Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
29021
De la 07 Ianuarie 2003
73949426

ICCJ a respins recursul în interesul legii privind recalcularea pensiilor speciale

  • 13 December 2011, 23:00
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, luni, respingerea recursului in interesul legii (RIL) privind recalcularea pensiilor speciale, potrivit Mediafax. Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a sesizat, in luna octombrie, ICCJ cu recurs in interesul legii din cauza faptului ca, la nivelul instantelor, s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la aplicarea dispozitiilor Legii nr. 119/2010, ce prevede recalcularea pensiilor private. Unele instante au admis contestatiile formulate de reclamanti si au anulat deciziile de recalculare a pensiilor, in timp ce altele au respins contestatiile mentinand deciziile de recalculare.
Decizia ICCJ "respinge recursurile in interesul legii declarate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Colegiile de conducere ale Curtilor de Apel Brasov, Cluj, Craiova si Galati privind aplicarea dispozitiilor Legii nr.119/2010, raportat la art. 20 alin. (2) din Constitutie, art. 1 din Protocolul nr.1 aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si art. 14 din Conventie, referitor la recalcularea pensiilor prevazute de art.1 din lege. Obligatorie, potrivit art.3307 alin.4 din Codul de procedura civila", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Recursul in interesul legii promovat de Laura Codruta Kovesi este motivat de faptul ca, in urma verificarii jurisprudentei la nivelul intregii tari in problema aplicarii art.1 al Legii nr. 119/2010, s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar:
I. "Intr-o prima orientare jurisprudentiala, au fost admise contestatiile formulate de reclamanti, pensionari aflati in categoriile prevazute de art. 1 lit.a)-h) din Legea nr. 119/2010 si s-au anulat deciziile de recalculare a pensiilor emise in temeiul art. 3 si art. 4 din acest act normativ, fiind mentinute in plata pensiile in cuantumul anterior", se arata in recurs.
II. "Intr-o alta orientare jurisprudentiala, contestatiile au fost respinse, fiind mentinute deciziile de recalculare a pensiilor de serviciu emise in temeiul Legii nr. 119/2010", precizeaza recursul.
Potrivit recursului in interesul legii, "divergenta de opinie se datoreaza, insa, unei aprecieri diferite asupra criteriului de proportionalitate a masurii si, implicit, asupra existentei/inexistentei unei discriminari intre diferitele categorii de beneficiari ai pensiilor de serviciu."
"Consideram ca in analiza efectuata asupra criteriului de proportionalitate, se cuvine a fi avut in vedere ca Legea nr.119/2010 a afectat toate pensiile de serviciu stabilite prin legi speciale, tocmai pentru eliminarea gravelor inechitati din sistem, legiuitorul alegand sa abroge toate categoriile de pensii speciale si sa le supuna unui regim unitar de stabilire si calculare", subliniaza Laura Codruta Kovesi. In opinia procurorului general, existenta unui tratament juridic discriminatoriu nu poate fi retinuta, in conditiile in care dispozitiile Legii 119/2010 vizeaza toate categoriile de pensii speciale.
Potrivit art. 329 din Codul de procedura civila, "Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din oficiu sau la cererea ministrului justitiei, precum si colegiile de conducere ale curtilor de apel au dreptul, pentru a se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii pe intreg teritoriul Romaniei, sa ceara Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra chestiunilor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti." Solutionarile nu au efect asupra hotararilor judecatoresti examinate si nici cu privire la situatia partilor in acele procese.
Agenţiile de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Odiseea omenirii XI
Reţeta zilei: Scoarţă
Bancul zilei: Coincidenţe la maternitate
Caricatura zilei
Comunicat de pres㠖 Muzeul judeţean Botoşani
Audiat la DNA în legătură cu finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană
Vrăjitoarele au dreptate: de ce să plătească impozite? Biserica plăteşte?
Datoria externă a României se apropie de 100 miliarde euro. Cine ne-a împrumutat şi cu cât?
CERN anunţă că "a întrezărit" bosonul Higgs
însă nu are date suficiente pentru a confirma descoperirea
Comunicat de pres㠖 „Târgul de Crăciun”
Premiu de consolare la „Gala Tineretului Democrat Liberal”
Cupluri „de aur” premiate de primarul Cătălin Flutur
Ministerul Sănătăţii vrea gărzi medicale mai puţine
Eleva băută va avea scăzută nota la purtare
Botoşani: Reducere drastică de personal la Inspecţia în Construcţii
Spitalul judeţean Botoşani: Scandalul tchetelor
Botoşani: Pictura unică în lume a fost expusă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă