Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6635
De la 07 Ianuarie 2003
122578574

Imaginea Botoşaniului terfelită cu nesimţire de către consilierii PSD

  • Ioan Rotundu
  • 8 November 2018, 14:26
Antrenat în propriile mele acţiuni dedicate marii sărbători Centenarul unirii n-am mai avut timp să comentez şi anumite evenimente locale care privesc nu numai viaţa noastră publică dar mai ales respectarea prestigiului imaginii de care Botoşaniul se bucură în plan naţional şi internaţional.
În ultima şedinţă de Consiliu Local Municipal Botoşani pentru a treia oară consilierii municipali ai PSD care deţin majoritatea ca număr de voturi şi pot hotărî numai ce vor, au respins la vot propunerea de amplasare într-un parc public central din Botoşani a bustului marelui om politic şi de cultură Ion I.C. Brăteanu. Maşina de vot a PSD-ului ostilă intereselor comunitare promovate de către primarul Cătălin Flutur sau de către consilierii partidelor de opoziţie a funcţionat perfect şi de această dată.
Ştirea a făcut deliciul posturilor tv şi de radio naţionale, Botoşaniul fiind făcut de râs în faţa întregii ţări, fiind consideraţi nişte ignoranţi şi în privinţa istoriei ţării.
În dezbaterile anterioare, două la număr, consilierii PSD au declarat că Brăteanu fiind liberal, bustul lui să fie amplasat în faţa sediului PNL şi nu în spaţiul public botoşănean pentru că ei nu-l consideră o personalitate de rang naţional şi nu consideră că acesta ar fi avut vreun rol în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
O dovadă atât de crasă şi de ruşinoasă pentru nişte botoşăneni care se consideră diriguitorii vieţii noastre publice n-a mai existat în istoria existenţei urbei noastre. Cel puţin cronicarii vremurilor trecute n-au consemnat aşa ceva să se fi întâmplat printre aleşii urbei, fie că au fost români, evrei, armeni, italieni, polonezi, nemţi etc.
Toţi aleşii urbei de până acum au apărat cu sfinţenie imaginea istorică a Botoşaniului, o imagine invidiată de către toate celelalte judeţe ale ţării, invidiată şi admirată de marile personalităţi ale vieţii noastre politice, culturale, economice ale trecutului şi prezentului.
Incultura de care au dat dovadă consilierii PSD, lipsa de respect pentru valorile naţionale ale neamului, mai ales că în cazul Brăteanu personalitatea lui este strâns legată de personalitatea lui Ion Pillat, politician şi om de cultură cu rădăcini adânci pe meleagurile botoşănene, a stârnit consternare dar şi dispreţ în rândul oamenilor de cultură botoşăneni.
De ce nu-l consideră aleşii PSD o personalitate naţională de prim rang pe Ion I.C. Brăteanu? Ca să înţelegeţi acest lucru trebuie precizat că nu numai pe Brăteanu îl desconsideră ca valoare istorică ci pe toţii înaintaşii vremii care au contribuit covârşitor la progresul societăţii româneşti şi care n-au acceptat să devină umilitori slujbaşi ai socialiştilor.
Rădăcinile urii socialiştilor asupra valorilor naţionale au apărut în spaţiul românesc înainte de revoluţiile sociale din Principatele Româneşti de dinainte de 1848 când la noi au fost plantate ideile socialismului utopic de către Teodor Diamant.
Fără îndoială că partidul liberal, fondat de Ion Brăteanu încă din perioada domnitorului Cuza a fost cel care a decis politica internă şi externă a Regatului României, cu mici excepţii. Liberalilor datorăm Independenţa României faţă de Imperiul Otoman, liberalilor datorăm înfăptuirea Marii Uniri, două evenimente cruciale din istoria modernă a României.
Din momentul formării în 31 martie 1893 a Partidului Social - Democrat Muncitoresc Român, viaţa politică a tânărului Regat al României a început să fie otrăvită prin promovarea ideilor socialismului francez şi boicotul asupra dezvoltării economice. Culmea, cei care propovăduiau astfel de concepţii despre muncă şi viaţă şi-i plângeau pe cei săraci erau extrem de bogaţi, lucru ce-l putem observa neîndoielnic şi la socialiştii de astăzi..
Ion I.C. Brăteanu, continuator al politicii liberate fondată de Ion Brăteanu, a fost cel care a jucat un rol crucial în înfăptuirea Marii Unirii alături de regele Ferdinant I.
Marea Unire nu trebuie înţeleasă numai prin actul de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, act înfăptuit cu Ion I.C. Brăteanu pe postul de premier al Regatului României. Adevărata înfăptuire a Marii Uniri abia să vină mult mai târziu, când în urma Conferinţei de Pace de la Paris puterile europene au recunoscut unirea Regatului României cu Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania. Ori, la tratativele care s-au derulat la Paris Brăteanu a avut un rol esenţial. Când şi-a dat seama că toţi cei cu care negociază înfăptuirea României Mari sunt masoni iar el nu, a părăsit lucrările Conferinţei lăsându-l să participe pe secretatul delegaţiei române care era Ion Pillat, botoşăneanul nostru cu rădăcini în Miorcani, comuna Rădăuţi Prut şi rudă cu Brăteanu pe cale maternă.
Întors la regele Ferdinant I, Brăteanu l-a informat că demisionează din funcţia de premier iar regele să desemneze ca premier un mason, numai aşa se va putea obţine la Paris recunoaşterea României Unite. Aşa a ajuns premier Ion Vaida – Voievod premierul României pentru perioada 1 decembrie 1919 -12 martie 1920. Vaida Voievod fiind un mason de rang înalt iar Ion Pillat cunoscut şi apreciat mason la Orientul Francez au avut calea netedă spre recunoaşterea de către puterile europene a noii Românii în graniţele dobândite după încetarea Primului Război Mondial.
Ca să vă daţi seama de imaginea şi respectul de care se bucura Ion Pillat în faţa francezilor, la 20.09.1919 este invitat , împreună cu fraţii din delegaţia de negociere a păcii la Conferinţa de Pace de la Paris să asiste la ceremonia de încheiere a Convenţiei anuale a Marelui Orient al Franţei, o onoare deosebită nu numai în lumea Francmasoneriei ci şi în spaţiul public internaţional.
Ce-au făcut socialiştii la acea vreme? Au condamnat înfăptuirea Marii Uniri. Liderul PSDMR Cristian Racovski scria un articol în ziarul „România muncitoare” în care declara că „cucerirea Basarabiei sau a Transilvaniei trebuie osândită de noi”.
Ce fac azi strănepoţii socialiştilor de atunci, ajunşi acum consilieri municipali PSD? Neavând curajul să condamne public actul de la 1 Decembrie 1918, boicotează sărbătoarea Centenarului Unirii.
După Conferinţa de Pace de la Paris, Ion I.C. Brăteanu a revenit pe postul de premier al României şi va juca un rol important în adoptarea Constituţiei României din anul 1923, act considerat la acea vreme ca fiind cel mai democratic din Europa. Toate aceste realizări care au schimbat cursul istoriei poporului român nu sunt pentru consilierii PSD dovezi că Ion I.C. Brăteanu a fost un mare om politic şi de cultură, membru al Academiei Române, că ar merita să ne mândrim cu o statuie a sa expusă într-o zonă centrală a Botoşaniului, oraşul capitală de necontestat ca loc de leagăn pentru naşterea celor mai mari personalităţi ale României moderne.
În loc să valorificăm relaţia de rudenie şi colaborate politică dintre Brăteanu şi omul nostru politic şi de cultură Ion Pillat, amplasând statului lui Brăteanu în părculeţul de lângă Teatrul „Mihai Eminescu, adică lângă cea a lui Ion Pillat, aleşii PSD, în întunecimea minţii lor, consecinţă a „ciumei roşii”, au ales calea nefericită pentru noi de a ne face oraşul de râs.
Culmea, statuia, operă a profesorului botoşănean Dorel Constantinică pe cheltuiala liberalului Marcel Maxim, urma să fie donată Primăriei Botoşani, deci amplasare statuii n-ar fi costat niciun leuţ municipalitatea.
Gestul consilierilor PSD a fost condamnat de către mi mulţi oameni de Cultură dar cu jumătate de gură, cu timiditate. Unii pot fi acuzaţi de ipocrizie precum profesorul istoric şi director al Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani, Dănuţ Huţu, care a declarat presei locale: „Nu pot să cred că cineva în România, în An Centenar, poate să respingă un proiect de amplasare a bustului unei personalităţi care a contribuit la făurirea României Mari. Nu pot să cred aşa ceva”BI
De ce nu-l cred pe domn’ profesor? Pentru că-l consider din tagma lor, altfel l-ar fi demis de mult din funcţia deţinută. Din anul 2008, de când este în fruntea acestei instituţii, încet dar sigur, cultura botoşăneană a început să fie demolată bucată cu bucată, fără să fi auzit vreodată că Huţu s-a revoltat sau să fi ameninţat cu demisia. Dacă a fost sincer în declaraţie, atunci are un prilej minunat să demisioneze din funcţia deţinută. Să demonstreze botoşănenilor că nu este ca aceşti satrapi ai valorilor poporului român!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii: Dilemă
Ioan mamaische
Horoscopul săptămânii 5 – 11.11.2018
Mihaela Huncă şi ipocrizie de rang parlamentar
Ioan Rotundu
Bancul săptămânii: Naşii de nuntă
Lumea lu' Rotundu:Centemarul Unirii - Copălău
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 2.11.2018
Conducătorul haitei se află la mare ananghie
Ioan Rotundu
Comisia Libertăților Civile susține aderarea rapidă a României și Bulgariei la spațiul Schengen
DNA solicită Senatului urmărirea penală a lui Tăriceanu,
pentru luare de mită (surse)
Conflict între Parlament și Înalta Curte
- completurile de cinci judecători trebuie refăcute / Posibil beneficiar: Liviu Dragnea
Toni Greblă, după decizia Curții Constituționale:
La Dragnea continuă judecata. Cei judecați în apel au cale de atac
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 11.11.2018
Jurnalista Rise project despre ameninţările primite
Mişelescul vot al celor 4 parlamentari ai PSD Botoşani
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu:Centemarul Unirii - Conrec SA bOTOŞANI
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog