Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Economic
Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
453
De la 07 Ianuarie 2003
93573238
În accidentul de la Darabani

Târzioru, suspectat că ar pune la cale salvarea fostului poliţist Achiţenei

  • Ioan Rotundu
  • 5 September 2019, 0:20
Marţi, 3 septembrie, după-amiază, pe trecerea de pietoni din faţa sediului primăriei Darabani a avut loc un accident auto. Aflat la volanul unei Dacii Logan înmatriculată în judeţul Suceava, fostul poliţist Ion Achiţenei, a lovit o fată de 14 ani chiar pe trecerea de pietoni. Fata a fost dusă cu ambulanţa la Spitalul Municipal Dorohoi şi de aici trimisă de Unitatea de Urgenţe Medicale a Secţiei de Pediatrie Botoşani.
Conform comunicatului oficial al Poliţiei, fostul poliţist Achiţenei, acum la vârsta de 60 de ani, n-ar fi fost băut, cel puţin la fiola alcoolscopică n-a ieşit nimic. S-au recoltat şi probe biologice dar deocamdată nu se cunoaşte rezultatul. Cunoscătorii susţin că fostul poliţist ar fi fost totuşi băut, dar cum ancheta a fost efectuată de foştii săi colegi din Poliţia Darabani cu care se cunoaşte din perioada când era şi el activ la Poliţia Săveni, se pare că lucrurile s-au cam aranjat cumva.
Să facem cunoştinţă cu Ion Achiţenei, fost poliţist de poliţie rutieră la Poliţia Săveni. Cât a fost activ, Achiţenei era spaima şoferilor din zonă. Nu că ar fi fost exigent cu aplicarea legii ci cu faptul că le căuta nod în papură, după care le stabilea „cotizaţia” ce trebuia achitată ca să-i lase în pace. Nu era mofturos poliţistul, primea de la bani şi produse alimentare orice alte bunuri.
După ce s-a pensionat, din poliţist s-a făcut fermier. Adică a arendat mai multe suprafeţe de teren agricol în zona Săveni. Între timp şi-a ridicat şi o mândreţe de vilă în oraşul Darabani. Aşa se explică şi prezenţa sa în acest oraş, în ziua de marţi, zi nu tocmai norocoasă pentru unii, mai ales pentru cei cu conştiinţa doldora de păcate lumeşti.
Lacom, Achiţenei a întocmit documente pentru a primi subvenţia agricolă de la APIA Botoşani atât pe numele său cât şi pe numele celor doi băieţi, respectiv Bogdan şi Lucian, ultimul preot. Prin aceste sistem de falsificare a documentaţiei a primit în plus consistente sume de bani din bugetul Comunităţii Europene. Descoperit la un control că a comis falsuri în mod repetat, atât fostul poliţistul cât şi cei doi băieţi ai săi au fost trimişi în judecată, rechizitoriul fiind întocmit de către procurorii DNBA Suceava. Aşa a luat naştere Dosarul penal nr. 1238/297/2013 aflat pe rol la Tribunalul Botoşani. După multe termene de judecată şi folosirea de către avocaţi a fel de fel de tertipuri, prin sentinţa pronunţată în şedinţa publică din 13 noiembrie 2018 s-au aplicat şi pedepsele penale în raport cu faptele comise.
Citez din cuprinsul sentinţei: „Condamnă pe inculpatul ACHIŢENEI ION, , pentru săvârşirea infracţiunii de „folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, ori în numele lor” prevăzută şi pedepsită de art.18 indice 1, alin.1 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal 1969, art.74 lit. a şi c, 76 Cod penal 1969 şi art.5 Cod penal, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. Face aplicarea art.71 şi 64 lit. a teza a II-a, b şi c Cod penal din 1969 cu aplic. art.5 Cod penal, pe durata executării pedepsei principale. În temeiul art.81, 82 şi art.71 alin.5 Cod penal din 1969, cu aplic. art.5 Cod penal, dispune suspendarea pedepsei principale şi a pedepselor accesorii pe timp de 3 ani şi 6 luni, care constituie termen de încercare.”
Prin această sentinţă au fost aplicate pedepse şi celor doi băieţi dar cum în cazul lor nu există o soluţie definitivă, partea lor de vină urmând a se rejudeca la Tribunalul Botoşani, nu insistăm asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei lor.
Ion Achiţenei a declarat apel la Curtea de Apel Suceava. I s-a admis apelul în sensul că s-a disjuns faptele sale de cele ale băieţilor, el urmând a fi judecat separat. Sentinţa s-a dat de către Curtea de Apel Suceava în data de 24 mai 2019, Dosar penal nr. 282/39/2019, din care cităm: „În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod de procedură penală respinge ca nefondat apelul formulat de inculpatul Achiţenei Ion împotriva sentinţei penale nr. 149 din data de 13.11.2018 a Tribunalului Botoşani”
Cum sentinţa este definitivă, Achiţenei a primit ca termen de încercare 3 ani şi 6 luni, timp în care dacă mai comite vreo infracţiune, va trebui să ispăşească după gratii şi pedeapsa primită cu suspendare, respectiv 1 an şi 6 luni închisoare.
Şi acum partea cea mai interesantă. În urma accidentului comis marţi după-amiază la Darabani, Ion Achiţenei poate fi condamnat penal, ceea ce i-ar aduce şi executarea pedepsei din urmă. Ori, marea bătăliei se dă, atât di n partea colegilor poliţişti de la Poliţia Darabani cât şi a unor influenţi politicieni din PSD ca Achiţenei să nu fie trimis în judecată.
Surse credibile din Săveni m-au informat că miercuri dimineaţă, la primele ore, Ion Achiţenei a fost văzut intrând la primarul oraşului Săveni, Relu Târzioru, considerat cel mai influent lider PSD din zona Săvenilor. „I-a pupat ghiulul”, spun sursele, aşa că toată lumea a înţeles că Târzioru îl va salva pe Achiţenei de a ajunge după gratii. Aştept ca primarul Târzioru să dezmintă că întâlnirea de miercuri dimineaţă cu Achiţenei a avut ca subiect de discuţie accidentul comis de acesta la Darabani şi că el, primarul lider al PSD, nu are astfel de preocupări., O astfel de atitudine a primarului ar spulbera orice îndoieli că accidentul de la Darabani nu va fi muşamalizat.
Aşa cum am procedat şi în alte cazuri, mai ales când vine vorba despre cei care au copii şi prin alte curţi decât cea proprie, nici de această dată nu public toate informaţiile ce le posed. Toate la timpul lor, ca să aibă mai mult efect!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii: Replică pe măsura întrebării
Horoscopul săptămânii 2 – 8.98.2019
Ce semnificaţie poate avea pentru Botoşani Congresul PDL
Ioan Rotundu
Dinamica economiei : Lucrare geografică
De azi, invincibilul comisar şef Aioanei a ajuns un simplu executant
Ioan Rotundu
Congresul PDL cu cele două discutabile componente ale sale
Ioan Rotundu
Nu, ministrule Budăi, aţi dat o mică parte din ce-aţi furat!
Ioan Rotundu
Comunicat de presă ANAF Botoşani
Atitudinea golănească de baron local a primarului din Suliţa
Ioan Rotundu
Dimensiunea dezastrului financiar creat de Guvernul PSD ia noi proporţii
Finanțele vor să împrumute aproape 4 miliarde lei, în septembrie. O emisiune are scandența în 2031
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 6.09.2019
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă