Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4017
De la 07 Ianuarie 2003
123137757
pnl

Guvernul nu a notificat oficial Comisia Europeană pentru un ajutor în cazul Oltchim

  • premierul Ponta a minţit din nou
  • 8 October 2012, 23:00
Guvernul nu a transmis, inca, nicio notificare oficiala Comisiei Europene pentru acordarea unui ajutor de salvare catre Oltchim. Potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul a trimis doar o scrisoare, prin Ministerul Economiei, direct comisarului european pentru concurenta, Joaquin Almunia. Insa nu este suficient. Pentru un aviz oficial, Guvernul trebuie sa transmita prin Consiliul Concurentei o notificare. Joaquin Almunia ar putea sa isi dea un acord de principiu pentru acest ajutor, ceea ce ar insemna ca imprumutul sa ajunga la Oltchim in baza unui raspuns informal, mai spun sursele citate.
Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca Ministerul Economiei a transmis Comisiei Europene avizul pentru a acorda companiei Oltchim un imprumut mai mic de 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile.
Notificarea Comisiei Europene in astfel de cazuri prespune o serie proceduri birocratice si de durata. O conditie esentiala pentru acordarea unui astfel de ajutor este ca Oltchim sa fie restructurat si reorganizat in termen de 6 luni. Vineri, 5 octombrie, salariatii Oltchim ar fi trebuit sa primeasca avansul din salariul pe luna august. Cel putin asa a promis Guvernul. In loc de avans au primit doar tichete de masa.
Despre un imprumut pentru Oltchim se vorbeste, oficial, inca din luna iulie. Pe 20 iulie, ministrul economiei, Daniel Chitoiu spunea ca vor fi acordate garantii de stat pentru un imprumut de 40 de milioane de lei pentru Oltchim. "S-a decis ieri (n.red.19 iulie) sa gasim solutii pentru capitalul de lucru necesar pentru Oltchim, pentru ca sa nu mai inregistreze pierderi pana la privatizare", spunea, in acea perioada, Chitoiu.
Tot atunci, ministrul pomenea de un memorandum prin care a fost aprobata introducerea administrarii speciale in vederea privatizarii Oltchim. Guvernul nu a demarat atunci procedurile pentru un astfel de ajutor, preferand sa mearga pe mana unui privatizari. O privatizare esuata care nu a rezolvat nimic in afara de prelungirea agoniei.
Guvernului Romaniei, Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei au avut, in ultimele zile, mai multe runde de discutii cu principalii creditori ai Oltchim, in vederea repornirii activitatii combinatului. De asemenea, a fost constituit un parteneriat public-privat intre principalii creditori si autoritatile statului, prin crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO).
Din acesta fac parte: primele trei banci dupa criteriul valorii imprumuturilor acordate Oltchim, apoi Electrica, AVAS, precum si reprezentanti ai Guvernului, respectiv Ministerului Finantelor si Ministerul Economiei. Oltchim inregistreaza in prezent o situatie financiara extrem de dificila: pierderi cumulate de circa 400 milioane euro si datorii de 580 milioane euro.
Agenţia de ltiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Bune maniere
Revoluţionarii protestează la sediul PSD
Ion Iliescu către unul dintre protestatari: Băi nu-ţi e ruşine?
Transnistria este parte a Republicii Moldova, iar Ucraina nu a recunoscut Transnistria
“Noi am vrut doar doi profesori amărâţi”…
Lăsaţi-o in pace pe Macovei, se ocupă cu pictoriale
iar eu la "Familia Adams" nu mă mai uit
E foarte posibil ca Sorin Roşca Stănescu şi Vlad Nistor să candideze la parlamentare
o nouă candidatură a Adrianei Săftoiu e exclusă
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei pentru discuţii legate de Oltchim
Piaza rea pentru Alianţa România Dreaptă
Ioan Rotundu
„Drumul spre Iad e pavat cu intenţii bune”
Botoşani: Condiţii occidentale la Maternitatea Botoşani
Peste 15.000 de botoşăneni au solicitat ajutorul de minimis
Comunicat de presă APIA Botoşani
Două situaţii de urgenţă produse din cauza vântului puternic
Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase!
Ioan Rotundu
Profesorii absolvenţi la Spiru Haret vor fi plătiţi ca necalificaţi
aşa a stabilit ministerul Educaţiei
Din temele de lucru viitoare ale Protecţiei Consumatorilor
Posturi de bugetari pentru şomerii cu studii superioare
IŞJ a afişat în şcoli lista posturilor vacante
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog