Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2202
De la 07 Ianuarie 2003
92679752

Guvernul a modificat prin OUG legea Apelor,

  • permitand ridicarea de constructii in preajma cursurilor de apa / Potential beneficiar - Insula Belina
  • 15 November 2017, 23:00
Guvernul a modificat, in sedinta in care a fost adoptata si "revolutia fiscala", o prevedere din Legea Apelor prin care devine legala ridicarea de constructii in preajma cursurilor de apa, scrie adevarul.ro, care noteaza ca "un potential beneficiar al acestei modificari este firma Tel Drum, care detine in inchiriere Insula Belina din judetul Teleorman".
Prin OUG 78/2017, care modifica Legea Apelor, Guvernul a eliminat aproape total restrictiile de construire pe malurile apelor si ale lacurilor, singura conditie fiind ca proiectul, indiferent unde e amplasat, sa aiba prevazute lucrari de aparare impotriva inundatiilor, arata adevarul.ro.
In primul alineat al articolului 49, arata cotidianul citat, se interzic noi obiective socio-economice "in zona inundabila a albiei majore si in zonele de protectie precizate la art. 40". Iar articolul 40 instituie zone de protectie in imediata apropiere a cursurilor de apa (albiile minore), a lacurilor sau in preajma lucrarilor hidrotehnice.
Al doilea alineat al articolului 49, in vechea formulare, instituia exceptia de la interdictie: "Se excepteaza de la prevederile alin. 1, pentru zona inundabila a albiei majore, cazurile in care sunt prevazute lucrari de aparare impotriva inundatiilor".
Sensul modificarii, contrar scopului anuntat Prin ordonanta de urgenta, al doilea alineat al articolului 49 a capatat urmatoarea formulare: "Se excepteaza de la prevederile alin. 1 obiectivele care au prevazute lucrari de aparare impotriva inundatiilor".
Guvernul a inlocuit sintagma "cazurile in care sunt prevazute" cu sintagma "obiectivele care au prevazute" si a fost eliminata precizarea ca exceptia se aplica doar in albiile majore ale cursurilor de apa, dar nu si zonele protejate din preajma apelor.
"Adevarul" a contactat un specialist in gospodarirea apelor care, solicitand pastrarea anonimatului, intruct lucreaza la o institutie de stat, a declarat: "Noul text al legii permite ridicarea de constructii practic oriunde, in albiile minore, in albiile majore, in zone inundabile, pe malul lacurilor, singura conditie fiind aceea ca proiectul sa prevada si lucrari de indiguire. Poti sa ridici si un hotel, important e sa faci in fata lui si un dig sau o alta lucrare anti-inundatii".
Ministerul Apelor a argumentat, potrivit articolului citat, ca "modificarile promovate au rolul de a debloca dezvoltarea socio-economica a tarii, inclusiv pentru zonele inundabile, in conditiile in care obiectivele de investitii au prevazute masuri concrete de protectie sau sunt situate in zone protejate deja de lucrari existente".
Chestionati care este regimul de protectie impotriva inundatiilor a ansamblului format din Insula Belina si Lacul Pavel din judetul Teleorman, Ministerul Apelor a precizat: "Lucrarile din zona mentionata de dvs. asigura protectia impotriva inundatiilor pentru satul Poiana si obiective socio-economice existente in zona".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Memoria mirosului
Horoscopul zilei de 16.11.2017
Olanda acuza Rusia ca incearca sa influenteze opinia publica prin raspandirea de stiri false
Florin Iordache: Saptamana viitoare depunem o lege privind Inspectia Judiciara
Tudorel Toader spune ca Raportul MCV este pozitiv,
desi anunta monitorizare pentru cel putin inca un an
Comisia Europeana a publicat Raportul MCV pentru Romania:
Unele modificari propuse la legile justitiei vizau aspecte care afecteaza independenta justitiei / Comisia continua monitorizarea Romaniei si in 2018
Raportul MCV recomanda Romaniei sa astepte avizul Comisiei de la Venetia
inainte de a schimba procedura de numire a procurorilor sefi
Augustin Lazar: Raportul MCV reprezinta un regres.
Ar fi pacat sa renuntam la munca din ultimii 10 ani cand malul este atat de aproape
Guvernul discuta un memorandum privind un imprumut de 35 milioane de euro
pentru studii privind autostrada Ploiesti- Brasov
Judecatorii Curtii Constitutionale, la un pas de "superimunitate":
senatorii juristi au dat raport de adoptare legii prin care acestia pot fi arestati sau trimisi in judecata doar cu votul a doua treimi dintre ei
Mihai Tudose: Medicii de familie s-au transformat mai mult in contabili.
De luni incercam impreuna cu Ministerul Finantelor sa reglam niste lucruri
Ministrul finantelor sustine ca a doua rectificare bugetara din acest an este pozitiva.
Vezi ce ministere primesc bani in plus
Consiliul de onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" a decis sa-i retraga distinctia lui Kelemen Hunor
Ce stă în spatele superimunităţii judecătorilor constituţionali
Ioan Rotundu
După papagaliţe a venit rândul papagalilor Trufin şi Budăi să ne manipuleze
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă