Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
16553
De la 07 Ianuarie 2003
78417362

Guvernul a operat modificări privind actele de stare civilă

  • 15 May 2008, 23:00
Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 119/1996 privind actele de stare civilă.
Actul normativ stabileşte crearea unui Registru naţional de evidenţă a persoanelor, informatizat, prin intermediul căruia să existe un flux permanent de informaţii între autorităţile administraţiei publice locale şi cele centrale. Va fi organizat un sistem care să permită transmiterea on-line a acestor informaţii în Registrul de evidenţă.
Asigurarea suportului tehnic necesar actualizării prin mijloace informatice a Registrului naţional de evidenţă a persoanelor cu datele conţinute de certificatele sau extrasele de stare civilă eliberate cetăţenilor români de autorităţile străine care au fost înscrise (transcrise) în registrele de stare civilă române, se va realiza eşalonat, de la data intrării în vigoare a prezentei legi astfel:
- În termen de doi ani, la nivelul serviciilor publice comunitare locale locale de evidenţă a persoanelor;
- În termen de trei ani, la nivelul primăriilor din unităţile administrativ teritoriale în care nu funcţionează servicii locale de evidenţă a persoanelor.
Totodată, proiectul de Lege are în vedere armonizarea legislaţiei în materia stării civile cu normele incidente din conţinutul altor acte normative.
Alte obiective urmărite prin promovarea acestui proiect de Lege vizează descentralizarea unor activităţi, prin transferul unor competenţe ale autorităţilor administraţiei centrale la instituţiile cele mai apropiate din comunitate, precum şi simplificarea procedurilor specifice şi reducerea timpului alocat soluţionării cererilor. Atribuţiile de stare civilă vor fi îndeplinite, pe lângă consiliile judeţene, respectiv de Consiliul general al municipiului Bucureşti, de serviciile publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor, în unităţile administrativ-teritoriale în care acestea sunt constituite şi de ofiţerii de stare civilă din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale în care nu funcţionează servicii publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor. Totodată, persoanele fără cetăţenie vor putea solicita înregistrarea actelor şi faptelor de stare civilă la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor şi, după caz, de la primăria competentă. În prezent, aceste informaţii pot fi solicitate de la autorităţile administraţiei publice locale competente.
Conform aceleiaşi propuneri, şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare de carieră ale României vor încheia căsătorii între doi cetăţeni români sau dacă unul dintre aceştia este român, numai dacă unul dintre cei doi soţi au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia consulară a misiunii diplomatice sau a oficiului consular. Până în prezent, această menţiune nu a fost obligatorie.
În ceea ce priveşte modificările intervenite în statutul civil al cetăţenilor români aflaţi în străinătate se înscriu de ofiţerul de stare civilă prin menţiune pe marginea actelor de stare civilă , cu aprobarea Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor.
Activitatea de control al activităţii de stare civilă va reveni preşedinţilor de consilii judeţene şi primarului general al municipiului Bucureşti.
Cererile de transcriere a certificatelor sau extraselor de stare civilă înregistrate în străinătate, depuse anterior intrării în vigoare a legii, se soluţionează potrivit reglementărilor în vigoare la data depunerii cererii. Proiectul de Lege va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.
(Guvernul Romaniei - Biroul de presa)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ţurcanu a împărţit amenzi şi l-a ameninţat pe primarul Flutur
Spitalul „Mavromati” a primit un aparat medical unic pe Moldova
Şeful comunitarilor şi-a suflecat mânecile şi s-a pus pe treabă
Acum ne trebuie un dram de minte!
Ioan Rotundu
Diplomaţii de la Chişinău apără tratatul Ribbentrop-Molotov
Continuă reacţiile la inscripţiile antiromâneşti din Spania
Pedepse mai mari pentru firmele care păcălesc emigranţii trimişi la muncă
Gabi Jugaru, farse cu termopane şi permise auto
Comentariul comentariilor (CXIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Vrerea nevestei
Vinde în regim de urgenţă
CARTEL AFLA - Campanie de sindicalizare
Program Tele'M Botoşani vineri, 16 mai
Sorescu este comparat cu un virus liberal gen „Ţurcanu”
Sugerează că judecătoarea BEC Botoşani este aeriană
Asistenţii comunitari botoşăneni stau în stres dacă îşi iau sau nu banii
Tinerii însurăţei vor fi premiaţi şi felicitaţi
Caravană medicală în judeţ
Asfaltul vălurit taie elanul şoferilor din Dorohoi
Ofertă comercială
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă