Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17875
De la 07 Ianuarie 2003
86493458

Ieri s-au împlinit 17 ani de la războiul ruso-român de pe Nistru

  • 2 March 2009, 23:00
Ieri s-au împlinit 17 ani de la declanşarea de către forţele paramilitare pro-rusesti ale regimului de la Tiraspol a razboiului ruso-roman de la Nistru.
Ieri, Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă şi Uniunea Veteranilor „Sfântul Gheorghe Biruitorul" de la Chisinau, au organizat mai multe acţiuni de comemorare a eroilor căzuţi pentru independenţa şi integritatea teritorială a Basarabiei. Potrivit datelor oficiale, în conflictul armat de la Nistru şi-au pierdut viaţa 287 de persoane, circa 40 au fost date dispărute şi alte 3500 au fost rănite, transmite Romanian Global News.
Scurta retrospectiva :
15.03.1992 Se transmite APELUL Guvernului de la Chisinau catre locuitorii din raioanele Basarabiei de pe malul sting al Nistrului
28.03.1992. Starea exceptionala in toata Basarabia. Prim-ministrul Valeriu Muravschi indeamna poporul sa fie gata sa-si apere tara.
29.03.1992. Guvernul de la Chisinau da minoritatii rusesti din regiunea transnistreana doua zile sa-si depuna armele, dupa care guvernul ameninta sa inceapa actiunile ofensive asupra rebelilor.
01.04.1992. Chisinaul trimite grupuri de politisti din Ministerul de Interne in orasul Bender. Atacul este prima actiune de razboi oficiala intre Moldova si separatistii transnistreni.
02.04.1992. Rusia promite sa apere rusii din tarile vecine, la nevoie cu forta. Ministrul de Externe Kozirev intelege prin asta trimiterea propriilor forte armate, insa a respins trimiterea de grupuri de oameni inarmati. In ajutorul rusilor din regiunea transnistreana au aparut deja sute de cazaci inarmati, care calatoresc prin Ucraina.
05.04.1992. Vicepresedintele rus Aleksandr Rutskoi cere independenta regiunii din Transnistria. Guvernul din Moldova a descris vizita lui Rutskoi ca un grav amestec in treburile interne ale Moldovei. In timpul vizitei sale in regiunea transnistreana, Rutskoi intalnise reprezentanti de-ai rusilor separatisti si facuse o vizita la cazarmele armatei a 14-a a fostului USSR. In opinia guvernului de la Chisinau, vizita lui Rutskoi aduce aminte de actiunile de tip imperialist ale fostei USSR. Vizita de asemeni este vazuta ca un sprijin deschis fata de separatistii din regiunea transnistreana. Rutskoi a spus: "Suntem la un pas de un razboi total".
21.06.1992. Eltin ameninta cu intervenire militara daca luptele nu inceteaza. In opinia Chisinaului asta inseamna declaratia de razboi a Rusiei.
22.06.1992. Chisinaul concentreaza noi trupe imprejurul orasului Bender si se pregateste sa ia orasul din nou in posesia sa. Presedintele Mircea Snegur spune in Parlamentul de la Chisinau ca republica este practic in razboi cu Rusia.
Razboiul a durat circa 6 luni, din martie, pana in octombrie, cand Rusia, Ucraina si Romania, sub cupola OSCE au constituit echipe de experti pentru solutionarea conflictului. Trupe de pastrare a pacii, formate din soldati rusi, ucraineni si basarabeni, s-au instalat la frontiera cu regiunea transnistreana pentru a impiedica fortele combatante sa se ciocneasca in teren.
In pofida faptului ca din momentul stoparii confruntarilor armate au trecut mai mult de zece ani, s-au dus negocierile si s-au depus eforturile la nivel international, conflictul ramane totusi nesolutionat ca urmare a mentinerii trupelor ruse in raioanele de est ale Basarabiei, unde peste 250.000 de locuitori adica circa 40% din populatie(majoritara) este romaneasca, restul ucrainieni si rusi fiind impartiti in mod egal.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Anunţ Filarmonica Botoşani
Românul şi cioara vopsită
Adevăr şi tradiţie în legenda Babei Dochia
Căruţaşii continuă să facă legea pe Drumul European 58
Vinde un medicament minune
Anunţ important
Anunţ important pentru liceeni
Bogaţii UE întorc spatele statelor estice
Blogări şi internauţi chemaţi să facă lobby pentru imaginea României în lume
Din nou "Fluturii"
Consultanţi germani pentru succesul firmei/instituţiei dumneavoastră
Servicii de consultanta gratuita
Bătături pe seama bugetului
Comentariul comentariilor XLII
(Ioan Rotundu)
Afaceri cu Sf. Petru
Arpagic cu carne
Conţac îşi dă drumul la gură şi dă la iveală mizeria din PSD
Multe semne de întrebare asupra afacerilor lui Prisăcaru
Consiliul Local Botoşani este proprietar cu bucata pe imobilele din Centrul Vechi
Criza a rărit numărul reclamagiilor!
Actorii botoşăneni vor face turneu în Georgia
Speranţe renăscute
Ioan Rotundu
„Ce te doare?” luat la bani mărunţi chiar de ministrul Bazac
Cadrele didactice au mai primit o lovitură în bugetul familiei
Bir pe boală: coplata la medicul de familie
Guvernul Boc i-a condamnat pe sugari la inaniţie
Grosul şomerilor îl formează cei cu vârsta de mijloc
Comunicat de presă PNL Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă