Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
31915
De la 07 Ianuarie 2003
95308712

Guvernul a diminuat atribuţiile Curţii Constituţionale

  • UG a fost publicată rapid in Monitorul Oficial * liber la suspendarea preşedintelui
  • 4 July 2012, 23:00
Guvernul Ponta a adoptat miercuri o Ordonanta de Urgenta, publicata rapid in Monitorul Oficial, prin care se retrage Curtii Constitutionale abilitatea de a aviza hotaririle Parlamentului. Ordonanta de Urgenta face ca suspendarea presedintelui Traian Basescu sa fie mai simpla. Executivul a dat aceasta OUG dupa ce premierul Ponta anuntase inaintea sedintei de guvern ca nu are "vreo intentie de a afecta independenta institutionala" judecatorilor CCR.
Miscarea prin care atributiile CCR sint diminuate face parte dintr-un plan complex al USL care are ca finalitate suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte (Citeste aici Planul de actiune al USL pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Cei 7 pasi esentiali)
14.05: OUG pentru diminuarea puterilor CCR a fost publicata deja in Monitorul Oficial. Demiterea presedintelui a scapat de un filtru institutional
14.00: Guvernul a facut publica Ordonanta de Urgenta care diminueaza atributiile CCR. Motivele emiterii OUG: Conferirea competentei Curtii Constitutionale de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului este de naura sa creeze disfuctionalitati
STIREA IN VERSIUNEA INITIALA:
Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul ar fi adoptat o Ordonanta de Urgenta care a modificat Legea de functionare a CCR astfel incit Curtea Constitutionala sa nu mai dea aviz obligatoriu pe hotaririle Parlamentului.
Guvernul nu a confirmat inca informatia. Ministrul delegat in relatia cu Parlamentul Mircea Dusa a confirmat, printr-o declaratie la Parlament, existenta acestei ordonante: "Proiectul de ordonanta este o revenire la normal. Vizeaza proceduri ale constitutionalitatii, niciodata in Constitutie nu s-a prevazut ca CCR sa se pronunte pe hotarari ale Parlamentului".
Ordonanta de Urgenta ar elimina abilitatea Curtii Constitutionale de a aviza hotaririle Parlamentului. Cum influenteaza aceasta modificare actiunea de suspendare a presedintelui? Parlamentul decide suspendarea presedintelui (in urma votului) printr-o hotarire, iar daca CCR constata ca acea hotarire nu este constitutionala, ea este lovita de nulitate.
Cu alte cuvinte, CCR functiona pina acum ca un filtru pentru hotaririle Parlamentului, gratie unei modificari realizate de PSD-istul Dan Sova. Odata cu Ordonanta de Urgenta, acest rol al CCR dispare, usurind procesul de suspendare a lui Traian Basescu.
Decizia Executivului apare in contextul in care, in urma cu doua ore, in debutul sedintei de Guvern premierul Victor Ponta a declarat public ca nu va exista niciun act normativ care sa se atinga de judecatori CCR. Victor Ponta: "Nu a existat si nu va exista niciun fel de act normativ prin care sa fie schimbati.
Exista niste prevederi constitutionale pe care le respectam. Nu exista vreo intentie de a le afecta independenta. Pentru a rispi orice fel de indoieli ale partenerilor europeni, ministrul Justitiei a propus azi ca orice fel de sesizari referitoare la persoana sau persoanele care ocupa functiile de judecatori la CCR vor fi retrase pentru a nu mai lasa loc de interpretare. CCR si judecatorii sai sunt independenti
Avem obligatia sa asiguram stabilitate si predictibilitate actului administrativ. Evident, exista batalii politice intre presedintele tarii si Parlament, sau in interiorul Parlamentului.
Guvernul, dupa cum ati vazut si ieri, nu s-a implicat, nici eu personal nu am fost acolo, tocmai pentru a incerca sa nu intervenim in procedurile parlamentare. Resping orice incercare a oricarei forte politice, inclusiv din partea presedintelui Romaniei, de a implica Guvernul intr-un conflict parlamentar care nu ne priveste".
Pe 25 iunie parlamentarii au restrans activitatea Curtii Constitutionale eliminand prerogativele acesteia de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului. Senatul a adoptat luni cu 70 de voturi pentru, 18 impotriva si 4 abtineri proiectul de lege propus si sustinut de USL privind eliminarea atributiilor Curtii Constitutionale de a se pronunta pe constitutionalitatea hotararilor Parlamentului. Eliminarea acestor prerogative ale judecatorilor de la CCR simplifica procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Pe 27 iunie PDL a depus la CCR contestatie la legea de modificare a legii Curtii Constitutionale.
Reamintim ca in septembrie 2010, Parlamentul a modificat legea Curtii Constitutionale astfel incat procesele sa nu se mai suspende dupa ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate. La Senat legea a primit un amendament suplimentar prin care controlul Curtii era extins asupra hotararilor adoptate de plenul camerelor separate sau reunite.
Amendamentul a fost propus chiar de un reprezentant PSD, senatorul Dan Sova. Legea, cu tot cu amendament, a trecut cu voturile PD-L in timp ce PSD s-a opus; PSD a atacat-o la Curtea Constitutionala, inclusiv pe modificarea operata de Sova, insa fara succes.
Amendamentul lui Sova complica suspendarea presedintelui Traian Basescu, dand dreptul judecatorilor constitutionali sa decida asupra hotararilor celor doua Camere, asupra carora Parlamentul era pana acum suveran.
Practic, amendamentul lui Sova a facut posibil ca hotararile Camerei Deputatilor si Senatului sa poata fi atacate la Curtea Constitutionala, nu doar legile si ordonantele, ceea ce inseamna ca si o eventuala hotarare privind suspendarea lui Traian Basescu va trebui judecata la Curte, inainte de declansarea unui referendum.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Fidel Castro despre Ponta
Rada Supremă a Ucrainei a legiferat că româna şi “moldoveneasca” sunt două limbi diferite
Pentru cei care au uitat!...Şi care riscă să repete
Victor Ponta a minţit din nou
Preşedintele Universităţii din Catania spune că Ponta nu a fost niciodată masterand
Franţa: Guvernul impune o taxă asupra sectorului petrolier
ANI sesizează CNI după ce Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a respins revocarea deputaţilor incompatibili
Gunther Krichbaum, Bundestag, despre situaţia din România
"Depăşeşte, sub aspect negativ, tot ce s-a întâmplat până acum în Ungaria"
Aceasta-i starea de normalitate
Ioan Rotundu
Ştefan cel Mare şi Sfânt” sărbătorit la Vorona
Alergători ai „armoniei mondiale” în vizită la Prefectură
Botoşani: Minciuna lui Mazăre şi Portariuc a avut picioare scurte
ario case ieftine a la Mazăre
Primarul Portariuc îl pregăteşte terenul pentru majorarea taxelor
el susţine că impozitele şi taxele au scăzut prea mult
Porți deschise toată vara la Modern Calor
Cele şapte motive invocate de USL pentru suspendare a lui Traian Băsescu
Trei elevi au sfidat camerele de luat vederi
Botoşani: IŞJ este îngrijorat de nivelul scăzut de pregătire al elevilor
Angajaţi de la „Cas㔠rămaşi fără sarcini de serviciu
Stimulente sau sancţiuni pentru reţeta electronică
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă