Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4712
De la 07 Ianuarie 2003
114933293

Guvernul a lansat un pachet anti-saracie:

  • Pana in 2020 numarul persoanelor aflate in risc de saracie ar trebui sa scada cu cel putin 580.000 persoane
  • 10 February 2016, 23:00
Premierul Dacian Ciolos a facut miercuri o prezentare pe scurt a pachetului integrat pentru combaterea saraciei. Este un pachet care cuprinde 47 de obiective pana in 2020, de la crestera ratei de ocupare a populatiei cu varste intre 20 si 64 de ani pana la reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala.
"Avem in Romania foarte multi oameni supusi riscului de saracie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari, mai ales in mediul rural", a spus Ciolos. Acesta a precizat ca a cerut ministrului muncii Claudia Costea, vicepremierului Vasile Dancu si consilierilor de la cancelaria prim-ministrului sa vina cu un plan care sa cobine masuri deja existente, dar si insuficient folosite, cu unele noi si proiecte-pilot. Vor implementarea acestora vor fi folosite si fonduri din bugetul national, si fonduri europene.
Principalele obiective
Un obiectiv este cresterea ratei de ocupare a populatiei cu varste intre 20 si 64 de ani la 70%. In 2014 era de 65,7%. Un alt obiecitv este cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare la 2%. Pachetul mai prevede reducerea ratei parasirii timpurii a scolii la 11,3 in 2020. In 2014, rata parasirii tipurii a scolii era de 18,1%. Tot la capitolul obiective se afla si cresterea la 26,7% a ratei populatiei cu vasta de 30-34 de ani absolventa a unei forme de educatie tertiara. Guvernul isi mai propune ca pana in 2020 numarul persoanelor aflate in risc de saracie sa scada cu cel putin 580.000 de persoane.
Masurile sunt stabilite in functie de vasta. "Este o schema integrata care este organizata pe etape din viata, pornind de la nastere si pana la sfarsitul vietii", a declarat Dacian Ciolos. In cazul nou-nascutilor, un obiectiv este ca niciun copil sa nu ramana fara identitate. In privinta celor cu varsta de pana in 3 ani, trebuie asigurate crese comunitare in comunitatile urbane si plata unor ingrijitori in mediul rural. De asemenea, trebuie dezvoltat programul national "caravane medicale la sate". In cazul prescolarilor, va fi monitorizata aplicarea programului "fiecare copil la gradinita" si vor fi asigurate rechizite si haine pentru copiii care primesc tichete sociale.
Pentru elevi, sunt prevazute mai multe programe: "Scoala-motor de incluziune in zonele defavorizate", "Scoala dupa scoala", "A doua sansa", granturi pentru scoli defavorizate, "Teach for Romania", scoli accesibile copiilor, dar si prevenirea abandonului scolar prin sport. Pentru tinerii cu varste intre 16 si 24 de ani, vor fi dezvoltate sau extinse, de asemenea, mai multe programe: Programul national integrat pentru tinerii care nu au loc de munca/formare profesionala (NEETS), revigorarea invatamantului profesional si tehnic si insertia socio-profesionala a tinerilor din sistemul de protectie speciala.
Pentru persoanele cu varste intre 24 si 65 de ani sunt planificate masuri active de ocupare, antreprenoriat rural, antreprenoriat urban si antreprenoriat social. Pentru cei care depasesc 65 de ani, sunt avute in vedere o serie de masuri precum implementarea strategiei nationale pentru promovarea imbatranirii active. Dar vor fi si programe ca "bunicii comunitatii", prin care varstnicii sa fie implicati in ingrijirea copiilor. Vor fi infiintate centre comunitare multi-functionale si dezvoltate programe de ingrijire la domiciliu si pentru reducerea traumei sociale si de familie provocate e patologia asociata varstei a treia.
Pachetul anti-saracie cuprinde si o serie de masuri pentru familie: granturi pentru imbunatarirea locuintelor, pachete de stimulare pentru zilier, prevenirea separarii copilului de familie etc. Mai este avut in vedere si un program national dupa modelul "prima lumina" care prevede instalarea de panouri fotovoltaice in satele izolate.
Dacian Ciolos a precizat ca a facut doar o prezentare generala a pachetului anti-saracie. Urmaza sa fie organizat un eveniment in care vor fi prezentate in detaliu toate cele 47 de masuri prevazute de pachet.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


]Reţeta zilei: Borş de mere
Bancul zilei: Voltajul, bată-l vina!
Horoscopul zilei de 11.02.2016
DNA cere arestarea deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun
Procurorii acuza un prejudiciu de peste 28 milioane lei din proiecte cu fonduri
Finantele au publicat un Ordin al Ministrului foarte important in domeniul TVA
cu privire la masurile de simplificare pentru operatiile economice pluripartite
Victor Ponta: Am fost informat ca premier despre o tentativa clara de coruptie din partea lui Lucian Isar,
care ar fi cerut avantaje de la un mare investitor american
Vişinescu dă la iveală putreziciunea morală din noi
Ioan Rotundu
Liviu Dragnea, neasteptatul apostol al corectitudinii politice.
Cum ar functiona militia gindirii promovata de PSD
Dan Suciu: Pana la finalul lunii vor fi schimbari care vizeaza un numar semnificativ de prefecti
Rusia se poate folosi de ideea "Romaniei Mari" si de miscarile separatiste ale secuilor din Transilvania
Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie
Dacian Ciolos l-a demis pe Nicolae Gheorghe, seful DGIPI
NATO isi consolideaza flancul estic printr-o "prezenta avansata", in fata amenintarii ruse
DNA a inceput urmarirea penala fata de presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si vicepresedintele Mihai Gogancea-Vatasoiu,
in dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun
Diaconu anunta ca nu pleaca de bunavoie de la sefia ANAF:
Doresc sa fiu demis, cineva sa-si asume consecintele deciziei / Ciolos: Situatia o sa se clarifice astazi
Botoşani: Ce imobile ar putea fi expropriate în interes public
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă