Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6482
De la 07 Ianuarie 2003
122866549

Guvernul pregăteşte introducerea taxei pe autostradă, suplimentară rovinietei

  • 24 October 2010, 23:00
Guvernul a inceput procedurile de introducere a unei taxe pentru circulatia pe autostrada, in paralel cu sistemul existent al rovinietei, cu argumentul ca sumele alocate de la buget si din veniturile CNADNR nu sunt suficiente pentru intretinerea autostrazilor care vor fi construite cu finantare UE, informeaza Mediafax. Introducerea sistemului de taxare a accesului pe autostrazi este propusa intr-un document discutat si aprobat, miercuri, de Guvern.
Romania are in prezent 320 kilometri de autostrada, iar in perioada urmatoare, prin Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), ar urma sa fie cofinantate din Fondul de coeziune alti 373 kilometri de autostrada, respectiv sectiunile Nadlac-Arad, Arad-Timisoara, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva, Orastie-Sibiu, Cernavoda-Constanta si varianta de ocolire a municipiului Constanta.
Sectiunile Cernavoda-Constanta, Arad-Timisoara si varianta de ocolire a municipiului Constanta se afla in faza de lucrari, iar pentru tronsoanele Nadlac-Arad, Orastie-Sibiu, Timisoara-Lugoj si Lugoj-Deva au fost finalizate studiile de fezabilitate si sunt in curs de finalizare documentatiile de licitatie, estimandu-se ca in 2011 vor fi semnate contractele de lucrari.
"O conditie esentiala pentru finantarea proiectelor de autostrazi prin POS-T este asigurarea sumelor pentru operarea si intretinerea acestor autostrazi. Din analizele efectuate de catre Comisia Europeana a reiesit faptul ca fondurile pentru operarea si intretinerea autostrazilor nu pot fi asigurate de la bugetul de stat si nici din veniturile proprii ale Companiei Nationale de Autostrazi, iar Comisia Europeana a conditionat aprobarea proiectelor pentru constructia de autostrazi de luarea la nivel politic in Romania a unui angajament privind asigurarea sustenabilitatii constructiilor de autostrazi cofinantate de UE prin introducerea unui sistem de taxare a accesului la autostrazi, atunci cand acestea vor fi date in folosinta", au declarat pentru Mediafax surse ministeriale, care citeaza din documentul aprobat de Guvern.
In prezent, pentru utilizarea infrastructurii rutiere se percept taxe/tarife care includ impozitul pe masina, taxa de import, rovinieta, acciza pe carburant, tariful de trecere la podurile dunarene, dar veniturile incasate din aceste surse si din amenzile pentru incalcarea normelor privind greutatile admise pe reteaua rutiera sunt utlizate numai partial pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere si operare a retelei rutiere, in particular pentru autostrazi, au adaugat sursele.
"Ministerul Transporturilor considera necesar introducerea unui sistem de taxare a accesului la autostrazile din Romania in paralel cu sistemul existent al rovinietei. In scopul minimizarii efectelor asupra aplicatiilor la Comisia Europeana pentru finantarea din Fondul de coeziune, pentru autostrazile finantate prin intermediul POS-T se va urmari ca valoarea fondurilor obtinute sa nu produca venituri nete, deci sa acopere doar cheltuielile de operare si intretinere", se arata in document.
Sursa mai releva ca, prin facilitatea de finantare JASPERS lansata de Comisia Europeana (Joint Assistance to Support Projects in European Regions - Asistenta comuna pentru sustinerea proiectelor in regiunile europene), sustinuta din fonduri structurale si din Fondul de Coeziune al UE, va fi realizat, pana la sfarsitul acestui an, un studiu de analiza privind sistemele de finantare, prin taxare directa si/sau vinieta, a autostrazilor din alte tari europene si posibilitatile de aplicare a acestui sistem in Romania, studiu care va asigura "substanta" deciziei finale a Ministerului Transporturilor si Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri privind sistemul de taxare optim.
Documentul a fost avizat atat de Ministerul Transporturilor, cat si de Ministerul Finantelor.
Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu declara, in vara acestui an, ca utilizarea autostrazilor din Romania ar putea fi taxata, din vara anului viitor, cu 3 sau 4 euro pe suta de kilometri, bani care sa fie folositi pentru intretinerea autostrazilor. El sustinea ca intretinerea autostrazilor reprezinta o cerinta a Uniunii Europene, pentru intretinerea autostrazilor conform normelor comunitare, si ca UE aloca aproximativ doua miliarde de euro pana in 2013 pentru portiuni de autostrada.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Definiţia globalizării
Program Tv SOMAX, luni, 25 octombrie 2010
Despre reducerea taxelor la domnitorii români
Sever Voinescu: Moţiunea de cenzură nu are nicio şansă
Politica de peşteră si brigandajul economic
Serviciile de informaţii din România sunt profesioniste şi apolitice
Nu am văzut niciun demers de suspendare a preşedintelui
doar declaraţii agresive
Există o probabilitate de 55% ca moţiunea de cenzură să nu treacă
„Dracula”, tot ce ştiu turiştii italieni despre România
Despre 25 octombrie - Ziua Armatei române la ”Mai aproape de Europa”
Botoşănean arestat pentru contrabandă cu ţigări
Şocat de accidentarea unui prieten a vrut să se arunce de pe acoperiş
Capcana lui Băsescu pentru fraierii din opoziţie
Ioan Rotundu
Noutăţi la criteriile de evaluare a activităţii cadrelor didactice
Medicii interzic elevilor purtatul ghiozdanului în mână
Invidie salarială între angajaţii botoşăneni din sănătate
Concurs pentru funcţia de director executiv la AJOFM
E doar un proiect de lege, adică o intenţie!
Femeile - social democrate au alungat spiritele rele din sediu
Militari cu interdicţie de a intra în Cercul Militar Botoşani
Protest inedit al pensionarilor militari în faţa Prefecturii Botoşani
Azi are loc botezul parcului din spatele Bibliotecii Judeţene
Tânăr liberal cu state de plată la PSD
noua achiziţie a lui Florin Ţurcanu
Demolatorul de valori
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog