Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8939
De la 07 Ianuarie 2003
122869006

Imigranţii români şi criza economică din Spania

  • 15 April 2008, 23:00
Romanii amenintati de somaj in Spania ar putea beneficia de un program de repatriere voluntara, la care lucreaza acum "nou-nascutul" guvern socialist al lui José Luis Rodriguez Zapatero, scrie Camelia Popa in editia electronica de astazi a Romaniei Libere, citata de Romanian Global News. Premierul spaniol a propus plata unor compensatii de somaj repatriatilor sau acordarea unor micro-credite, cu care acestia sa inceapa afaceri in tarile de origine. Spania traieste acum o serioasa criza economica. Sectorul constructiilor este gripat din cauza ofertei excedentare de locuinte, care nu-si gaseste cererea. Somajul imobiliar" ar putea afecta intre 330.000 si 450.000 de lucratori in urmatorii doi ani, multi dintre ei romani.
Daca acum cativa ani un exod al romanilor din Spania ar fi dat fiori pe sira spinarii Guvernului de la Bucuresti (repatrierile insuficiente de capital n-ar fi putut sustine deficitul extern), acum el este benefic Romaniei, care are o foame cronica de muncitori, sustin economistii. Ei spun ca programul lui Zapatero este "inteligent", intrucat previne tensiunile sociale care ar putea izbucni in Spania din cauza somajului. "Este o diferenta ca de la cer la pamant intre economia romaneasca de acum 5-6 ani si ceea ce se intampla in prezent. Daca atunci ne faceam griji pentru somajul structural si pentru echilibrele externe, acum ne-ar prinde bine aceasta repatriere", a precizat economistul Daniel Daianu.
Programul lui Zapatero este sustinut puternic si de Guvernul Romaniei, prin bursele locurilor de munca organizate in Spania, unde sunt oferite salarii de 400-1.000 de euro pe luna in constructii, industria textila sau in domeniul lucrarilor publice. Muncitorii romani nu se inghesuie inca sa accepte ofertele angajatorilor din tara. O posibila explicatie pentru aceasta reticenta este avansata de ziarul El Pais: "Poate si pentru ca in Spania criza a facut doar primii pasi". Potrivit un studiu al bancii spaniole BBVA, intre 330.000 si 450.000 de lucratori risca sa-si piarda locurile de munca in urmatorii doi ani, iar acest somaj "imobiliar" ii va afecta puternic pe imigrantii care lucreaza in constructii.
Cea mai mare comunitate de imigranti din Spania este cea a romanilor, formata din 600.000 de oameni; neoficial, ar fi vorba de peste doua milioane de persoane angajate in constructii, agricultura si servicii. Faptul ca aceasta criza este abia la inceputurile ei este sustinut de prognozele revizuite ale Bancii Spaniei, care indica o decelerare a cresterii economice de la un nivel de 3,8% in 2007 la 2,5% in 2008 si la 2,1% in 2009. Proportional, rata somajului din aceasta tara poate urca de la 8,3% in 2007 la 9,8% in 2009. Potrivit Eurostat, in ultimul an somajul din Spania a cunoscut cea mai rapida crestere din UE. Numai in februarie 2008 somerilor deja existenti li s-au adaugat alti 53.000.
"Trebuie sa promovam noi formule pentru a incuraja imigrantii care isi pot pierde locurile de munca in urmatoarele luni sa se intoarca in tarile lor pentru a se instala acolo definitiv", a spus Zapatero. In opinia analistilor romani, viitoarele masuri ale guvernului spaniol ar preveni convulsiile sociale dintre rezidenti si emigranti, care ar putea izbucni pe fondul exploziei somajului. Daca acum cativa ani intoarcerea romanilor din Spania ar fi dat fiori pe sira spinarii Guvernului de la Bucuresti (repatrierile insuficiente de capital, reprezentate de banii trimisi in tara de lucratori, n-ar fi putut sustine deficitul extern), acum ea este salutara, avand in vedere foamea cronica de muncitori a Romaniei, sustin analistii. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Pe cine protejează Tăriceanu în MAE?
Cine este noul ministru de externe al României?
Proiectul de ”Acord de cooperare şi prietenie dintre R. Moldova şi Transnistria”
Nu e nimeni sub pat
Horoscop
Comunicat de presă
Invitaţie la o distracţie pe cinste, de 1 Mai
Campanie de ecologizare iniţiată de elevi
Cu scaunele furate, la plimbare prin parc
Băutura, bat-o vina!
Pompierii dau o mână de ajutor persoanelor supraponderale
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 16 aprilie
Comentariul comentariilor (XCVIII)
(Ioan Rotundu)
Ce-i bine făcut, şi lui Dumnezeu îi place!
SC Urban Serv a mărit suma la investiţii
Vârstnicii asaltează Primăria cu cereri pentru asistenţă socială
Elvădeanu s-a hărnicit şi vrea să rezolve restanţele de peste ani
În sediul Permise Auto nu se vor ciocni ouă de Paşte
Încă trei străzi ale Botoşanilor vor fi modernizate
Câinii comunitari papă banii contribuabililor botoşăneni
Anunţ important
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog