Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3539
De la 07 Ianuarie 2003
95239065
In atentia micilor antreprenori:

Legea impozitului forfetar intra din nou in dezbatere la Senat

  • 5 September 2016, 23:00
Legea impozitului forfetar care va modifica modul de impozitare pentru baruri, restaurante, hoteluri si pensiuni intra in dezbatere, marti, la Comisia buget-finante a Senatului. Presedintele Comisiei, senatorul Viorel Arcas a declarat, pentru StartupCafe.ro, ca adoptarea legii este o prioritate a actualului Legislativ si va intra in dezbatere de urgenta. Reamintim ca legea a starnit controverse in mediul economic si a fost retrimisa de catre presedintele Klaus Iohannis la reexaminare, in Parlament.
"Am solicitat la Biroul Pemanent al Senatului trimiterea cerererii de reexaminare a presedintelui catre Comisia buget-finante. Maine va fi luata in discutie la comisie. Este o prioritate si vrem sa fie adoptata in aceasta legislatura, este un angajament si un consens la nivelul tuturor grupurilor parlamentare", a explicat presedintele Comisiei, pentru StartupCafe.ro.
Legea impozitului forfetar a fost adoptata pe 28 iunie 2016. Proiectul de lege prevede ca proprietarii de restaurante, baruri, pensiuni, hoteluri, dar si tabere sau campinguri vor plati din 2017 un impozit forfetar, de doua ori pe an.
Secretarul de stat in Ministerul de Finante, Gabriel Biris a criticat legea adoptata de Parlament declarand ca aceasta nu este in favoarea afacerilor mici: "11.214 lei este suma minima ce va trebui platita de micile afaceri din domeniu (sub 20 metri patrati). Adica un restaurant de 20 mp (afacere mica, de subzistenta) va plati un impozit specific pe metru patrat cu 1.460% mai mare decat unul de 1.000 de metri patrati", explica secretarul de stat.
Presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, controversata lege privind impozitul specific unor activitati. Presedintele atrage atentia ca modificarile aduse de parlamentari in lege favorizeaza proprietarii marilor hoteluri si restaurante si loveste in micii antreprenori.
Ce solicita presedintele Klaus Iohannis:
Justificata de necesitatea cresterii incasarilor la bugetul de stat, de promovarea unei etici in afaceri, precum si de importanta domeniului turismului si alimentatiei publice, Legea privind impozitul specific unor activitati, prin efectele pe care le poate produce asupra activitatii unor operatori economici din domeniu, nu realizeaza pe deplin scopul preconizat de legiuitor, motiv pentru care se impune reexaminarea acesteia", arata presedintele Klaus Iohannis in motivarea cererii.
Astfel, ca efect al legii, valoarea impozitului stabilit conform noilor reglementari va fi mai mare decat cea platita conform prevederilor Codului Fiscal pentru anumiti agenti economici, in timp ce alti agenti economici vor plati mai putin decat in prezent pentru aceeasi activitate desfasurata, ignorandu-se capacitatea de plata a contribuabilului la sfarsitul exercitiului financiar.
Pe de alta parte insa, prin faptul ca pentru anumiti agenti economici introducerea impozitului specific va determina, in concret, o obligatie bugetara mai mica decat cea care ar fi stabilita in temeiul Codului fiscal, se poate interpreta ca acestia beneficiaza de un avantaj selectiv in raport de ceilalti, care se afla in aceeasi situatie.
Or, intrucat reglementarea privind impozitul specific reprezinta o derogare de la prevederile Titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv o derogare de la sistemul de referinta reprezentat de impozitul pe profit sau pe venit si este susceptibila de a conferi un avantaj in cazul anumitor agenti economici, avantaj ce poate fi interpretat ca reprezentand un ajutor de stat, supunem atentiei Parlamentului si oportunitatea consultarii Comisiei Europene.
Procedura legislativa de reexaminare a legii
Cererea de reexaminare a fost depusa la Biroul Permanent al Senatului. Potrivit procedurii legislative va intra in discutia comisiilor de specialitate - in acest caz comisia de buget finante - si va urma pasii pe care ii urmeaza fiecare proiect de lege. Mai exact, comisia va intocmi un nou raport in functie de dezbateri, raport care va merge in plenul Senatului si va fi adoptat.
Dupa ce Senatul isi exprima punctul de vedere, cererea de reexaminare impreuna cu observatiile adoptate merg spre dezbatere si la Camera Deputatilor, unde se va desfasura aceeasi procedura: comisii de specialitate, raport si plen-adoptare, trimitere spre promulgare Presedintie.
De precizat este ca parlamentarii nu sunt obligati sa-si insuseasca punctul de vedere al presedintelui iar legea poate ramane neschimbata. In cazul unei cereri de reexaminare, alesii neamului au trei optiuni:
- pot modifica legea conform solicitarii presedintelui,
- o pot lasa in varianta adoptata in urma cu o luna
- pot introduce modificarile care le doresc ei
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Parlamentarii sa isi piarda mandatul si in cazul unei condamnari definitive cu suspendare
Comunicat de presă Fundaţia „NICOARÔ Botoşani
DNA anchetează pe 10 ani în urmă achiziţiile publice făcute la TVR
Prognoza meteo pentru marti si miercuri
Un parlamentar britanic este implicat intr-un scandal
dupa ce ar fi negociat servicii sexuale cu doua escorte masculine
Locuitorii unui sat din Italia, care "sfideaza" moartea, isi dezvaluie secretul
Ipocrizie liberală cu iz de campanie electorală
Ioan Rotundu
Ministerul Educatiei a inceput evaluarea inspectorilor scolari generali
Eveniment deosebit la „Codrii de Aramă”
Sume uriaşe plătite cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului
Parchetul Militar a cerut Senatului acces la informatii referitoare la Dosarul Revolutiei
Horoscopul zilei de 6.09.2016
Bancul zilei: Pragmatism de şef
De ce este Ciolos un bun om de stat
Botoşani: Instituţia Gărzii de Mediu folosită instrument politic de partid
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă