Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Sport
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
20392
De la 07 Ianuarie 2003
93808587

Ieri, Lucullus a luat prânzul la Lucullus

  • 19 March 2017, 23:00
Ieri, duminică fiind, m-am sculat cu dorinţa de a ajunge cât mai repede la piaţă pentru a găsi şi cumpăra un leş de miel. Sâmbătă, discutând cu un amic, acesta mi-a povestit că a primit un miel de vreo 4 kg de la cineva de ţară dar că nu se pricepe să-l gătească, aşa că l-a pus la congelator. I-am explicat o reţetă simplă, timp în care mă gândeam deja ce friptură la cuptor se poate prepara dintr-un miel cât de cât mărişor. Acesta era şi motivul pentru care m-am sculat de dimineaţă şi m-am dus glonţ la piaţă, La chioşcul unde se vinde carne de oaie de către cei veniţi de la ţară nici urmă de miel. M-am învârtit prin piaţă, prin locurile retrase, sperând să am norocul să-mi iasă în cale unul cu un leş de miel de vânzare. Nicio şansă!
Dezamăgit, m-am îndreptat spre casă făcându-mi un plan ca să nu fiu în pagubă cu prânzul. Chibzuiam ce meniu să-mi formeze prânzul când un alt cunoscut mi-a ieşit în cale. Din vorbă în vorbă i-am spus marea mea dezamăgire că n-am găsit miel la piaţă. Mi-a explicat pe îndelete că este în piaţă unul care vinde lapte şi brânză dar vine şi leşuri de miel.
Din nou la piaţă! L-am localizat pe brânzar dar nu mai avea niciun leş de vânzare. Dacă voiam, putem să-i dau comandă pentru miercuri. Am renunţat, Astăzi mă duc prin judeţ şi găsesc eu un miel pe la vreun oier cunoscut.
Întors din nou spre casă am decis meniul. Aveam la frigider supă de piept de vită, carnea cu mult cranţ, motiv de ceartă cu căţeluşa Fulga pentru că de ronţăi şi eu os moale, mă latră, ştiind că i-am dijmuit porţia ce i se cuvine.
La supă am decis să prepar un pireu de cartofi iar la piure să scot de la congelator o pungă cu pulpă de la porcul tăiat în decembrie anul trecut, porc de ţară, cu carnea plăcută la culoare, suculentă , dulce şi grasă cât să sfârâie pofticios pe grătarul de tuci.
În drum spre casă am cumpărat şi un pahar cu smântână, grasă, 30%, ca să fie pireul gustos. Ajuns acasă, am scos punga cu carne şi-am pus-o în apă rece să se decongeleze. Mai spre amiază am curăţat câţiva cartofi bucovineşti, albi la miez şi dulci. I-am pus la fiert în apă cu sare. Cât au fiert, am tăiat bucata de pulpă felii, le-am certat puţin cu ciocanul de tocat şniţele şi am pus grătarul de tuci pe ochiul cel mare de la aragaz ca să se înfierbânte bine şi să ţină temperatura ridicată.
În acest timp cartofii au fiert. Am scurs apa, am turnat smântâna peste ei şi, cu telul, i-am zdrobit cu ciuda pe care o aveam că n-am găsit miel. Am lăsat pireul să-şi revină din bătaia telului şi să se omogenizeze, să ser armonizeze gustul cartofului cu cel al smântânii, timp în care am pus carnea pe grătar. Sfârâia carnea împrăştiind mirosul care te opreşte din drum când îl simţi pe la nas, să afli dincotro vine şi cine este neisprăvitul care te lasă cu saliva-n gură. Am scos de la frigider oala cu supă şi mi-am pus într-o cratiţă mai mică trei polonice de zeamă şi două bucăţi de carne, Fulga, care deja se instalase la locul său, privindu-mă cu atenţie ca nu cumva să iasă în pagubă.
Carnea de pe grătar se rumenise şi se cerea pusă pe un platou când am realizat că n-am făcut un mujdei de usturoi. Dacă mă apucam de mujdei, riscam să se răcească supa şi fleicile. Aşa că am recurs la o soluţie de compromis., Am luat borcanul cu gogoşari în oţet şi miu-am pus câteva bucăţi. De altfel, gogoşarii în oţet sunt buni prieteni cu pireul de cartofi şi nici cu carnea de porc la grătar nu se ceartă.
Mi-am pus supa în castron, am pregătit farfuria cu piure şi cuvenita fleică alături, am alăturat farfurioara cu gogoşari şi, stând în cumpănă, am zis că la aşa un ospăţ ar merge şi o prună. Am scos din bar butelcuţa cu ţuică extrafină primită cadou acum vreo trei ani, la Cluj, de la un coleg de liceu de la Oradea. Ţuica, prună curată, a fost fabricată în anul 2006,înghesuită un an într-un butoi de stejar să prindă aromă şi putere de la tanin, după care a fost îmbuteliată în nişte sticle plate, sistem butelcuţă.
Mi-am turnat un păhărel, mare cât pe vremuri cel al evreilor care vindeau sifon cu sirop. Cu paharul în mână m-am dus la oglindă şi am dat noroc cu cel din faţa mea, urându-i sănătate şi la mulţi ani, după care am golit paharul dintr-o înghiţitură. Dacă tot am decis să prânzesc de post, aşa cum prânzesc preoţii emancipaţi civilizaţiei europene, mi-am pus şi un pahar cu vin, fetească neagră cu gust amărui de la pelinul cu care a fost măritată la zdrobire, o reţetă ţinută secretă de către primarul comunei Frumuşica, Costel Rădeanu, cel care este un viticultor vechi şi din pivniţa căruia nu lipseşte vinul pelin.
Pe Fulga n-am trişat-o cu osul moale, dimpotrivă, i-am dat şi porţia mea., având în vedere că o să-i dijmuiesc porţia de grătar. După aşa prânz, am decis să trag o raită pe la Mănăstirea Popăuţi să văd cum mai arată biserica lui Ştefan. Din nou poarta de intrare era închisă, aşa că m-am întors mulţumit că am respectat sfatul din reclama cu viaţa sănătoasă şi mişcarea zilnică.
Lusullus

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Educaţia copilului
Horoscopul zilei de 20.03.2017
Prioritatile familiei Dragnea, urgentele Romaniei:
porci, centre de agrement si abuzul in serviciu
Cupa Mondiala, gimnastica: Catalina Ponor, aur la barna si sol
Liviu Dragnea anunta ca se lucreaza intens la o lege a achizitiilor strategice pentru derularea mai rapida a licitatiilor
MAI va inlocui actualele carti de identitate cu carti electronice.
Acestea vor putea fi emise, la cerere, inca de la nastere si vor inlocui si cardul de sanatate. Documentele vor putea fi folosite pentru autentificari online
Daniel Constantin a parasit sedinta Delegatiei Permanente a ALDE
sustinand ca este nestatutara: "Nu voi candida la postul de preşedinte, dar nu accept ca cineva din afara ALDE să ia decizii în partid"
Lumea lu' Rptumfu: Emisiunea din 17.03.2017
Tristeţe eminesciană la Lacul cu nuferi
Ioan Rotundu
Academicianul Leon Dănăilă, ajuns bătaia de joc a Homosexualilor
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă