Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
17342
De la 07 Ianuarie 2003
79852755
Guşă:

Ioan Talpeş a fost şi este ofiţer de securitate activ

  • 20 August 2006, 23:00
Ioan Talpeş, fostul consilier prezidenţial şi fost director al Serviciului de Informaţii Externe, a fost şi este ofiţer activ al Securităţii, a declarat, duminică, liderul PIN Cozmin Guşă, acuzaţie respinsă de Talpeş.
Preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională a spus că Ioan Talpeş a fost un apropiat al familiei Ceauşescu, care nu făcut nimic până în acest moment în cea ce priveşte desconspirarea dosarelor şi care ar fi fost ofiţer activ al Securităţii, care a rămas în solda actualelor servicii până astăzi.
Guşă a spus că Ioan Talpeş a făcut şi continuă să jocurile întregului sistem format din foştii securişti, apărându-l. Guşă a făcut apel la societatea civilă şi mass-media din România ca să amendeze faptele fostului director SIE.
În replică, Ioan Talpeş a declarat, la Realitatea TV, că declaraţia lui Cozmin Guşă "este o aberaţie ca multe altele pe care acesta le-a făcut, care îl caracterizează pe preşedintele PIN". Talpeş a negat că ar fi fost vreodată ofiţer de Securitate sau că acum ar fi ofiţer acoperit al serviciilor.
Ioan Talpeş a fost ofiţer al Armatei în timpul comunismului şi istoric militar, fiind autor de cărţi apărute fie sub coordonarea, fi în colectiv, din care făcea parte şi fratele lui Nicolae Ceauşescu, Ilie. La adresa fostului apropiat al lui Ion Iliescu au fost formulate de-a lungul timpului adesea acuzaţii potrivit cărora ar fi colaborat cu regimul comunist la vârf şi ar fi fost ofiţer al DSS, acuzaţii pe care acesta le-a respins. Fostul consilier prezidenţial pe probleme de siguranţă naţională al lui Ion Iliescu a fost făcut responsabil că s-ar fi aflat între conspiratorii Securităţii, alături de Virgil Măgureanu, primul director al SRI, cel care şi-a publicat singur dosarul de rezident (şef de reţea informativă) al Securităţii. Talpeş a recunoscut, într-o declaraţie acordată recent Agenţiei NewsIn, că, în momentul în care România negocia intrarea în NATO - moment în care el era şeful Administraţiei prezidenţiale - oficiali din statele pactului nord-atlantic au spus că "ar fi bine şi frumos" ca Securitatea să fie deconspirată. Ioan Talpeş a mai spus că el însuşi, ca şi Ion Iliescu au respins solicitarea, explicând statelor NATO că nu ar fi momentul pentru acest lucru, în sensul că societatea ar fi nepregătită.
Acum, consideră Talpeş, ar fi şi momentul, şi conjunctura, iar deconspirarea ar pune capăt "contrabandei politice" cu dosarele de Securitate, care, a spus el, s-ar desfăşura în mediile politice de multă vreme.
Ioan Talpeş a fost activ în declaraţii în ultima vreme, ajungând să afirme că ar avea cunoştinţă de existenţa unor arhive ale Securităţii neştiute până acum, ascunse prin tavanele Serviciului de Informaţii Externe. Duminică, la Realitatea TV, el a reluat declaraţia, afirmând că toate dosarele de securitate sunt păstrate pe microfilme, aflate în custodii diferite - la SRI, SIE, Ministerul de Interne sau Armată. El a mai făcut o afirmaţie importată - anume că la SIE există două categorii disjuncte de arhive ale Securităţii - una cu spioni şi alta cu fapte de poliţie politică. Afirmaţia are importanţă câtă vreme despre arhivele SIE s-a spus că ar fi depozitarele doar ale unor dosare care trebuie păstrate secrete pentru că ar adăposti listele cu spionii de azi şi de ieri ai României, a căror deconspirare ar pune în pericol siguranţa naţională. (NewsIn)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CXLI)
Horoscop
Senzaţie confuză
"E.U. nu dau şpagă - E.U. nu iau şpagă"
Zeci de copii abandonaţi în unităţi medicale
Cânepa a ajuns un blestem pe capul ţăranilor
O oază de dulceaţă într-o mlaştină cu alcool
Marea sărbătoare mare, pusă la cale de conservatori
Bugete locale secătuite de gripa aviară
Măsuri dictatoriale dispuse de Ministerul Sănătăţii
Alianţa solicită IŞJ măsuri pentru prevenirea fraudelor de la BAC
Puncte de vedere asupra coaliţiei la Botoşani
Sfârşit de săptămână plin de concerte la Galele Verii
Profesorii se pregătesc pentru a doua etapă a concursului unic
Focuri de armă pentru o maşină zgâriată
Decedat după ce s-a electrocutat
Beat şi fugar de la locul accidentului
"Nu am fost ofiţer acoperit sau descoperit" al Securităţii
Cozmin Guşă sugerează că Meleşcanu a colaborat cu Securitatea
PSD pregăteşte "masa critică pentru schimbare" chiar şi prin congres
Crin Antonescu respinge atacul la CNSAS al PSD şi al lui Guşă
Gazele naturale s-ar putea scumpi din nou
Producătorii de lapte vor primi subvenţii după calitatea produselor
Bacul de toamnă începe cu proba orală
Un prânz la schitul Balş
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă