Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23885
De la 07 Ianuarie 2003
122909534

ICCJ sesizeaza CCR cu privire la suspendarea urmaririi penale a presedintelui in dosarul Firea

  • 20 June 2014, 23:00
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, vineri, sesizarea Curtii Constitutionale privind suspendarea urmaririi penale a presedintelui Traian Basescu, din motive de imunitate, in dosarul in care senatorul Gabriela Firea a reclamat ca a fost santajata de seful statului, transmite Mediafax.
In 28 mai, avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, Lucian Bolcas, a depus o plangere la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce Parchetul instantei supreme a decis suspendarea anchetarii presedintelui Traian Basescu "pentru calomnie".
Potrivit aparatorului Gabrielei Firea, imunitatea presedintelui nu trebuie sa incalce egalitatea in drepturi a cetatenilor unui stat democratic.
Instanta suprema a admis, vineri, cererea formulata de senatorul PSD Gabriela Firea privind sesizarea Curtii Constitutionale, fiind reclamata astfel neconstitutionalitatea dispozitiilor articolului 312, alineatul 2 din Codul de procedura penala, care prevede ca "suspendarea urmaririi penale se dispune si in situatia in care exista un impediment legal temporar pentru punerea in miscare a actiunii penale fata de o persoana". Instanta suprema a stabilit urmatorul termen in dosar la 24 iulie.
Anchetarea lui Traian Basescu, suspendata intrucat presedintele are imunitate Parchetul ICCJ anunta, in 18 aprilie, ca a dispus urmarirea penala pentru santaj, in urma plangerii formulate de Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, la care a fost conexata si sesizarea parlamentarilor, insa punerea in miscare a actiunii penale a fost suspendata, intrucat presedintele are imunitate.
Anchetatorii au constatat ca in aceasta cauza exista un impediment legal temporar pentru punerea in miscare a actiunii penale, astfel ca a fost dispusa, prin ordonanta, suspendarea urmaririi penale.
Articolul 84, alineatul 2 din Constitutie prevede ca "Presedintele Romaniei se bucura de imunitate".
Lucian Bolcas a contestat, in 24 aprilie, la Parchetul ICCJ, suspendarea anchetarii lui Traian Basescu. El spunea atunci ca a atacat ordonanta procurorului prin care s-a dispus suspendarea cercetarilor in cazul plangerii senatorului Gabriela Firea. Scandalul Basescu - Firea a inceput dupa ce presedintele, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus seful statului.
Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca senatorul PSD Gabriela Firea este "o santajista de profesie".
"Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajista care pretinde sa fie respectatata ca senator al Romaniei, dupa ce a facut bine scoala turnatorului Felix", a spus Basescu. Presedintele Traian Basescu a mai spus ca ii recomanda premierului Victor Ponta sa nu o ia pe "senatoarea santajista" Gabriela Firea ca purtator de cuvant la alegeri pentru coalitie, pentru ca aceasta poarta ghinion barbatului despre care spune ca vrea sa il protejeze. Basescu a tinut totodata sa aminteasca prestatia Gabrielei Firea din campania pentru prezidentiale a lui Mugur Isarescu.
Gabriela Firea a reactionat in 14 aprilie, afirmand ca asteapta cu interes reactiile institutiilor si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest "act flagrant de intimidare a unui senator".
Firea preciza, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, in seara zilei de 13 aprilie, intr-o emisiune televizata, "un mesaj fara niciun echivoc" legat de activitatea ei in Comisia Calarasi.
"Astept cu interes reactiile institutiilor statului si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest act flagrant de intimidare a unui senator al Romaniei!", afirma Gabriela Firea, pe Facebook.
Presedintele Traian Basescu a declarat ca atat el, cat si fiica sa Ioana Basescu stau la dispozitia Parchetului privind terenul din comuna Nana si ca senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului". Ulterior, senatorul PSD a depus, in 16 aprilie, la Parchetul instantei supreme, o plangere pe numele presedintelui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj. In plus, 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, au semnat un denunt de santaj impotriva presedintelui Traian Basescu, depus in 17 aprilie la Parchetul instantei supreme.
Premierul Victor Ponta a spus atunci ca a semnat documentul si a precizat ca gestul este determinat de amenintarile pe care seful statului le-a adus unui senator al Romaniei. Ponta a precizat ca a fost primul care a semnat plangerea penala impotriva lui Traian Basescu.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Victor Ponta si-a nuantat pozitia si nu mai cere demisia lui Traian Basescu
Cum se bucura familia lui Bercea Mondial dupa ce Mircea Basescu a fost retinut de DNA
Kovesi: Analizez posibilitatea de a actiona in instanta pe cei care fac afirmatii mincinoase, de o gravitate extrema
Romania nu isi permite in acest moment sa renunte complet la relatia cu FMI
Cateva observatii si explicatii despre cazul Mircea Basescu - Bercea Mondial
Cum l-a transformat Antena 3 pe seful Agentiei Nationale pentru Romi in interlop
Stanga europeana isi pregateste planul de bataie inaintea summitului
Bancul zilei: Incendiu la… spital
Botoşani: Doina Federovici ori nu cunoaşte realitatea, ori minte în stil Ponta
Creditele botoșănenilor ar putea fi convertite în moneda națională
“Sub zodia Luceafărului - Monografia comunei Mihai Eminescu”
Liberalii botoșăneni cu state vechi nu vor fuziune cu PDL
Ministrul delegat pentru Dialog Social va veni la Botoşani săptămâna viitoare
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 20.06.2014
De ce Băsescu nu trebuie să demisioneze
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog