Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1869
De la 07 Ianuarie 2003
122887518

Guvernul Ponta i-a lăsat pe profesori fără lefuri

  • birocraţia nou introdusă de Ministerul Finanţelor face ravagii
  • 9 January 2014, 23:00
Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" ii solicita prim-ministrului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisa, sa dispuna "masurile necesare in vederea urgentarii platii salariului aferent lunii decembrie 2013 pentru personalul din invatamant". Intarzierea acordarii salariilor catre profesori a aparut ca urmare a unui ordin din luna decembrie, impus "in regim de urgenta de catre Ministerul Finantelor Publice", semnaleaza federatia. Aceasta avertizeaza ca aplicarea ordinului "a crescut si mai mult birocratizarea" in invatamant si ca a dus la situatia in care o scoala "are un numar de aproximativ 70 de conturi, fata de 6 conturi existente la data de 31 decembrie 2013".
Precizam ca Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat astazi, 9 ianuarie, ca angajatii din invatamant isi vor primi salariile cu o intarziere de aproximativ o saptamana si acuza Ministerul Finantelor ca a intarziat plata salariilor in urma emiterii unui ordin privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare.
Si Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" (FSE "Spiru Haret") a reactionat pe aceasta tema printr-o scrisoare deschisa adresata prim-ministrului Victor Ponta, prin care ii solicita sa intervina "pentru sanctionarea drastica a tuturor persoanelor care au generat aceasta bulversare a sistemului de invatamant si, totodata, sa dispuneti remedierea tuturor deficientelor care au aparut in urma aplicarii Ordinului nr. 2006/2013."
FSE "Spiru Haret" - federatie reprezentativa si semnatara a Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Sector de Activitate Invatamant Preuniversitar - sustine ca plata salariului aferent lunii decembrie 2013 pentru personalul din invatamant "ar fi trebuit sa fie operat incepand cu data 5 ianuarie 2014". Insa "ca urmare a aparitiei Ordinului nr. 2006 din 13 decembrie 2013 privind modificarea ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.271/2004 pentru aprobarea precizarilor privind structura codurilor iban aferente conturilor de cheltuieli si venituri bugetare, precum si conturilor de disponibilitati deschise la unitatile trezoreriei statului, plata efectiva va fi intarziata chiar si cu 10 zile", avertizeaza Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret".
Federatia enumera cateva dintre problemele generate de acest ordin atat pentru unitatile de invatamant, cat si pentru salariatii din sistem:
"platile se fac pe fiecare articol in parte, pentru fiecare persoana, respectiv: cate un ordin de plata pentru fiecare retinere (sanatate, pensii, somaj, CAR, alte retineri);
ordinele de plata se fac de catre unitatile de invatamant pe o hartie speciala;
facturile pentru fiecare utilitate in parte, se fac separat, pentru fiecare nivel de invatamant (prescolar, primar, gimnazial, secundar inferior, secundar superior, postliceal, scoala profesionala, camine si cantine). Unei persoane care este incadrata pe doua sau trei niveluri de invatamant la aceeasi unitate de invatamant, ii corespunde un numar dublu/triplu de ordine de plata;
o unitate de invatamant are un numar de aproximativ 70 de conturi, fata de 6 conturi existente la data de 31 decembrie 2013;
pentru un singur salariat se intocmesc minim 4 ordine de plata;
o unitate de invatamant genereaza un minim de 96 ordine de plata (pe vechiul sistem maxim 10 ordine de plata);
comisioanele bancare vor fi mai mari pentru fiecare salariat in parte, deoarece bancile comisioneaza pentru fiecare ordin de plata;
semnaturile electronice nu sunt recunoscute la institutiile bugetare decat pe o singura unitate de invatamant. Avem situatii in care un administrator financiar are post in doua unitati de invatamant si nu poate sa-si depuna semnatura electronica decat pentru una singura".
"Aceste modificari impuse, in regim de urgenta, de catre Ministerul Finantelor Publice, care duc la intarzierea acordarii drepturilor salariale, au creat o stare de nemultumire in randul salariatilor din sistemul de invatamat. In plus, acest ordin, prin aplicarea lui si in sistemul de invatamant, a crescut si mai mult birocratizarea", avertizeaza FSE "Spiru Haret.
In finalul scrisorii semnate de catre presedintele Federatiei, Marius Ovidiu Nistor, FSE "Spiru Haret" ii cere premierului Victor Ponta sa intervina "pentru sanctionarea drastica a tuturor persoanelor care au generat aceasta bulversare a sistemului de invatamant si, totodata, sa dispuneti remedierea tuturor deficientelor care au aparut in urma aplicarii Ordinului nr. 2006/2013".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Un motiv de divorţ
Horoscop
De ce ar cumpăra Ungaria pământ în România?
Stratfor: Rusia se întăreşte, UE slăbeşte, ţările din Europa Centrală şi de Est îşi schimbă strategia
Au mai rămas 1.182.617 bugetari
Sute de români ii scriu lui John Kerry
cerându-i să sprijine lupta anticorupţie şi statul de drept în România
Antonescu: PNL si PSD merg pe liste separate la alegerile europarlamentare
Liderul protestatarilor de la Pungeşti, acuzat că a folosit un paşaport fals şi că a făcut închisoare în Belgia
Învăţătoarea Dana Blându îi trata pe părinţi cu dispreţ
Nu ştiu dacă sunteţi săraci sau sunteţi nesimţiţi! Asta este şcoala de fiţe, da?
Povestea unui deputat acuzat că şi-a dat soţia afară din casă
primul caz de politician care se prevalează de un articol din Codul Civil care pune în discuţie limitele libertăţii de expresie
Subsecretarul de stat american Victoria Nuland a venit la Bucureşti dar nu se va întâlni cu Ponta
Ca să-i facă pe plac lui Ponta, Gyorgy Frunda îi jigneşte pe americani
Uncle Sam ne priveşte cu superioritate. Nu suntem colonie.
Antonescu îl contrazice iarăşi pe Ponta
Năstase n-a fost condamnat politic
Ministrul economiei susţine că o noua lege a minelor va fi aprobată în luna februarie
Botoşani: Cum îi va popi împăratul Ţurcanu pe social-democraţi
Ioan Rotundu
Fenomenul Blându
Ioan Rotundu
Uvertura Mall - Filmele pentru 10 - 16 ianuarie 2014
Promo "Presa-n gura lu' Rotundu" - Tele'M Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog