Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
28077
De la 07 Ianuarie 2003
76571694

IRES: 40% dintre romani cred ca in 2015 ar trebui sa avem o relatie mai buna cu Germania

  • 23 December 2014, 23:00
Patruzeci la suta dintre romani considera ca Germania este tara cu care ar trebui sa avem o relatie mai buna in 2015, iar 25% cred ca aceasta ar trebui sa fie SUA, arata un sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie. Bilantul politic al anului 2014, realizat de IRES, indica faptul ca anul se incheie cu un optimism al romanilor cu privire la ceea ce va aduce anul 2015 pentru tara. Acest optimism se manifesta pe fondul raportului pozitiv in ceea ce priveste aprecierea cu privire la directia spre care se indreapta lucrurile in Romania.
Cercetarea a fost efectuat in intervalul 18-19 decembrie 2014 pe un esantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national, constand din 1.147 indivizi de 18 ani si peste. Eroare maximă tolerată este de ± 2,9%.
Mai optimisti pentru tara decat pentru propria persoana
Putin peste o treime dintre romani spun ca sunt multumiti de felul in care traiesc, in schimb 65% sustin ca nu multumiti. Totusi, 44% cred ca peste un an vor trai mai bine. 33% cred ca vor trai la fel si dor 17% dintre respondenti apreciaza ca peste un an vor trai mai prost.
In opinia respondentilor, pentru Romania, 2014 a fost comparabil cu 2013: 31% cred ca a fost mai bun, 30% ca a fost mai rau, iar 36% cred ca a fost la fel. Optimismul se manifesta si in acest caz: 58% dintre participantii la studiu cred ca 2015 va fi mai bun pentru Romania decat 2014, 28% cred ca va fi la fel si doar 9% sunt pesimisti.
Lipsa locurilor de munca a fost,si in 2014, principala ingrijorare a romanilor, urmata fiind de criza politica (15%), iminenta unei boli (15%), cresterea preturilor (13%), nesiguranta locurilor de munca (10%), reducerea veniturilor (7%), lipsa de perspectiva (6%) sau singuratatea (3%).
Diaspora - revelatia topului increderii. Romanii au cea mai multa incredere in Pompieri, Armata, SMURD, Biserica, UE , Jandarmi, Diaspora, DNA, DIICOT sau SRI.
Pompierii beneficiaza, in continuare, de cea mai mare incredere din partea romanilor, 90% dintre romani spun ca au multa si foarte multa incredere in acestia. Sunt urmati de Armata in care au multa si foarte multa incredere 81% dintre romani si de SMURD, creditat cu multa si foarte multa incredere din partea a 88% dintre cei chestionati. DNA si Biserica (in general) sunt creditate de 66% dintre respondenti cu multa si foarte multa incredere, urmate fiind de Uniunea Europeana si Jandarmi, de Serviciul Roman de Informatii si de DIICOT. In Banca Nationala a Romaniei au multa si foarte multa incredere 55% dintre romani, in Justitie 54%, iar in scoala romaneasca 51%.
Increderea in mass media tinde sa fie cea mai polarizata: 49% dintre romani spun ca au multa si foarte multa incredere, in timp ce alti 49% spun ca au putina si foarte putina incredere.
La polul opus, se afla Parlamentul Romaniei in care au multa si foarte multa incredere doar 9% dintre romani, iar 89% spun ca au putina si foarte putina incredere, dar si partidele politice care beneficiaza de multa si foarte multa incredere din partea a 10% dintre respondenti. Organizatiile non-guvernamentale se plaseaza si ele pe ultimele locuri in acest top, doar 26% dintre participantii la studiu creditandu-le cu multa si foarte multa incredere. Primul ministru, FMI, sistemul de sanatate din Romania sau sindicatele se afla pe ultimele locuri in ceea ce priveste increderea romanilor.
Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a introdus, in premiera, in topul increderii diaspora si Facebook, doi dintre actorii determinanti in rezultatul alegerilor prezidentiale din acest an. Chiar daca diaspora nu este o entitate coagulata si structurata, 60% dintre romani spun ca au multa si foarte multa incredere in aceasta. In Facebook au multa si foarte multa incredere 42% dintre cei chestionati, in timp ce 39% dintre respondenti sustin ca au putina si foarte putina incredere.
Alegerile prezidentiale - evenimentul politic pozitiv al anului 2014
Autoritatile romane sunt indicate drept responsabile pentru felul in care au mers lucrurile in Romania, in 2014, iar 36% cred ca romanii in general sunt responsabili pentru asta.
40% dintre respondenti indica Germania drept tara cu care ar trebui sa avem o relatie mai buna in 2015, iar 25% cred ca aceasta ar trebui sa fie SUA.
50% dintre respondenti cred ca, in 2014, presa din Romania a fost mai degraba corupta si in slujba politicienilor, in timp ce 44% a fost mai degraba echidistanta si profesionista.
59% dintre respondenti au o parere proasta si foarte proasta despre anul politic 2014, dar 45% dintre participantii la studiu cred ca a existat in acest an un eveniment pozitiv din perspectiva vietii politice. 69% dintre acestia cred ca principalul eveniment pozitiv este reprezentat de alegerile prezidentiale.
48% dintre respondenti spun ca in 2014 a existat cel putin un eveniment politic negativ, iar 16% dintre cei chestionati cred ca acesta este reprezentat de organizarea alegerilor prezidentiale sau rezultatul acestora. 8% indica evenimentul negativ ca fiind reprezentat de conflictele dintre politicieni, iar 7% - activitatea Guvernului in ansamblu.
Activitatea Pompierilor, a serviciilor de Salvare si urgenta, precum si ale celor responsabile de asigurarea ordinii publice sunt evaluate pozitiv de cei mai multi dintre romani
92% apreciaza drept buna si foarte buna activitatea Pompierilor, 89% apreciaza drept buna si foarte buna functionarea Salvarii, iar 83% apreciaza ca fiind buna si foarte buna functionarea sistemului de urgenta 112
69% considera drept buna si foarte buna functionarea sistemului de asigurare a ordinii publice. Doar 15% dintre respondenti au avut vreodata o problema care sa ii determine sa interactioneze cu Politia sau Ministerul de Interne.
54% apreciaza drept buna si foarte buna activitatea sistemului public de sanatate din Romania. In 2014, 41% dintre participatii la acest studiu au interactionat, in urma unei probleme de sanatate, cu acest sistem.
25% dintre cei chestionati au avut, in 2014, o problema pentru care au intrat in contact cu Primaria din localitatea lor.76% dintre participantii la studiu apreciaza drept buna si foarte buna activitatea Primariei din localitatea lor.
60% spun ca este buna sau foarte buna functionarea sistemului de educatie din Romania.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Felicitare Primăria Vornioceni
Felicitare Primăria Curteşti
Felicitare PNL Dorohoi
Felicitare Primăria Darabani
Felicitare Primăria Călăraşi
Felicitare Primăria Frumuşica
Felicitare Primăria Bucecea
Felicitare Primăria Şendriceni
Felicitare Societatea ELCO Botoşani
Felicitare PNTCD Botoşani
Felicitare deputat PSD Mihai Baltă
Felicitare Primăria Copălău
Bancul zilei: Şoferiul, jandarmul şi preotul
Economia dupa 25 de ani - bilantul si provocari pe termen mediu (raport)
Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a publicat referatul privind suspiciunea de plagiat in cazul Olgutei Vasilescu
A preluat identic formulari din lucrari care nu ii apartin
Anchetat de DNA, presedintele PNL Hunedoara s-a retras din toate functiile de partid
Rusia a testat cu succes versiunea grea a noii sale rachete Angara
care poate fi folosita atat pentru lansarea de sateliti cat si in scop militar
Ipocrizie şi în Ajunul Crăciunului
Ioan Rotundu
Horoscop 25 decembrie 2014
Mesajul de Craciun al Papei Francisc
Prognoza meteo pentru urmatoarele trei luni
Horoscopul zilei de 26.12.2014
Programul de lucru al casieriilor societăţii Modern Calor
Felicitare societatea Modern Calor Botoşani
Colindele Jurnalului - Crăciun fericit!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă