Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24075
De la 07 Ianuarie 2003
122884142

Guvernul suspendă alocarea cupoanelor sociale pentru preşcolari din familii sărace

  • şi acordarea a 500 euro pentru nou-născuţi se suspendă
  • 20 December 2012, 23:00
Guvernul a decis sa amane din nou, pana la finele anului viitor, alocarea de cupoane sociale pentru educatie, destinate prescolarilor din familii cu venituri mici, si ca statul sa nu acorde incepand cu 2013, asa cum era obligat prin lege, 500 euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut, informeaza Mediafax. Guvernul a decis totodata sa amane si termenul de la care trebuie asigurata finantarea de baza in invatamantul preuniversitar particular si confesional acreditat.
Aplicarea tuturor acestor masuri a fost amanata de Guvern prin ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de marti.
Legea educatiei adoptata la inceputul anului 2011 prevede, printre altele, ca statul trebuie sa asigure finantarea de baza pentru toti prescolarii si toti elevii din invatamantul general obligatoriu de stat, particular si confesional acreditat, in limitele costului standard per elev/prescolar.
Aceeasi lege stabileste ca statul sprijina educatia timpurie, ca parte componenta a invatarii pe tot parcursul vietii, prin acordarea unor cupoane sociale in scop educational, in functie de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii. Educatia anteprescolara se organizeaza in crese si, dupa caz, in gradinite si in centre de zi.
Tot prin Legea educatiei a fost prevazut ca statul trebuie sa sprijine dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia.
Suma este acordata in scop educational in beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, si se depune intr-un cont de depozit deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre parinti, imputernicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de nastere.
Titularul contului este singura persoana care poate solicita sume din contul pentru educatie permanenta, incepand cu varsta de 16 ani si cu acordul expres al parintilor, tutorelui sau reprezentantului legal. Retragerea sumelor in alte conditii si/sau utilizarea acestora in alt scop constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an.
Pentru sumele depuse in contul trebuia platita o dobanda anuala, la o rata a dobanzii stabilita prin ordin al ministrului Finantelor, de la bugetul de stat. Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educatie permanenta prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro urma sa fie acordat din 2013 tuturor copiilor nascuti dupa data intrarii in vigoare a Legii educatiei, respectiv februarie 2011.
Acordarea de cupoane sociale si asigurarea finantarii de baza in educatie au fost amanate si de Guvernul Boc in urma cu un an, pana la finele lunii decembrie 2012, in timp ce sprijinul financiar de 500 euro trebuia sa fie alocat incepand cu anul 2013.
In urma cu o saptamana, Guvernul a decis sa amane pana in 2014 termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB si sa nu acorde bugetarilor nici anul viitor tichete de masa, tichete-cadou sau de vacanta, sa sisteze in continuare plata unor indemnizatii lunare reparatorii pentru o categorie de revolutionari, sa limiteze gratuitatile la transportul feroviar si sa pastreze inghetate angajarile in sistemul public.
Premierul Victor Ponta a declarat atunci ca beneficiile suplimentare raman asa cum au fost suspendate de Guvernul Boc, aratand ca nimeni nu va pierde niciun leu si ca aceasta situatie se va mentine pana la adoptarea bugetului, cand institutiile vor spune ce pot si ce nu pot acoperi.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Românii şi Apocalipsa
Gastronomie: Pârjoale moldoveneşti
Surprizele de la deszăpezire
Tel Drum, firma apropiată de Liviu Dragnea, are contracte cu statul de 30 de milioane de lei
Guvernul schimbă in regim de urgenţă Codul Fiscal
pentru a lăsa primarii să decidă indexarea taxelor
Salvaţi din zăpezi de poliţiştii de frontieră
Ajutor medical de urgenţă venit cu ATV- ul pe şenile
Petru Bogatu: Cinci greşeli ale mileniului
Energia electrică se va scumpi cu 6% de la 1 ianuarie 2013
Ce vrea să facă guvernul Ponta din asigurările de sănătate
Explorarea zăcămintelor de gaze de şist, o prioritate pentru Guvernul Ponta
CJ a operat o ultimă rectificare de buget pe anul 2012
Un nou membru în ATOP Botoşani
De la 1 ianuarie, fără reţetă electronică, bolnavii sunt buni de plată
Botoşani: CJ moşeşte o societate pentru administrarea parcurilor industriale
parcurile nu există, dar vom avea societatea şi salariaţii ei
Pâine dusă cu ATV-ul pe şenile locuitorilor din Cotu Miculinţi şi Ghireni
Ponta a minţit din nou: Macaleţi rămâne prefect
Trimis în judecată pentru tentativă de omor a unei rude
18 ani închisoare pentru tânărul botoşănean criminal
Florin Ţurcanu dojenit indirect de premierul Victor Ponta
Cei trei şantajişti au fost trimişi în judecată
În ce comisii au intrat senatorii botoşăneni
Dlorin Sandu, nou director la societatea Modern Calor
Galanton, Ponta promite asfaltarea DN Manoleasa – Rădăuţi Prut
Vă place, domnilor votanţi ai USL?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog