Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22498
De la 07 Ianuarie 2003
86893486

Guvern: Scolile particulare vor primi finantare de baza alocata de la bugetul de stat

  • 2 March 2016, 23:00
Unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional acreditat vor primi finantare de baza alocata de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar celei acordate pentru invatamantul preuniversitar de stat, a hotarat miercuri Guvernul.
Finantarea de baza in limitele costului standard per elev/prescolar va fi asigurata de la bugetul de stat, din sumele defalcare din TVA prin bugetele locale, si pentru toti prescolarii si elevii din invatamantul general obligatoriu particular si confesional acreditat, precum si pentru cei din invatamantul profesional si liceal acreditat, particular si confesional.
Potrivit Guvernului, costurile standard per elev/prescolar alocate invatamantului preuniversitar particular si confesional acreditat sunt similare celor aprobate pentru invatamantul preuniversitar de stat. Costul standard per elev/prescolar se determina pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil, specializare/domeniu, in functie de marimea si tipul unitatilor de invatamant, mediul urban/rural si coeficientii de temperatura din zone geografice.
se aloca in baza costului standard per elev/prescolar
Finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si a contributiilor aferente acestora pentru unitatile de invatamant. Nu sunt incluse in aceasta categorie cheltuielile pentru alocatii pentru transportul la si de la locul de munca, precum si cheltuielile salariale in natura.
De exemplu, costul standard per elev din invatamantul gimnazial din mediul urban va fi in 2016 de 3.043 lei/an, iar cel din mediul rural va fi de 3.499 lei/an. Pentru invatamantul liceal teoretic, costul standard din mediul rural va fi egal cu cel din mediul urban, respectiv de 3.043 lei/an. Unitatilor de invatamant care au clase cu elevi ce studiaza in limba materna a minoritatilor li se aloca suplimentar fonduri, in functie de coeficientii care au fost stabiliti avand in vedere nivelul/filiera/profilul, mediul urban/rural.
Finantarea cheltuielilor cu pregatirea profesionala, a cheltuielilor cu evaluarea periodica a elevilor, precum si a celor pentru bunuri si servicii. Cheltuielile cu pregatirea profesionala includ si cheltuielile legate de formarea continua si evaluarea personalului din unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional acreditat. Concret, costul standard per elev din invatamantul gimnazial din mediul urban (considerat coeficientul 1) in 2016 este stabilit la 321 lei/an.
Acest tip de costuri este determinat prin aplicarea unor coeficienti de diferentiere la valoarea coeficientului 1, de baza (costul standard per elev din invatamantul gimnazial din mediul urban in 2016, care este stabilit la 321 lei/an). Coeficientii de diferentiere sunt stabiliti in functie de tipul unitatii de invatamant (gradinita, scoala gimnaziala, liceu teoretic, scoala profesionala, colegiu), numarul de elevi inscrisi,zone de temperatura (sunt sase zone de temperatura identificate), precum si mediul urban/rural.
De exemplu, pentru un liceu din zona 1 (judetele Calarasi, Constanta, Dolj, Giurgiu, Olt, Tulcea, Teleorman) cu pana la 300 de elevi inscrisi, coeficientul aplicat va fi 1,1386, in timp ce pentru aceeasi categorie de unitate de invatamant situata in zona 6 (judetele Bistrita-Nasaud, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramures, Suceava) coeficientul aplicat va fi 1,2752.
Unitatile de invatamant vor transmite pana la 20 noiembrie a fiecarui an calendaristic unitatilor administrativ-teritoriale in raza carora isi au sediul si inspectoratelor scolare numarul de elevi/prescolar pe nivel de invatamant, filiera, profil, specializare/domeniu. Datele vor fi transmite administratiilor judetene a Finantelor Publice, respective a municipiului Bucuresti, in vederea repartizarii sumelor defalcate din TVA.
Unitatile de invatamant particular si confessional acreditat care beneficiaza de finantare de baza au obligatia sa faca publice informatii cu privire la sumele primite, numarul de elevi/prescolari si forma de studiu pentru invatamantul acreditat, modul de utilizare a sumelor defalcate din TVA primite de la bugetul local.
Incepand cu anul 2016 statul asigura finantarea de baza unitatilor de invatamant preuniversitar obligatoriu particular si confesional acreditat, de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, prin bugetele locale, potrivit prevederilor Legii educatiei nationale si legislatiei privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
ntia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dragnea: Anca Dragu trebuie sa inteleaga ca este ministru de Finante, nu functionar
Intalnirile cu ministrii, tot mai plictisitoare
Conturile bancare pentru campaniile electorale nu vor mai putea fi blocate,
iar partidele isi pot inchiria sediile pentru orice activitati - proiect adoptat de Senat
Gorghiu, despre alegerile locale: Va fi cea mai mizerabila campanie electorala
Despre PSD: Doamna Firea ar fi un candidat foarte bun, un alt candidat - Serban Nicolae/ Nu exclud discutii cu Monica Macovei, Nicusor Dan sau Uniti Salvam
Gabriel Oprea urmarit penal de DNA.
Fostul ministru a spus ca masina de lux a fost cumparata pentru noua unitate de paza a conducerii MAI si ca nu a cerut-o el
UDMR il sprijina pe Antal Arpad pentru un nou mandat la primaria Sfantu Gheorghe,
desi este anchetat de DNA sub control judiciar
167,9 milioane euro - cheltuiti de Romania in proiecte POSDRU si blocati la rambursare de Comisia Europeana
Patronat IMM: Cerem Guvernului sa amane pana in 2017 noul sistem de impozitare a sediilor de firma
Incendiu cu victimă la Corni
Guvernul Ciolos a aprobat Ordonanta de modificare a legii educatiei,
in ciuda apelului intelectualilor de a accelera retragerea titlurilor plagiate
SUA vor suferi atacuri informatice care vor viza marile infrastructuri similare celor din Ucraina
seful NSA
Philip Breedlove, comandantul NATO in Europa: Statul Islamic se raspandeste precum cancerul printre refugiati
Bombardamentele Rusiei urmaresc terorizarea sirienilor, pentru a-i pune pe drumuri
Horoscopul zilei de 03.03.2016
Bancul zilei: Lipsit de noroc
Reţeta zilei: Ficat de porc cu sos de roşii
Papa Francisc: Biserica nu vrea "banii murdari" obtinuti abuzand de muncitorii prost-platiti
Botoşani: Afacerile şi moralitatea murdare ale deputatului liberal Gireadă (II)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă