Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15143
De la 07 Ianuarie 2003
122900792

Gyorgy Frunda vrea scaderea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne in institutii

  • 5 September 2014, 23:00
onsilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice, Gyorgy Frunda, sustine ca trebuie scazut pragul de la care limba materna se foloseste obligatoriu in administratia publica, justitie si alte institutii, de la 20% la 15%, pentru ca maghiarii sunt tot mai putini.
Consilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice, minoritati si relatii internationale, Gyorgy Frunda, a declarat, vineri, la seminarul "Limbile minoritare si regionale in Europa", organizat de Fundatia "Bernady Gyorgy" din Targu Mures, ca in cateva tari din Europa se inregistreaza o scadere a numarului membrilor comunitatilor minoritare, cea mai mare fiind cea a maghiarilor din Romania, transmite Mediafax. Astfel, a spus Frunda, trebuie scazut pragul de la care limba materna se foloseste obligatoriu in administratia publica, justitie si alte institutii, de la 20% din totalul populatiei la 15%.
"Noi, ungurii din Romania, am avut cea mai mare scadere a populatiei, in 20 de ani. Am pierdut cam trei sute si ceva de mii - patru sute de mii de oameni, de la 1.620.000 am ajuns la 1.380.000, atatia suntem acum. Or, daca asa este, si legea romaneasca trebuie sa raspunda la acest lucru. Pragul de 20% unde folosirea limbii minoritare este obligatorie trebuie scazut la 15%. Pentru ca aceasta este realitatea, nu pentru ca am face un favor", a spus Frunda.
In opinia acestuia, si consiliile locale trebuie incurajate sa adopte prevederi in sprijinul minoritatilor din localitatile lor, chiar si acolo unde acestea sunt "intr-o proportie simbolica, pana in 5%", dand ca exemplu Brasov, unde exista inscriptii si in germana si maghiara, desi germanii sunt in proportie de 1-2%, iar maghiarii sub 10%.
"Este un lucru laudabil si de urmat", a spus Frunda, care a adaugat ca, in calitate de "veteran", sfatuieste "generatia noua" de reprezentanti ai comunitatilor minoritare sa duca mai departe ceea ce a inceput generatia veche, "pe aceeasi metoda, a politicii rationale".
In cadrul aceluiasi seminar, Szekely Istvan, reprezentantul Departamentului pentru Relatii Interetnice al Guvernului, a declarat, de asemenea, ca este nevoie de "reconsiderarea pragurilor instituite", pentru ca se inregistreaza "anomalii". El a spus ca la Cluj-Napoca exista zeci de mii de maghiari intr-o comunitate compacta, dar acestia nu beneficiaza de drepturile lingvistice prevazute de lege, intrucat reprezinta mai putin de 20% din totalul populatiei, in timp ce comunitati maghiare mai mici numeric, din comune si orase, au posibilitatea de a amplasa, spre exemplu, placute cu numele localitatilor si in limba lor, pentru ca depasesc pragul cerut de lege.
Potrivit Legii administratiei publice locale 215/2001, "in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, autoritatile administratiei publice locale vor asigura folosirea, in raporturile cu acestia, si a limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale conventiilor internationale la care Romania este parte".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Replica colegului tocilar
Horoscopul zilei
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, le-a cerut bancilor sa-l pasuiasca pentru o datorie de 1,5 milioane euro
Victor Ponta este nemulţumit de cumj lucrează Justitia
Ce contine proiectul de autonomie. Propuneri care vor arunca in aer scena politica
Un militar roman a murit si alti patru au fost raniti in timpul unui exercitiu multinational in Germania
12,5 milioane de asigurati vor primi carduri de sanatate
Toate serviciile medicale ar urma sa fie validate si decontate doar prin acest card de la 1 ianuarie 2015
Cumetrie social-democrată între Curtea de Conturi şi baronul primar de Văculeşti
Fără principii, fără moravuri
Macaleţ acuzat de racolări politice
Preesa-n gura lu' Rotundu - emisiunea din 6.09.2014
Invitaţie la sfinţire de troiţă la Maici
Lumea lu' Rotundu: Baronul de Văculeşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog