Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14542
De la 07 Ianuarie 2003
122874609

Guvernul Ponta ridică vârsta de pensionare a femeilor la 65 de ani

  • 4 December 2013, 23:00
Proiectul de lege care prevede ca femeile nascute dupa 1970 se vor pensiona la 65 de ani incepand din 2035, cand va fi egalizata varsta de pensionare pentru femei si barbati, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani si minim de 15 ani, a fost avizat, miercuri, de Guvern, informeaza Mediafax. Premierul Victor Ponta sustine ca pensionarea femeilor din Romania la varsta de 65 de ani, incepand cu anul 2035, reprezinta o obligatie europeana de la care nu se poate deroga.
Intrebat daca s-a discutat miercuri in Guvern despre egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, Ponta a raspuns afirmativ, precizand ca masura va fi adoptata din 2035. "Incepand cu 2035, deci peste 22 de ani din acest moment, Romania este obligata ca membra UE sa se alinieze la varsta europeana minima de 65 de ani", a spus Ponta.
El a precizat ca exista tari UE in care varsta de pensionare este deja chiar mai ridicata. Premierul a aratat ca masura are la baza consideratii de natura stiintifica privind dezvoltarea economica si sociala, dezvoltarea medicinei, dar si faptul ca, in primul rand, femeia in 2035 in UE nu va mai avea acele munci dificile pe care le avea.
"Deci, 2035 este o obligatie europeana la care Romania nu poate sa deroge. E proiect de lege. Pana in 2035 sper s-o adoptam, adica nu era niciun motiv de urgenta", a mai spus Ponta. Proiectul, propus de Ministerul Muncii, modifica Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Atingerea acestor varste de pensionare se va realiza prin cresterea graduala a varstelor standard, in raport cu data nasterii.
Astfel, in perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2015, varsta de pensionare a femeilor va creste de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbatilor, de la 64 la 65 de ani.
Dupa ianuarie 2015 va continua cresterea graduala a varstei de pensionare doar pentru femei, de la 60 la 63 de ani pana in anul 2030, fiind reglementata si cresterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Incepand din ianuarie 2035, femeile se vor pensiona, ca si barbatii, la 65 de ani, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani si un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Masura se va aplica femeilor nascute dupa decembrie 1970.
In perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2015, stagiul minim de cotizare va creste de la 13 la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani pentru femei si barbati, urmand ca pana in ianuarie 2015 stagiul complet de cotizare pentru femei sa creasca de la 28 la 30 de ani, iar pentru barbati de la 33 la 35 de ani. Dupa aceasta perioada va continua cresterea graduala numai pentru femei, de la 30 la 35 de ani pana in 2030.
In nota de fundamentare care insoteste proiectul de Lege pus in dezbatere publica se arata ca egalizarea varstelor de pensionare se circumscrie Recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soţul şi soţia la restaurant…
Penitenciarul Botoşani: Comunicat de presă
Vacă salvată de pompieri dintr-un canal
Trei incendii în mai puţin de şapte ore
Trofeul pompierilor „TOP 3 WINNER” prezentat botoşănenilor la Teatrul „Mihai Eminescu”
Scrisoare deschisă domnului Preşedinte al României, ţară ce nu mai recunoaşte drepturile omului
Protestatarii nu cedează la Pungesti
Represiunea Jandarmeriei împotriva ţăranilor de la Pungeşti care îşi apără pământul şi apa a ajuns în mass-media din străinătate
13-15 iunie1990 Piata Universităţii- 3 decembrie 2013, Pungeşti, de la Iliescu la Ponta!
Vicepreşedintele PNL Cristian Buican cere demisia ministrului Dan Şova
Mariana Câmpeanu cere Marii Britanie să le fie recunoscătoare românilor
Statistica menţine estimarea de creştere economică de 1,6% în trimestrul trei
Victor Ponta nu mai vrea un termen pentru aderarea la Schengen
Victor Ponta: Strategia privind construcţia de autostrăzi este realistă
Procurorii somează Universitatea din Kiev să furnizeze de urgenţă listele cu studenţii şi profesorii care au absentat de la cursuri si au participat la proteste
Gastronomie: Pui Kievskaia
Le-a băgat spaima în oase
Ioan Rotundu
Comunicat de pres㠖 Ador Botoşani
Botoşani: PNL îl somează pe Andrei Dolineaschi să dea socoteală pentru afirmaţiile făcute
preşedintele Ţurcanu nu renunţă la a-l schimba din funcţie pe viceprimarul Cosmin Andrei
Ponta instituie taxă anuală pe domeniile de Internet
Primăria Botoşani: Comunicat de presă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog