Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Horoscop
Umor
Reportaje
Publicitate
Anchete
Poşta redacţiei
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6557
De la 07 Ianuarie 2003
123195494
pnl

Gunoiul pe seama căruia stă să izbucnească un mare scandal

  • Ioan Rotundu
  • 12 March 2023, 19:54
După cum se ştie, pe raza comunei Stăuceni, la est de satul Victoria şi în graniţă cu terenurile arabile ale comunei Blândeşti, este amplasată o investiţie a Consiliului Judeţean Botoşani intitulată pretenţios Centrul Integrat de Management al Deşeurilor, pe înţelesul larg groapa de gunoi a judeţului Botoşani (foto 1).
Multe au fost şi sunt problemele de mediu generate de amplasarea acestui Centru într-un spaţiu deloc prietenos cu mediul înconjurător. Vine primăvara şi mirosurile pestilenţiale pe care le emană gunoiul menajer adus aici pentru selecţie şi reciclare vor împânzi din nou zona, spre neplăcerea neplăcerea locuitorilor celor câtorva case aflate în preajmă.
Dar nu aceasta este marea problemă. Proprietarii de terenuri din comuna Blândeşti şi Suliţa, vecini cu perimetrul Centrului, se plâng că terenurile lor sunt infestate cu mustul de la gunoi şi nu mai sunt propice pentru a fi însămânţate.
Dar infestarea zonei se termină undeva departe, la peste 15 km. Cei care administrează afacerea, respectiv firma suceveană SC Diasil Service SRL a amenajat un şanţ de scurgere a acestui must extrem de infect. Şanţul porneşte din curtea Centrului, traversează terenurile oamenilor şi se varsă varsă în râul Burla în zona localităţii Talpa (foto 2). Oierii, proprietarii de vaci din comuna Blândeşti se plâng de mirosul puternic pe care râul îl împrăştie vara şi se întreabă cât de bună mai este păşunea pentru animale.
Pătruns în apa râului Burla, mustul a infestat toată albia râului până la vărsarea în iazul Suliţioaia, undeva la capătul satului Cerchejeni. Astă vară, mizeria venită pe apa Burlei s-a impregnat în noroiul din coada iazului iar mirosul puternic i-a revoltat pe cetăţenii care locuiesc în zonă (foto 3). Mustul gunoiului s-a impregnat în în mlaştina din coada iazului, însă cea mai mare parte pătrunde în apa iazului ceea ce a făcut ca peştele să devină o amintire.
Râul Burla îşi continuă drumul şi dincolo de digul iazului, traversează drumul judeţean Suliţa – Todireni şi se varsă în râul Sitna, în aval de digul iazului Dracşani (foto 4).
Deşi problema este cunoscută atât la nivelul Agenţiei de Protecţia Mediului şi a Gărzii de Mediu Botoşani, la nivelul conducerii Consiliului Judeţean Botoşani, situaţia este extrem de complicată ca să fie rezolvată, spun aceste autorităţi publice. (Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Lecţie pentru un manelist
Horoscopul săptămânii 13 – 19.03.2023
Cei 5 magnifici corupţi din Vama Stânca
Ioan Rotundu
„Măcelarul limbii române” şi replica venită de la Madrid
Ministrul Eduard Novak - demolatorul sportului românesc
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Primăria Mihai Eminescu - Comunicat de presă
În timp ce judeţul pute de la gunoaie, comisarii se războiesc între ei
Ioan Rotundu
Primăria Mihai Eminescu - Comunicat de presă
Răscoalele țărănești la români
Cât timp mai acceptă umilinţa politicienilor şi a magistraţilor?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog