dănilă, însoţit de şeful Ştirbu şi Mihai Harabulă de la Botoşani s-au deplasat la ITPF Iaşi unde ar fi dat cuiva din conducere suma de 5000 euro pentru a nu-l ejecta din sistem. Se pare că informaţia conţine şi ceva adevăr de vreme ce Dănilă a fost mutat şef de tură la Româneşti şi nu anchetat disciplinar şi dat afară.Asupra acestui episod voi reveni.
Vameşii Micelina Ciorobârcă şi Cezar Duduleanu au fost cei care l-au incomodat mereu pe şeful Ionel Ungureanu. Aşa că acesta a obţinut mutarea lor la Vama Siret. Detaşarea a expirat iar cei doi au revenit „ghimpe” pentru Ungureanu. Ciorobârcă se va pensiona. Duduleanu va mai avea de luptat cu corupţia, căreia deocamdată i-a rezistat.
Referitor la o anumită protecţie a celor de la Stânca din partea şefilor mai mari se poate spune că ea există. De vreme ce controalele sunt anunţate atât pe linia vameşilor cât şi a poliţiştilor de frontieră, se subînţelege că există şi cineva care i-anunţă pe cei controlaţi.
Ce se poate şti cu certitudine este faptul că Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi este condus de doi botoşăneni. Victor Mariniuc, din Dorohoi, este şeful cel mare iar Constantin Cârcu (foto), din Roma, adjunctul său. Se pare că protecţia poliţiştilor ar veni mai mult din partea comisarului şef Cârcu, care şi-a început cariera ca ofiţer de grăniceri şi a fost comandantul batalionului din Botoşani, unitate militară ce aparţinea de Brigada de Grăniceri Iaşi.
Pe partea de Vamă, mi-a apărut numele Lilianei Ion, şefă la Direcţia Regională vamală Iaşi, despre care mi s-a pus că ar fi verişoara lui Ungureanu, fiind văzută prin Vama Stânca venind de la Iaşi cu un jeep.. Din verificare a rezultat că este verişoara lui Ovidiu Marcian, fost şef la Vama Stânca şi acum şef la Botoşani. Chiar dacă între Ungureanu şi Marian există divergenţe mai vechi, acest aspect n-ar împiedica-o pe Liliana Ion să colaboreze şi cu Ungureanu.
În cadrul acestor investigaţii am mai făcut o descoperire. În lunca Prutului, nu departe de centrul civic al oraşului Ştefăneşti, s-a format un fel de sat de vacanţă. Aici şi-au ridicat case de vacanţe mai mulţi poliţişti printre care şi Vasile Olaru. Acest poliţist de frontieră, a cărui soţie Sanda lucrează la Rovinetă cu Marcicuţa, are în îngrijire şi stupii de albine ai lui Bogdan Buliga, comisarul şef de la Antifraudă din IJP Botoşani, cercetat penal în dosarul Ralucăi Stâncescu şi achitat la Curtea de Apel Tg. Mureş.
Mai are aici casă de vacanţă poliţistul pensionar Coşuleanu şi medicul pensionar Arbore. Prin Ştefăneşti se ştie că prin această zonă se face contrabandă cu ţigări într-un mod extrem de eficient.
Cum spuneam, a descâlci încrengătura grupării infracţionale care acţionează la Vama Stânca – Costeşti este aproape imposibil. Informaţiile le-am obţinut de la foşti vameşi şi poliţişti de frontieră, dar numai când au fost convinşi că le voi păstra anonimatul. M-au avertizat că dacă li se află numele, viaţa lor şi a membrilor familiei lor este în pericol.
Toate aceste aspecte trebuie privite ca un potenţial pachet infracţional pus la cale de funcţionari ai statului, adevărul putând fi stabilit numai în urma unei anchete judiciare. Cum corupţia este un puternic liant între partide, fie la putere sau în opoziţie, nu cred că de la DIICOT Botoşani se va acţiona în vreun fel. O sursă din interiorul acestei instituţii m-a avertizat că atunci când au atins punctele fierbinţi ale corupţiei ce hălăduieşte pe meleagurile botoşănene, au primit telefon de la Bucureşti că nu-i momentul pentru aşa ceva. Oare când va veni şi la Botoşani acest moment?
Până când o cercetare judiciară va stabili adevărul, aceste informaţii trebuie receptate cu fiind de interes public şi care se cer a fi instrumentate de către instituţiile abilitate, eventualii vinovaţi urmând a-şi primi pedeapsa.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Capacitatea oligarhilor cu legături politice şi a baronilor
de a controla interesele de afaceri trebuie să ia sfârșit
ANUNT CU PRIVIRE LA DESFASURAREA PROGRAMULUI DE ÎNREGISTRARE SISTEMATICĂ
IN SISTEMUL INTEGRAT DE CADASTRU ȘI CARTE FUNCIARĂ
Prefectul a dispus revocarea hotărârii de consiliu forțate de majoritatea PSD
privind bugetul municipiului
Cornişa Aquapark, magnetul care atrage turiştii la Botoşani
COMUNICAT DE PRESĂ
Horoscopul săptămânii 17 – 23.02.2020
!Bancul săptămânii: Concurenţă neloială
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Lumea lu' Rotundu: Scurtcircuite educationale
Viceprimarul Trufin a umplut şi Vlăsâneştiul cu miros de grajd
Ioan Rotundu
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 14.02.2020
Dan Deleanu, cumătrul şefei POSD, impus cu forţa administrator la Nova Apaserv
Ioan Rotundu
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 21.03.2020
Noi dezvăluiri despre afacerile din interiorul ITPF (IV)
Ioan Rotundu
Lumea lu Rotundu Manastirea Petru Voda Schitul Poiana
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă