Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8127 lei
1 USD = 4.3601 lei


Număr accesări
Astăzi:
13827
De la 07 Ianuarie 2003
74097102
Ianuarie mort

România a cerut 32 de milioane de euro şi nu a primit nimic de la Comisia Europeană

  • din fondurile structurale şi de coeziune
  • 10 February 2014, 23:00
Comisia Europeana nu a rambursat Romaniei niciun ban din fondurile structurale si de coeziune, in ianuarie 2014, in timp ce tara a cerut de la Bruxelles deconturi de nici 32 de milioane de euro in prima luna a anului, potrivit celei mai recente situatii prezentate de Ministerul Fondurilor Europene.
In perioada 1 ianuarie 2007-31 ianuarie 2014, Romania a primit efectiv rambursari de la Comisia Europeana de 5,088 miliarde euro, insa totalul declaratiilor de cheltuieli transmise de autoritatile romane la Bruxelles, pentru decontare, in aceeasi perioada se ridica la 6,461 miliarde de euro.
Astfel, Romania mai asteapta sa primeasca de la CE peste 1,37 miliarde de euro, in baza declaratiilor de cheltuieli transmise la Bruxelles.
Din acesti bani ceruti si neprimiti inca de Romania, doar circa 32 de milioane de euro reprezinta declaratiile de cheltuieli transmise la Bruxelles in luna ianuarie 2014.
Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, gestionat de Ministerul Mediului, si POS Dezvoltarea Resurselor Umane, de la Ministerul Muncii, au fost singurele care au contribuit cu decleratii de cheltuieli in luna ianuarie 2014, in proportii aproximativ egale. Celelalte 5 programe de fonduri structurale nu au contribuit cu nicio declaratie de cheltuieli transmisa la Bruxelles, conform situatiei de la MFE. Spre comparatie, in luna decembrie 2013 Romania a transmis executivului european declaratii de cheltuieli de peste 1,27 miliarde de euro, pe toate cele 7 programe operationale.
Procentual, rata efectiva de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune, in termeni de rambursari de la CE, ajunge la 26,49%, in perioada 1 ianuarie 2007- 31 ianuarie 2014, in timp ce totalul declaratiilor de cheltuieli transmise la Bruxelles acopera 36,65% din suma alocata Romaniei in aceasta perioada.
Pe ministere, in erioada 1 ianuarie 2007-31 ianuarie 2014, cele mai mari sume cerute de la Bruxelles prin declaratiile de cheltuieli sunt la Programul Operational Regional, de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, peste 1,779 miliarde euro, ceea ce ar acoperi 44,87% din sumele alocate pe POR. Prin acest program, Romania a primit, insa, de la CE rambursari efective de 1,646 miliarde de euro, ceea ce inseamna o rata efectiva de absortie a banilor europeni de 41,52%.
De mentionat, ca in decembrie 2013, Comisia Europeana a aprobat realocarea a 240 de milioane de euro catre POR din banii disponibili pentru Programul Operational Sectorial (POS) Mediu si din POS Transport. Aceasta realocare scade sensibil absorbtia procentuala pe POR, raportat la noua alocare totala, cu 240 de milioane mai mare.
De la POS Transport au fost luate alocari de 140 de milioane de euro si mutate la POR, insa programul gestionat de Ministerul Transporturilor a reusit cea mai spectaculoasa crestere pe partea de declaratii de cheltuieli, ajungand la 1,38 miliarde de euro. In acest program, Romania a primit insa de la Comisia Europeana, pana acum, rambursari efective de doar 876 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca Bucurestiul asteapta de la Bruxelles peste 500 de milioane de euro la transporturi.
Rata curenta de absorbie a fondurilor in POS Transport este de 19,8%, ca rambursari primite de la CE, insa cu cheltuielile cerute spre decontare, rata de absorbtie ar depasi 31,2%, conform datelor prezentate de Ministerul Fondurilor Europene. De precizat, insa, ca aceasta rata este majorata usor si prin raportarea la noua alocare pentru POS Transport, diminuata cu 140 de milioane de euro, bani realocati la POR.
In luna ianuarie 2014, insa, nici in POR, nici in POS Transport, autoritatile romane nu au transmis declaratii de cheltuieli la Bruxelles, conform situatiei de la MFE.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nevasta şefului
Horoscopul zilei
Traian Băescu: Am plecat cu un proiect de la Cluj ş o să mă ţin de el
oamenii mi-au spus că s-a minţit cu mărirea salariilor primarilor şi că nu li se dau bani la şcoli
Incendii generate din neglijenţă
Pompierii botoşăneni chemaţi în sprijin de 140 de ori în şapte zile
Ford cu numere expirate oprit la Româneşti
A trecut Prutul îngheţat pentru un loc de muncă în România
Înscrieri pentru Târgul de mărțișoare
Un nou magazin la Uvertura Mall
De la Sinatra, înapoi la Brejnev şi Putin
Rusia şi-a bătut joc de creaţia compozitorului basarabean
Eugen Doga, înfuriat pe organizatorii Olimpiadei: "M-au trădat şi m-au umilit. Au făcut o porcărie"
O fotografie postata pe contul de Facebook al lui Ponta, făcută la Soci, a fost ştearsă
Prognoza meteo: Vremea în următoarele două săptămâni
În 2000, Guvernul României a renunţat din proprie iniţiativă la importul direct din Federaţia Rusă
pentru a permite accesul intermediarilor
Blaga nu va exclude primarii care trec la Fundaţia Mişcarea Populară
Ciurul Elenei Udrea şi subţirelul Ţâbuleac
Ioan Rotundu
10 obiective majore pe care CJ Botoşani vrea să le pună în aplicare
Botoşani: Şefii de instituţii au ordin să interzică subalternilor dialogul cu presa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă