Potrivit inspectorului şef al ISU, Radu Anton, de la începutul anului şi până în prezent Comitetul Judeţean pentru Situaţii de urgenţă s-a întrunit în 12 şedinţe. Cu aceste ocazii au fost adoptate două hotărâri, una referitoare la măsurile de prevenire pentru diminuarea efectelor secetei şi cea de-a doua privind prevenirea incendiilor la vegetaţia uscată şi în zonele limitrofe căilor de comunicaţii rutiere.
Totodată au fost adoptate şi două ordine ale prefectului. Nu în ultimul rând au fost analizate şi stabilite măsuri pentru prevenirea gripei aviare pe teritoriu judeţului. În acest an reprezentaţii ISU s-au ocupat şi de pregătirea persoanelor care deţin funcţii de conducere la nivelul localităţilor din judeţ. Au fost planificate un număr de 60 de persoane din judeţul Botoşani, respectiv 24 primari de comună, 16 viceprimari şi 20 de secretari. De participat au participat doar 48. Au fost şi două cazuri când preşedinţii comitetelor locale de la Broscăuţi şi Coşula au fost planificaţi atât în 2005 cât şi în 2006 şi tot nu s-au prezentat la aceste cursuri, a declarat Radu Anton, inspector şef al ISU Botoşani.
În acest an ISU Botoşani a primit peste 1100 de înştiinţări cu privire la iminenţa producerii unor situaţii de urgenţă în judeţ. Spre deosebire de anul trecut, anul acesta aplicarea amenzilor a cunoscut o uşoară creştere. Au fost aplicate 158 de amenzi în valoare totală de 39.530 lei şi 540 de avertismente. Comparativ cu anul trecut numărul situaţiilor de urgenţă şi a altor evenimente a crescut cu 8,2%.
Pe timpul intervenţiilor au fost salvate 43 de persoane şi au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de peste 44 milioane lei. Prefectul judeţului Gheorghe Sorescu a recunoscut că a fost un an greu din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă, însă a apreciat efortul depus de personalul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Anul pe care l-am parcurs, din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă a fost unul foarte uşor. Cred că pentru perioada care vine trebuie să ne axăm pe prevenţie şi nu trebuie să evităm dotarea care trebuie şi înfiinţarea de subunităţi ale inspectoratului în judeţž a precizat prefectul judeţului, Gheorghe Sorescu.
Ceea ce nu au reuşit să realizeze foarte bine în acest an cei de la ISU Botoşani se referă la reducerea timpului de intervenţie. Dacă anul trecut se ajungea la o intervenţie în 21 de minute, acum este de 20 de minute. Din acest motiv, Radu Anton doreşte ca instituţia pe care o conduce să devină mult mai eficientă din acest punct de vedere. (Margareta NICHIFOR)