Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
39473
De la 07 Ianuarie 2003
108576114

Guvernul a alocat din nou bani primăriilor, de această dată peste 4,5 milioane euro

  • 1 December 2013, 23:00
Guvernul a alocat din nou bani pentru unitati administrativ-teritoriale, de aceasta data in cuantum total de 20 milioane lei (peste 4,5 milioane euro), pentru cheltuieli urgente in sezonul rece, prin suplimentarea bugetului Ministerului Administratiei Publice, din Fondul de rezerva bugetara, informeaza Mediafax. Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Guvernului, prin hotarare, fara ca aprobarea actului normativ sa fie anuntata de Executiv.
In hotarare se arata ca repartizarea sumei pe unitati administrativ-teritoriale se face prin ordin al vicepremierului Liviu Dragnea, pe baza solicitarilor fundamentate ale acestora, iar ordonatorii principali de credite ai bugetului local raspund de utilizarea banilor.
In urma cu o saptamana, bugetul pe acest an al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a fost de asemenea suplimentat de Guvern, din Fondul de rezerva bugetara, cu 3,5 milioane lei, pentru finantarea cheltuielilor urgente specifice sezonului rece. Si acel transfer de fonduri a fost aprobat prin hotarare, fara ca Executivul sa anunte aprobarea actului, la finalul sedintei.
Desi si in acel act normativ este precizat ca banii vor fi impartiti "pe unitati administrativ-teritoriale" prin ordin al ministrului de resort, vicepremierul Liviu Dragnea, pe baza solicitarilor fundamentate "ale unitatilor", si ca decontarea sumelor se face pe baza documentelor justificative transmise de "unitatile administrativ-teritoriale", iar "ordonatorii principali de credite" ai bugetului local raspund de modul de utilizare a sumelor repartizate, Guvernul a sustinul ca sunt alocati bani doar pentru orasul Brad.
Si ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat ca suma aprobata de Guvern, de 3,5 milioane de lei, pentru sprijin pentru a putea trece de sezonul rece, vizeaza doar municipiul Brad, el aratand ca va solicita in fiecare saptamana ca Executivul sa aprobe astfel de ajutoare.
El a precizat ca are la minister foarte multe solicitari de sprijin din partea multor primarii care cer sustinere pentru a putea trece de sezonul rece, in conditiile in care nu au bani suficienti. Legea finantelor publice locale stabileste ca bani din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului sunt repartizati unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, dar numai pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.
Initial, argumentul invocat de Ministerul Finantelor pentru transferul de bani catre primarii, prin derogare de la lege, era ca, "potrivit prognozei meteorologice", va exista un proces de transfer al maselor de "aer arctic" in Europa, rezultand "geruri anormale" pentru perioada urmatoare, ceea ce va determina cresterea consumului prognozat de energie electrica si termica pe perioada sezonului rece.
Ulterior, Ministerul Finantelor a schimbat argumentul prin care primarii vor incasa, pe final de an, de la Guvern, bani din Fondul de rezerva bugetara, prin derogare de la lege, renuntand la explicatia cu "gerul arctic" si motivand de aceasta data ca este nevoie de bani pentru agent termic in sezonul de iarna.
Astfel, argumentul prezentat acum de Finante, dupa modificarea notei de fundamentare aferente ordonantei de urgenta pregatita in acest sens, este ca in perioada sezonului rece va creste consumul de energie electrica si termica, astfel ca pentru autoritatile locale se impune finantarea unor cheltuieli urgente pentru asigurarea agentului termic pentru populatie, "pentru perioada friguroasa".
In caz contrar, sustin Finantele, exista riscul ca autoritatile locale sa nu poata asigura stocurile necesare furnizarii in conditii optime a agentului termic pentru populatie pentru perioada friguroasa in anul 2013.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: „Animalul” de companie
Fastrono: Escalop de porc cu ceapă şi ghimbir
Dinamica economiei: Ferma agrozootehnică Ungureni
Lumea lu' Rotundu: Marea Unire din 1918
După cei de la Pungeşti va veni rândul nostru
Ioan Rotundu
Alţi 20 de medici se solidarizează cu chirurgul Dan Oprea
Italia: Liderul unui clan mafiot a fost mâncat de viu de porcil
Crin Antonescu recunoaşte că scoaterea steagului UE din Parlament a fost o greşeală
Niciodată nu vă voi cere să îl sprijiniţi pe Antonescu
Noi l-am făcut pe Ponta prim-ministru
Ponta trebuie să ţină minte că umbla cu mine ca şi cu sfintele moaşte
Acordul de asociere UE - Republica Moldova va permite ţării accesul cu produse pe o piaţa de peste 500 de milioane de consumatori
Trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea României cu Republica Moldova
Câţiva tineri, duşi cu duba la secţie după ce au afisat un banner
Protestatarii au pătruns în primăria oraşului
zeci de rănţti în urma confruntărilor cu forţele de ordine
Spaţiul public, inundat de instrumente de acaparare a minţii şi spiritului oamenilor in interesul grupurilor de afaceri sau al unor trusturi de presă
Botoşani: 95 de ani de la Marea Unire sărbătoriţi la Darabani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă