Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10371
De la 07 Ianuarie 2003
108427219

Guvernul se pregateste sa adopte proiectul de Cod Administrativ

  • Procurorii nu vor mai putea verifica “necesitatea si oportunitatea” emiterii actelor administrative emise de ministri, adica inclusiv hotararile de guvern
  • 6 November 2017, 23:00
Codul Administrativ anuntat in vara de fostul ministru al Dezvoltarii, Sevil Shhaideh, a intrat pe circuitul avizarii, urmand sa fie adoptat ca proiect de lege in Guvern in perioada urmatoare, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Noul ministrul al Dezvoltarii, Paul Stanescu, a pastrat in proiectul de Cod prevederile care le ofera ministrilor imunitate sporita. “Aprecierea necesitatii si oportunitatea emiterii actelor administrative ale ministrilor apartine exclusiv acestora si nu pot face obiectul controlului altor autoritati”.
UPDATE Klaus Iohannis, intrebat cum comenteaza intentia Guvernului: "Nu sunt convins ca e nevoie de schimbarea legii".
Presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat luni seara de ziaristi cum comenteaza intentia guvernului de a prevede, in nou Cod Administrativ, ca procurorii nu vor mai putea verifica "necesitatea si oportunitatea" emiterii actelor administrative emise de ministri.
"Oportunitatea nu trebuie cenzurata penal. Chestiunea e bine cunoscuta, nu sunt convins ca e nevoie de schimbarea legislatiei in materie", a precizat seful statului.
Acest principiu este enuntat de doua ori in proiectul de Cod Administrativ, care, daca va fi adoptat in Guvern, urmeaza sa fie trimis Parlamentului ca proiect de lege. La articolul 50 din proiectul de Cod, referitor la raspunderea ministrilor, se arata la alineatul (2): “Aprecierea necesitatii si oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului apartine exclusiv membrilor Guvernului.”
Ideea este reluata si mai explicit la articolul 57, referitor la “actele ministrilor”, unde se arata, la alineatul (5): “Aprecierea necesitatii si oportunitatea emiterii actelor administrative ale ministrilor apartine exclusiv acestora si nu pot face obiectul controlului altor autoritati”.
Alineatul (7) din articolul 57 prevede ca “(7) Întocmirea documentelor de fundamentare din punct de vedere tehnic și al legalității, avizarea pentru legalitate şi contrasemnarea actelor administrative prevăzute la alin. (1) cu încălcarea legii, în raport cu atribuțiile specifice, angajează răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz, a funcţionarilor publici şi personalului contractual.”
Potrivit specialistilor consultati de Hotnews, cele doua articole din proiectul de Cod Administrativ ar putea opera si pentru trecut ca o dezincrimare, depinzand de interpretarea instantelor. Asta inseamna ca daca aceste doua prevederi din proiectul de Cod Administrativ intra in vigoare, ministrii anchetati in dosarul Belina au o sansa in plus sa scape de dosare.
Diferenta intre act normativ si act administrativ individual
Curtea Constitutionala a decis in februarie 2017 ca procurorii nu pot ancheta oportunitatea si legalitatea actelor normative (ordonante de urgenta), dar nu s-a pronuntat in ce priveste actele administrative (hotarari de guvern) emise de ministri.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sesizat pe 23 octombrie, Curtea Constitutionala, cerand ca judecatorii sa spuna explicit, dupa modelul deciziei date dupa OUG 13, că procurorii nu pot ancheta „circumstanțele, împrejurările, oportunitatea și legalitatea hotarârilor de Guvern”.
Altfel spus, Tariceanu doreste ca imunitatea oferita deja ministrilor de Curtea Constitutionala in cazul actelor administrative cu caracter normativ (ordonant
e de urgenta) sa fie extinsa si asupra actelor administrative cu caracter individual Curtea Constitutionala inca nu s-a pronuntat in dosarul Belina.
Toate actele adoptate de Guvern sunt acte administrative, dar unele au caracter normativ, iar altele au caracter individual.
Actele administrative cu caracter normativ cuprind reguli generale de conduita, impersonale si de aplicabilitate repetata pentru un numar nedeterminat de subiecti (ordonante de urgenta, proiecte de legi).
Actele administrative cu caracter individual creează, modifică sau sting drepturi și obligații în beneficiul sau în sarcina unei/unor persoane determinate;
EVZ a scris vineri, in premiera, despre faptul ca Guvernul ar urma sa adopte la proxima sedinta de guvern proiectul de Cod Administrativ. Proiectul de Cod Administrativ consultat de HotNews.ro are 238 de pagini si reuneste toate prevederile care reglementeaza activitatea autoritatilor centrale (Guvern, ministri, prefecti, institutii descentralizate) si locale (primari, consilii locale, consilii judetene), a functionarilor publici, inclusiv regimul incompatibilitatilor etc.
In expunerea de motive se arata ca intentia Guvernului de a codifica cadrul legal din domeniul administratiei publice, prin intermediul unui Cod administrativ si al unui Cod de procedura administrativa, a fost statuat inca din anul 2001, in cadrul programelor de guvernare si al programelor legislative ale Guvernului.
Un capitol distinct din proiectul de Cod Administrativ il reprezinta “Exercitarea dreptului de proprietate publica si privata a statului sau a unitatilor administrativ teritoriale”. In expunerea de motive se arata ca prevederile Codului Civil erau insuficiente si ca lipseau reglementari clare in acest sens.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Cu subînţeles
Horoscopul zilei de 7.11.2017
Comertul cu amanuntul isi accelereaza ritmul anual de crestere la aproape 10%
Basescu, mesaj pentru Tudose: Trebuie sa opriti azi modificarea codului fiscal.
Altfel, va asumati impingerea tarii si a populatiei intr-un dezastru
Trump, despre atacul din Texas
: Din fericire, si altcineva a avut o arma si a tras din directia opusa
Guvernul Tudose ia in calcul amanarea OUG
care trece contributiile in sarcina angajatului
Florin Oancea (PNL), care a castigat primaria Deva, a fost exmatriculat din facultate in 2006,
dupa ce a trimis soferul sa dea examen in locul lui / Tema examenului - coruptia si modalitati de combatere
De ce s-a ridicat valul
Ionut Misa: Ordonanta privind noile prevederi fiscale intra miercuri in sedinta de guvern, avem toate avizele
De ce s-a supărat pe mine Aurel Melniciuc, directorul Muzeului
Ioan Rotundu
Klaus Iohannis: O reforma administrativ-teritoriala nu mai poate fi amanata
Carmen Dron, victimă a birocraţiei celor de la Casa de Pensii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă