Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
9016
De la 07 Ianuarie 2003
68863947

Guvernul a aprobat masuri pentru extinderea culturilor de canepa

  • 27 May 2015, 23:00
Guvernul a adoptat miercuri o Hotarare prin care se modifica si se completeaza Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, aprobate prin HG nr. 1915/2006. Actul normativ adoptat astazi prevede, in principal, masuri prin care sa poata fi extinse unele culturi valoroase, traditionale pentru Romania, asa cum este cultura de canepa pentru ulei si fibre.
Pana acum, legislatia prevedea ca numai agricultorii care detin acte de proprietate pentru terenurile respective pot primi autorizatia de cultivare a plantelor ce contin substante stupefiante si psihotrope, iar pentru aceasta nu era prevazut explicit ca se elibereaza anual si nici un termen limita pentru eliberare.
De asemenea, in ultimii ani, comasarea terenurilor in cadrul exploatatiilor s-a facut si prin utilizarea suprafetelor agricole sub forma arenda, concesiune, asociere in participatiune, etc., iar pe terenurile utilizate sub aceste forme, cultivarea plantelor ce contin substante stupefiante si psihotrope, precum canepa, nu a fost posibila.
Concret, actul normativ adoptat introduce in categoria potentialilor beneficiari ai autorizatiei pentru cultivarea canepei si pe cultivatorii care utilizeaza terenul in baza altor acte doveditoare decat actul de proprietate. De asemenea, Hotararea mai contine, printre prevederi:
Precizarea faptului ca autorizatia pentru cultivarea plantelor ce contin substante stupefiante si psihotrope se elibereaza anual, de catre directiile judetene pentru agricultura;
Transmiterea directa a datelor statistice de catre directiile pentru agricultura judetene catre formatiunea centrala de combatere a traficului si consumului ilicit de droguri din cadrul IGP;
Inspectia culturilor de plante ce contin substante stupefiante si psihotrope se efectueaza de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectii tehnice din cadrul MADR si structurilor teritoriale ale acestuia.
Modificarile propuse nu constituie un impediment in monitorizarea culturilor de plante ce contin substante stupefiante si psihotrope, pentru acestea existand o procedura clara de raportare, verificare si control, efectuata de catre institutiile abilitate.
Cresterea numarului potentialilor cultivatori de canepa pentru ulei si fibra autorizati va asigura accesul acestora la schemele de plati, inclusiv la sprijinul cuplat care se acorda in perioada 2015-2020. Se creeaza, astfel, oportunitati pentru extinderea suprafetelor cultivate cu canepa pentru ulei si fibra si cresterea veniturilor fermierilor din zone cu constrangeri naturale. Totodata, se creeaza premise pentru noi locuri de munca in sectoarele de productie si procesare a canepei pentru ulei si fibra.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Guvernul a aprobat prin Ordonanta de Urgenta noi reglementari pentru exploatarea pajistilor
Danescu, ARB: Romanii care pot accesa fonduri europene au un sentiment de blazare
Pompierii botoşăneni, prietenii copiilor !
Unde a greşit Băsescu
Ioan Rotundu
Taxă de 240 de lei la Bac pentru restanţieri, dacă vor sa dea examenele anul acesta
Guvernul a aprobat o strategie nationala privind incluziunea sociala si reducerea saraciei
CSM sesizeaza Inspectia Judiciara in legatura cu demersul lui Tariceanu si dezbaterile publice generate
Marine Le Pen, la Moscova: Franta a fost influentata de SUA in problema sanctiunilor impotriva Rusiei
Deputatii au aprobat majorarea despagubirilor acordate pentru calatorii vatamati in accidente feroviare
Militarii din 4 tari au participat la un exercitiu NATO, la Brasov
Cat de costisitoare sunt antrenamentele de infanterie
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Uimirea americanilor, oaspeţi la români
Reţeta zilei: Sarmale în dovleac
Am fost sunat de către soţia procurorului şef Ioniţă
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Feoană la DNA
Botoşani: Tupeul poliţistului de frontieră dărăbănean Corneluş Aionesei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă