Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21458
De la 07 Ianuarie 2003
122881525

Importanţa Basarabiei în viaţa României

  • 23 September 2008, 23:00
Saptamana trecuta Guvernul Tariceanu si-a pus inca un cadavru politic in vitrina, pentru a mai incasa o pensie a contribuabilului: Petre Roman. Prim-ministrul celei mai sangeroase mineriade se afla insa intr-un evident conflict de interese, care sta ca un scuipat pe parbrizul oricarui inspector al Agentiei Nationale de Integritate. El e desemnat de PNL sa candideze la un post de senator pentru Europa, inclusiv pentru Basarabia, si, in acelasi timp, pe banii nostri si vrerea Partidului, a devenit nici mai mult, nici mai putin decat "Inalt Reprezentant al Guvernului Romaniei pentru romanii din strainatate".
Asta arata, daca mai era ceva de demonstrat, cat de mult respecta Guvernul Tariceanu romanii din tara si strainatate si, in special, pe cei mai napastuiti, din imprejurimile actualei Romanii. Pentru ca Petre Roman nu este numai un prim-ministru ajuns, "intamplator", de pe bancile straine ale burgheziei rosii in acelasi birou din CC cu "revolutionarii" Brucan si Iliescu. El este si prim-ministrul care s-a grabit sa fim primul stat din lume care a recunoscut independenta Republicii Moldova, cat si ministrul de Externe care a parafat primul proiect al neratificatului Tratat de prietenie romano-"moldovenesc". Si, de atunci, o ducem tot asa cu Moldova: din lac in put.
Importanta Basarabiei in viata Romaniei, chiar daca nu o resimt in aceeasi masura (sau chiar deloc) toti romanii, este vitala pentru insasi existenta natiunii si a statului de la Dunare si Marea Neagra. Daca marii oameni de stat ai perioadei interbelice respirau si traiau pentru apararea Romaniei in granitele ei firesti, pigmeii politici de azi sunt mai degraba preocupati cum sa-si distruga cat mai repede tara pentru a scapa de o grija. Rafuiala grupurilor de interese politico-economice dintre granitele actuale - dar cu ramificatii adanci rasaritene - afecteaza, iata, acum si pamantul scaldat in sangele luptelor anti-bolsevice. Ce mai conteaza ca zeci de mii de romani au murit ca nebunii, din dragoste de tara, multi dintre ei voluntari pentru a lupta in prima linie cu dusmanul comunist, daca putem sa-i cumparam si sa ii vindem azi pe basarabeni ca pe vite, la primul scrutin national care le-ar oferi sansa sa aiba un reprezentant demn in Parlamentul Romaniei?!
Mai grav este ca din acest joc de interese, din care nu lipseste factorul uman al "tonomatelor pe ruble", se implica si serviciile secrete, avide sa controleze un fotoliu incalzit bine inainte, chiar la Moscova. Pentru ca, daca unul dintre senatorii pe Europa este "don Pedro", supranumit si "omul nostru din Toulouse" - de-al nostru, dintre noi, pentru noi, ca doar nu e singurul cu tata agent NKVD fost terorist in brigazile rosii din Spania! - aud ca prin subteranele politicii dambovitene misuna ca pretins candidat si un ditamai fost demnitar al CC al PCUS. Si asta nu e tot: in tortul Basarabiei s-ar infige si un degustator de frisca de prin budoarele de la Chisinau, expus la randul lui in alta vitrina, al unei Moldove care se vrea cat mai suverana. Acum ar fi momentul ca Romania, clasa politica romaneasca de dincoace de Prut, sa-si dovedeasca maturitatea fata de o regiune-cheie pentru stabilitatea regionala, de la granita NATO si a UE; pentru o parte a fiintei nationale fara de care nu putem fi noi; pentru inimile de roman care bat dincolo de Prut.
Fara o mana, fara un picior, mai poti sa te mai tarai, dar fara un plaman, fara un ventricul, esti ca si mort. Eu, unul, stiu ca exista, dincolo de Prut, romani care si-au sacrificat din viata fara sa clipeasca pentru idealul national. Romani care, scapati de temnitele rusesti, nu au ezitat sa declare ca, daca timpul s-ar intoarce inapoi, nu ar ezita sa faca acelasi lucru pentru neam si pentru tara. De acesti oameni are nevoie Basarabia. Pentru Romania.Victor Roncea, Ziua

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXLVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
De ce nu-şi pot folosi creierul urmşaşii lui Adam
Grădiniţa Rădeni va fi reabilitată cu fonduri de la inundaţii
Reîncepe curăţirea reţelei electrice din Poiana şi Nicolae Bălcescu
Promisiunea lui Vadim către Băsescu
Locuri de muncă avantajoase în Grecia, Olanda, Cipru
Dovada concretă a faptului că băncile fură din salariile romanilor
Deputat român care a cerut în Rada demisia ministrului învăţământului din Ucraina
Ambasadorul maghiar vrea separarea judeţelor Harghita şi Covasna
MAE şi preşedintele Băsescu tac mâlc
Program Tele'M Botoşani miercuri, 24 septembrie
Prefectul i-a premiat pe olimpicii botoşăneni
Botoşănenii se bat pentru locuinţele oferite de municipalitate
210 pachete de ţigări confiscate de poliţiştii comunitari
Guvernul a alocat fonduri pentru 105 radiatoare electrice
Peste 600 de familii aşteaptă locuinţă socială de la Primărie
Ţigani gospodari, dar cu bunurile altuia!
Sinistraţii au început să fie pretenţioşi şi aroganţi
Expo – Zoo 2008 a fost un succes
primarul Şefan a demonstrat încă odată că este un bun organizator
Preoţii vor predica în favoarea ministrului Nicolăescu
Grav accident de muncă la barajul Stânca - Costeşti
54 de angajatori oferă 667 locuri de muncă
Ne oferă PSD-ul o surpriză?
Ioan Rotundu
Românul şi odihna
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog