Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18394
De la 07 Ianuarie 2003
122904043

Impozitul pe masini pregatit de Guvern a fost majorat in Codul Fiscal actualizat.

  • 16 March 2015, 23:00
Impozitul pe masini pregatit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat in proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anuntat in urma cu o luna, prin cresterea sumelor fixe luate in calcul la stabilirea sumei finale de plata. Noul document, datat 13 martie si obtinut de Mediafax, prevede cresteri ale acestor sume de impozitare pentru toate tipuri de autovehicule. Conform legii, impozitul pe mijlocul de transport este calculat in functie de capacitatea cilindrica a motorului, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc sau fractiune din aceasta cu o suma corespunzatoare. Aceasta suma a fost majorata acum, in noul proiect, pentru toate tipurile de autovehicule.
Astfel, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrica intre 1.601 cm3 si 2.000 cm3 inclusiv, suma fixa luata in calcul la stabilirea impozitului a fost ridicata de la 18 lei/200 cmc la 19 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrica intre 2.001 cmc si 2.600 cmc inclusiv a fost majorata de la 72 lei/200 cmc la 77 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrica intre 2.601 cmc si 3.000 cmc inclusiv a fost urcata de la 144 lei/200 cmc la 153 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrica de peste 3.001 cmc a fost crescuta de la 290 lei/200 cmc la 309 lei/200 cmc.
Suma fixa luata in calcul la stabilirea impozitului creste si pentru motociclete si autoturisme cu capacitatea cilindrica de pana la 1.600 cm3 (de la 8 lei/200 cmc la 9 lei/200 cmc), autobuze, autocare, microbuze (de la 24 lei/200 cmc la 26 lei/200 cmc), dar si la masinile de transport marfa.
Pentru TIR-uri, suma fixa luata in calcul creste, de exemplu, de la 133 lei/an la 142 lei/an pentru masini cu masa de cel putin 12 tone, dar mai mica de 13 tone si doua axe, si de la 517 lei/an-1.169 lei/an la 550 lei/an-1.245 lei/an, astfel de majorari fiind operate si pentru celelalte categorii de masini transport marfa.
Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca proiectul noului Cod Fiscal si cel al Codului de Procedura Fiscala vor fi transmise Parlamentului de cate Guvern cel tarziu pe 25 martie, cu solicitarea catre Senat pentru dezbatere in regim de urgenta imediat dupa Paste, astfel incat documentele sa intre la Camera Deputatilor pana la finele lunii aprilie.
Seful Executivului a precizat ca ia in calcul angajarea raspunderii Guvernului daca va constata ca PNL va bloca adoptarea celor doua acte pe motive procedurale.
In jurul orelor 17, finantistii au transmis un comunicat in care spun ca e o simpla indexare, si ca nu va fi preluata in forma finala a Codului Fiscal.
"In concordanta cu prevederile art. 292 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, o data la 3 ani se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare. De asemenea, se ajusteaza la inflatie si limitele amenzilor prevazute la alin. (3) si (4) ale art. 294, conform art. 295 alin. (12) din Codul fiscal.
Sumele indexate se initiaza in comun de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si se aproba prin Hotarare a Guvernului, emisa pana la 30 aprilie, inclusiv.
Avand in vedere obligatia de indexare stabilita prin lege si faptul ca prevederile Codului fiscal rescris urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, in cadrul dezbaterii publice, a existat o propunere din partea structurilor asociative ale administratiilor publice locale ca in proiectul de act normativ valorile impozabile, impozitele si taxele locale stabilite in sume fixe, precum si amenzile sa fie indexate cu rata inflatiei pentru cei 3 ani de la ultima indexare, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013.
Astfel, pentru anii 2013-2015, rata cumulata a inflatiei este de 6,46%, avand in vedere ratele inflatiei pentru:
- anul 2013: 3,98%, conform Bazei de date statistice "Tempo- Online serii de timp";
- anul 2014: 1,07%, conform Bazei de date statistice "Tempo- Online serii de timp";
- anul 2015: 1,3%, conform Comisiei Nationale de Prognoza "Prognoza pe termen mediu 2014-2018 ¬ varianta de iarna 2015.
Ca urmare a consultarilor din dezbaterile publice, Ministrul Finantelor Publice a decis ca propunerea mai sus mentionata sa nu fie preluata in forma Codului Fiscal ce va fi supusa aprobarii Guvernului"se arata in comunicatul MFP.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Cunoştinţa cu Robert
Reţeta zilei: Costiţe de porc la grătar
Horoscopul zilei
PNL a decis ca fiecare organizatie judeteana sa cotizeze cu 9.000 de lei, pe luna, la partid
De la 1 mai cardul de sanatate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale
Parlamentar rus: Statele baltice, Polonia si Romania, tari agresive ce dicteaza agenda fata de Rusia
Premierul Gaburici a fost exmatriculat si din liceu si din facultate
Ginerele lui Viktor Orban a primit contracte de 3,8 milioane dolari din fonduri publice
Radu Mazare a fost retinut de procurorii DNA
Mega-dosar de coruptie in Italia
contracte publice de 25 de miliarde de euro, cercetate de procurori
Premierul ponta şi-a creat cadru legal pentru pomenile din rezerva bugetară
Seful ANI, Horia Georgescu, a fost retinut de DNA
Este suspectat pentru abuz in serviciu in dosarul retrocedarilor de la ANRP - surse/ Prejudiciul se ridica la 75 milioane euro
Botoşani/Văculeşti: Scandal printre gunoaie soldat cu pupături
Liberalii pun bir pe politica de la judeţ
Ioan Rotundu
Horia Georgescu a demisionat de la conducerea ANI
Iohannis a tras clopotul ritualic la monumentul victimelor marii foamete din Ucraina
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog