Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Reportaje
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7653
De la 07 Ianuarie 2003
120687719
În Vama Stânca, vameşii, poliţiştii de frontieră şi contrabandiştii s-au înfrăţit

Prosperitatea pe seama contrabandei cu ţigări a explodat

  • Ioan Rotundu
  • 17 August 2023, 21:14
Deşi sunt încă în vacanţă până la 1 septembrie, derularea unor evenimente precum cazul angajării sfidător de ilegală de la DSVSA Botoşani, cazul unui schimb de teren între Primăria Răchiţi şi Consiliul Judeţean Botoşani şi acum cazul de faţă m-au determinat să mă implic.
Vestea că începând cu data de 3 septembrie a.c. magazinele de tip shop aflate pe teritoriul neutru dintre România şi Republica Moldova se vor desfiinţa a dat fiori contrabandiştilor cu ţigări, vameşilor şi poliţiştilor de frontieră care au realizat că vor pierde o importantă resursă de câştig.
Ca să înţelegeţi despre ce este vorba, aceste magazine sunt în proprietatea evreului multimilionar Ilan Şor din Tel Aviv, vorbitor de limbă rusă cu afaceri şi în Republica Moldova. Şor a devenit şi proprietarul Aeroportului Chişinău şi este considerat autorul dispariţiei sumei de un miliard de euro din Banca Naţională a Republicii Moldova. Este un opozant vehement al Maiei Sandu şi a actualului guvern. A finanţat mai multe proteste la adresa Preşedinţiei şi Guvernului Republicii Moldova.
Preşedinta Maia Sandu a cerut Justiţiei să facă cuvenitele anchete legate de afacerile ilegale ale lui Ilan Şor, anchete soldate cu condamnarea, dar Şor a fugit în Israel, de unde, cu sprijinul Moscovei, organizează proteste la Chişinău împotriva actualei puteri.
Recent, Fiscul Republicii Moldova i-a confiscat Aeroportul şi reţeaua de magazine de tip shop, un rai al contrabandiştilor, urmând a le desfiinţa.
Această veste i-a înfrăţit pe vameşii şi poliţiştii de frontieră din Vama Stânca cu contrabandiştii de ţigări şi au organizat o structură mafiotă care transportă zilnic ţigări de la magazinul de tip shop din Costeşti – Republica Moldova.
Potrivit informaţiilor primite de la Daniel Nuţu, fost contrabandist cu ţigări are a renunţat la această activitate periculoasă, zilnic între Vama Costeşti şi Stânca circulă 16 maşini care cară ţigări de contrabandă.
Cornel Corneschi a fost ofiţer la SRI Botoşani şi făcea contrabandă cu ţigări prin fratele său. Fratele a fost prins, condamnat şi încarcerat iar ofiţerul dat afară din sistem.
După vreo b8 ani de proces, un judecător a decis că fostul ofiţer SRI Cornel Corneschi trebuie integrat pe postul avut. De la Bucureşti, conducerea SRI nu l-a mai acceptat. În schimb, a fost angajat căţelar în Vama Stânca, adică foloseşte cânii dresaţi să descopere drogurile şi ţigările de contrabandă, făcând schimb de tură cu colegul Dan Tomaş.
Aceşti doi vameşi căţelari primesc informaţii de la şeful de tură ce maşini să verifice şi care nu.

Cele 16 maşini se împart astfel: 5 autoturisme sunt ale unor contrabandişti din Ştefăneşti şi depozitează ţigările în locuri ascunse din oraş; cei 11 sunt cetăţeni moldoveni şi depozitează ţigările în Băbiceni – Durneşti, Bădiuţi – Santa Mare şi Ripiceni Pentru o singură trecere, adică un transport, vameşul de tură primeşte 150 euro, bani care se împart cu poliţiştii de frontieră care au obligaţia ca o cotă parte s-oi trimită la ITPF Iaşi.
Acţiunea s-a declanşat începând cu 4 august şi se va termina în 3 septembrie a.c. când magazinul va fi desfiinţat Vineri, 11 august, Daniel Nuţu din Ştefăneşti a urmărit un astfel de transport şi a reuşit să filmeze în depozitul ascuns de pe raza oraşului Ştefăneşti. Sunt zvonuri că procurorii de la DIICOT Botoşani ar cunoaşte de această organizare mafiotă dar că n-au acceptul şefilor de la Bucureşti să intervină. Tac şi cei de la DNA Suceava, deşi ei au mai efectuat descinderi prin Vama Stânca şi au mai reţinut din vameşi şi poliţişti de frontieră.
Afacerea din Vama Stânca este mult mai complexă şi profitabilă dar nu pot face public toate informaţiile ce le deţin pentru că aş pune în pericol nişte vieţi umane. Un fost ofiţer de grăniceri din Ungheni – Republica Moldova, cu care am colaborat până de curând în lupta împotriva contrabandei cu ţigări mi-a dat un sfat: să nu mă tem de ameninţările vameşilor şi poliţiştilor români pentru că ei sunt muieri cu gura mare, dar dacă primesc ameninţări de la slavi: rakeţi ruşi, ucraineni sau bulgari, să iau ameninţările în serios că ăştia nu glumesc, ei fac ce spun.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Lumea lu Rotundu Apulum
Horoscopul săptămânii 14 – 20.08.2023
Bancul săptămânii: Bărbatul rămas fără opinie
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Primarul de Răchiţi vrea în comună o groapă de gunoi „tip Stăuceni”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă