Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19166
De la 07 Ianuarie 2003
118498392
În Cipru - Larnaca, Cujbă din Dersca a ajuns celebru

Român din diaspora, campion la concursurile de drift,

  • poartă mereu steagul României pe mașina sa
  • 28 February 2023, 13:57
Un român din Cipru și-a consolidat poziția de pilot de clasă în concursurile de drift. Deși se află de la vârsta copilăriei în insulă, nu a uitat că este român și, la fiecare concurs, mașina sa poartă steagul României.

Cujbă Ștefan Sorin are de 30 ani, este originar din județul Botoșani și se află în Cipru de la vârsta de 14 ani. În prezent el este mecanic, tată a doi copii și este singurul pilot român de drift din Cipru.

Concursurile de drift sunt competiții motorizate în care participanții încearcă să își demonstreze abilitățile de conducere în condiții extreme, în care autovehiculele sunt făcute să alunece controlat pe asfalt sau pe alte suprafețe cu aderență redusă. Driftul este o tehnică de conducere în care șoferul pierde intenționat aderența roților din spate ale mașinii și controlează alunecarea acesteia prin manevrarea volanului, accelerări sau frânări.

Român din diaspora, campion la concursurile de drift

În anul 2021, românul a fost campion la competiția Dragster Challenge, de două ori clasându-se pe locurile 2 și 3. Participă la competiția Power Drifft Cyprus de două sezoane, în ultimul (2022) clasându-se pe locul 2 la categoria Semi Pro. Anul acesta el va concura la categoria Pro în campionatul de Power Drift Cyprus 2023 și la Dragster Challenge 2023.

Ce înseamnă să participi la astfel de competiții? Investind foarte mulți bani în mașina de curse și având doar puține sponsorizări. Românul speră că în acest an va atrage mai mulți oameni lângă el, de ce nu, chiar și firme românești.

Concursurile de drift se desfășoară de obicei pe un traseu delimitat de conuri sau alte obstacole. Competiția este de obicei formată dintr-o serie de runde, în care șoferii se întrec unul împotriva celuilalt sau încearcă să obțină cel mai bun timp pe un anumit traseu.

Driftul este considerat un sport extrem

Aceste sport necesită un nivel ridicat de abilitate, tehnică și curaj. Participanții sunt de obicei pasionați de mașini și de motor, iar în cadrul concursurilor folosesc adesea mașini puternice și modificate special pentru această tehnică de conducere.

În Cipru, există câteva evenimente organizate anual pentru pasionații de drift și pentru concurenții profesioniști. Printre cele mai importante competiții de drift din Cipru se numără Dragster Challenge și Power Drifft Cyprus, la care a participat și Ștefan. Acestea au loc în fiecare an în Cipru și reunesc piloți din întreaga insulă.

Există și alte evenimente și competiții locale care sunt organizate de cluburi de mașini sau de pasionați de motorsport.

Ștefan Daniel Laurențiu, Cipru

P.S. – Articol apărut azi, 28.02.2023 în Gazeta Romţnească.com din Larnaca – Cipru şi oferit spre publicare de către Laurenţiu Daniel Ştefan, aflat şi el în Cipru de mai mulţi ani. Asupra acestui subiect voi reveni cu mai multe informaţii.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ce se întâmplă când şoferul se ridică peste volan ca să fie ministru
Ioan Rotundu
De ce n-au avut apă la robinet cei din satul Ichimeni
Ioan Rotundu
Mă rog Marelui Arhitect să i se împlinească dorinţa!
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 20 – 26.02.2023
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Inspiraţie preventivă
Urmează dezvăluiri care, dacă se vor adeveri, sunt şocante
Ioan Rotundu
Ce susţin ştiutorii, ce spune directorul Melniciuc
Ioan Rotundu
Scurtă continuare pentru
Botoșanii de ieri și de azi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă