Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca Ministerul Economiei a transmis Comisiei Europene avizul pentru a acorda companiei Oltchim un imprumut mai mic de 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile.
Notificarea Comisiei Europene in astfel de cazuri prespune o serie proceduri birocratice si de durata. O conditie esentiala pentru acordarea unui astfel de ajutor este ca Oltchim sa fie restructurat si reorganizat in termen de 6 luni. Vineri, 5 octombrie, salariatii Oltchim ar fi trebuit sa primeasca avansul din salariul pe luna august. Cel putin asa a promis Guvernul. In loc de avans au primit doar tichete de masa.
Despre un imprumut pentru Oltchim se vorbeste, oficial, inca din luna iulie. Pe 20 iulie, ministrul economiei, Daniel Chitoiu spunea ca vor fi acordate garantii de stat pentru un imprumut de 40 de milioane de lei pentru Oltchim. "S-a decis ieri (n.red.19 iulie) sa gasim solutii pentru capitalul de lucru necesar pentru Oltchim, pentru ca sa nu mai inregistreze pierderi pana la privatizare", spunea, in acea perioada, Chitoiu.
Tot atunci, ministrul pomenea de un memorandum prin care a fost aprobata introducerea administrarii speciale in vederea privatizarii Oltchim. Guvernul nu a demarat atunci procedurile pentru un astfel de ajutor, preferand sa mearga pe mana unui privatizari. O privatizare esuata care nu a rezolvat nimic in afara de prelungirea agoniei.
Guvernului Romaniei, Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei au avut, in ultimele zile, mai multe runde de discutii cu principalii creditori ai Oltchim, in vederea repornirii activitatii combinatului. De asemenea, a fost constituit un parteneriat public-privat intre principalii creditori si autoritatile statului, prin crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO).
Din acesta fac parte: primele trei banci dupa criteriul valorii imprumuturilor acordate Oltchim, apoi Electrica, AVAS, precum si reprezentanti ai Guvernului, respectiv Ministerului Finantelor si Ministerul Economiei. Oltchim inregistreaza in prezent o situatie financiara extrem de dificila: pierderi cumulate de circa 400 milioane euro si datorii de 580 milioane euro.
Agenţia de ltiri HotNews