Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15071
De la 07 Ianuarie 2003
122875138

Gyorgy Frunda: Normele de aplicare ale OUG trebuie sa defineasca "foarte clar si limitativ" situatiile in care SRI poate face cercetare penala

  • 14 March 2016, 23:00
Ordonanta de urgenta privind interceptarile nu e suficient de bine explicata, iar acest lucru trebuie sa se faca in normele de aplicare, a precizat luni avocatul Gyorgy Frunda, fost senator UDMR, citat de Agerpres.
"Nu e suficient de bine explicata (n.r. OUG) si acest lucru trebuie sa se faca in normele de aplicare si, evident, este un act normativ tranzitoriu, iar Parlamentul ar trebui cat de repede sa modifice legea in urma deciziei CCR si in lege sa se faca toate specificatiile necesare", a precizat Gyorgy Frunda, la RFI.
Potrivit acestuia, in normele de aplicare trebuie prevazute foarte "clar si limitativ" situatiile in care SRI poate face acte de cercetare.
"Incercam iarasi sa copiem modelul francez, care permite serviciilor secrete franceze ca, in caz de siguranta nationala si terorism, sa faca acte de urmarire penala, dar prevede limitativ acest lucru si interzice legea franceza ca serviciile speciale de securitate franceza sa faca interceptari sau alte acte de urmarire penala pentru orice alt fel de infractiuni", a precizat Frunda.
In opinia sa, CCR a luat o "decizie solomonica", in momentul in care a anuntat ca decizia se aplica inclusiv dosarelor in curs.
"Asta inseamna ca judecatorul va trebui sa elimine din dosarele care se afla deja pe rolul instantelor de judecata acele interceptari care au fost facute de SRI. Acestea sunt neconstitutionale si judecatorul nu le va putea lua in considerare, atunci cand va lua o decizie in speta respectiva. Desigur, dosarele merg inainte si pe baza probatoriului existent la dosar, alt probatoriu decat inregistrarile, judecatorul va lua o decizie. Pentru dosarele aflate in curs la Parchet, procurorul va fi obligat sa elimine aceste dosare, iar in acele dosare in care s-a adus deja o decizie, potrivit deciziei CCR, de ele judecatorul nu se poate atinge", a spus fostul parlamentar.
Referindu-se tot la dosarele in cazul carora s-a luat deja o decizie, Frunda a spus ca, daca un inculpat sau un condamnat a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a interceptarilor, el va putea printr-o contestatie in anulare sa ceara redeschiderea dosarului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Observaţia lui Bulă
Reţeta zilei: Cartofi cu usturoi şi brânză cu verdeţuri
Horoscopul zilei de 15.09.2016
Un submarin nord-coreean este dat disparut
Rusia spune ca este gata sa colaboreze cu SUA pentru a scoate Statul Islamic din Raqqa
Lavrov: Americanii au sugerat o "diviziune a muncii"
Rezultate oficiale: Branza de la fabrica din Jibou nu este contaminata
Ministrul polonez al Apararii acuza Rusia de terorism:
Dupa Smolensk, am fost prima mare victima a terorismului in conflictul care se joaca sub ochii nostri
Victor Grigorescu: Romania este exportator net de energie electrica
Raluca Pruna: Nu am infiintat nicio directie a Securitatii.
Nu regret propunerea mea / SRI nu a primit nicio competenta pe care nu o avea inainte / OUG este o solutie provizorie
Ţigări de contrabandă de peste 112.000 de lei confiscate la frontiera de est
Locuinţă distrusă într-un incendiu, la Unţeni
O „pasăre de zi” ajunsă pe la ITM face valuri politice
Ioan Rotundu
Botoşani/Suharău: „Resursele umane” ale baronaşului Marcel Chelariu
Ioan Rotundu
Prim[ria Botoşani: Cum ne risipesc banii cei de la Direcţia de Impozite şi Taxe
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog