Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6234
De la 07 Ianuarie 2003
122866301

Hanibal ante portas

  • 22 May 2009, 23:00
Presa internatională scrie tot mai mult despre Ungaria. Dar nu de bine. Occidentalii privesc cu îngrijorare întărirea si extinderea extremei drepte din Ungaria, care la alegerile europarlamentare din 7 iunie are mari sanse să trimită si deputati în Parlamentul European.
Ziarul londonez Financial Times scrie că extremismul creste în Ungaria odată cu probleme economice, iar ura fată de tigani a luat amploare. Die Zeit din Hamburg aminteste de momentul când la o manifestare a Gărzii Maghiare unul dintre sergenti a strigat după un cunoscut intelectual maghiar, evreu de origine: „Heil Hitler, domnule Tamás. Cum sunteti?" Ziarul german scrie însă că extinderea extremei drepte în Ungaria nu se datorează doar problemelor economice, ci este în primul rând o manipulare a istoriei, care transmite populatiei falsurile mituri din epoca Horthy-stă, care a urmat după Primul Război Mondial si după asa zisa „traumă" a Trianonului.
Vestea proastă a Ungariei a trecut însă si oceanul, pentru că nu demult si New York Times a scris despre miscarea de extrema dreaptă Jobbik si despre Garda Maghiară. Ziaristul american învinuieste aceste partide si miscări paramilitare de intensificarea urii împotriva tiganilor, care de câteva luni a cauzat uciderea mai multor tigani.
Zilele trecute frica s-a băgat si în sufletele locuitorilor din Chitighaz. Garda Maghiară a apărut în sat pentru a muta din casa lui un om de 61 de ani, membru al Gărzii, care locuind în cartierul populat în majoritate de tigani, spunea că se teme să mai stea în casa lui si a cerut să fie mutat într-un loc unde să se simtă în sigurantă. În timp ce în multe localităti din tară - si mai ales la Tatárszentgyörgy, Tiszalök sau Nagycsécs, unde au fost asasinati în mod brutal tigani - există frica fată de unguri, la Chitighaz ungurii se tem de tigani. Tiganii spun că si ei se tem de Gardă. Primăria din Chitighaz a decis zilele trecute că va initia reînfiintarea unui nou post de politie cu sapte membri, iar cei care vor mai provoca orice scandal, nu vor mai avea dreptul la nici un fel de ajutor social.
Toate aceste întâmplări înspăimântă oamenii de rând, care privesc cu stupoare cazuri ca de exemplu cel de la Veszprém, când un grup alcătuit în majoritate din cetăteni unguri de origine rromă, l-au înjunghiat si l-au ucis pe handbalistul român, Marian Cozma. Incapacitatea politiei de a stăpâni astfel de situatii si de a mentine ordinea publică nici măcar în satele mai mici, duce la o stare de catastrofă si provoacă o frică nemărginită în muritorii de rând. Primarii care permit ca grupe paramilitare să întretină ordinea în localitatea lor fac greseli de nereparat, greseli care provoacă doar noi valuri de ură si xenofobie.
Dintre localitătile populate si de români, până acum doar la Chitighaz a existat o sectie locală a Gărzii Maghiare. Duminica trecută, pe 17 mai, Garda a făcut recrutare si la Leucushaz, localitate lipită de granita cu România, punct de trecere feroviar către Curtici. Sperăm totusi ca granita să-i oprească. Se prevede ca în acest an să nu se mai organizeze, la Chitighaz, „Gurmania", festivalul gastronomic al românilor din Ungaria. Motivul principal este criza financiară, dar să fie doar acesta? Cine nu-si aminteste oare că până acum la fiecare editie a festivalului, spre seară, apăreau prin public persoane rase în cap, cu tricouri cu Ungaria Mare. Greu de crezut că întâmplător au îmbrăcat acei oameni tocmai în acea zi acel tricou. Nu le-a avut nimeni treaba, dar nici nu ne putem preface că nu i-am văzut. Şi ce trebuie să afle, si va afla Occidentul, este că xenofobia maghiară nu este îndreptată doar împotriva tiganilor, ci împotriva tuturor minoritătilor. Iar, ce este si mai grav, tinde să devină viziune si politică de stat.
Eva Iova
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tot mai multe cazuri de violenţă şi indisciplină la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu"
Utilizarea elevilor minori în propaganda liberală a fost sesizată IŞJ Botoşani
Martiriul monumentelor istorice romanesti
Resfinţirea bisericii din Miorcani
Monografia Bisericii „Sf. Dimitrie”
Reţeaua locală de gaze, un vis, deocamdată, îndepărtat
Voronin se apropie cu paşi repezi de... mulţi ani de închisoare
De ce Opoziţia nu poate renunţa la alegeri anticipate?
Moldova: scenariul următoarei escaladări
23 mai Ziua Românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Balcani
ACER invită să sesizaţi încălcarea drepturilor legitime
Comunicat de presă
Made in BoToşan i– acţiunile vor fi stopate perioada campaniei electorale pentru Parlamentul Europei
Horoscop
Soţ şi soţie la poarta raiului
Preschimbarea buletinelor în regim de urgenţă
Căminul de bătrâni de la Leorda intră la reabilitare
Belgian dat în urmărire generală prins la frontieră
Femeie de 77 ani găsită moartă în fântână
Încă un amator de peşte
Românul şi graba
Directorii de şcoli refuză anchetele pe seama anonimelor
Au smuls ministerului Sănătăţii promisiuni mulţumitoare
dar va respecta ministerul ce-a promis?
Munteanu pune las care un nou proces cu CAS
Bani mai puţini pentru fermierii leneşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog